Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Första forskningsingenjör – Institutionen för medicinsk biovetenskap

Institutionen för medicinsk biovetenskap tillhör medicinska fakulteten vid Umeå universitet och bedriver forskning och undervisning inom ämnena Klinisk kemi, Medicinsk och klinisk genetik samt Patologi. Institutionen har c:a 90 anställda. Vi utlyser en tillsvidareanställning som första forskningsingenjör i en forskargrupp som bedriver forskning om epigenetik och telomerbiologi i hematologiska maligniteter, samt bygger upp en Epigenetisk serviceplattform för DNA metyleringsanalys.

Anställningen är placerad i ”Translational Research Centre” i direkt kontakt med sjukhuset, medicinska biblioteket och tandläkarhögskolan.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifterna
Forskningsprojektet syftar till att klarlägga interaktioner mellan genetiska, epigenetiska och transkriptionella förändringar vid uppkomst och progression av leukemi och lymfom, och utifrån dessa identifiera nya prognostiska biomarkörer och behandlingsmöjligheter. Arbetet involverar laborativt arbete samt statistiska och bioinformatiska analyser av storskaliga genom-, transkriptom- och epigenetik- data. Resultaten av forskningen kommer att sammanställas i vetenskapliga artiklar. Arbetsuppgifterna inom den epigenetiska plattformen innefattar planering, rådgivning, utbildning, dataanalys och uppbyggnad av denna infrastruktur. Fördelningen mellan forskningsprojektet och plattformen kan variera över tid.

Kompetenskrav
För behörighet krävs att du avlagt doktorsexamen inom cell- och molekylärbiologi eller biomedicin. Den sökande måste ha mycket goda kunskaper inom blodcancerområdet, epigenetik, telomerbiologi och cellbiologi. Dokumenterad erfarenhet av analys av storskaliga data från DNA metyleringsarrayer samt erfarenhet av att hantera RNA och/eller DNA sekvenseringsdata är ett krav. Vidare krävs erfarenhet av laborativt arbete med provhantering av biobankade prover. Du ska självständigt kunna analysera och sammanställa resultat med hjälp av programmering (R) och kunna sammanställa data och resultat i vetenskapliga publikationer på engelska. 

Mycket goda kunskaper i tal och skrift på engelska är ett krav. Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper såsom expertis inom forskningsområdet, flexibilitet, noggrannhet, driv och samarbetsförmåga.

Anställningsvillkor
Tjänsten är en tillsvidareanställning och avser heltid.  Tillträde från och med 1 januari 2024 eller enligt överenskommelse. Provanställning kan komma att tillämpas.

Läs gärna mer om institutionen här: https://www.umu.se/institutionen-for-medicinsk-biovetenskap/

Ansökningsförfarande
Ansökan ska innehålla

  • Ett personligt brev som beskriver dina kvalifikationer och kompetensområden, forskningsintresse, samt lämplighet för projektet (max 2 sidor).
  • En meritförteckning (CV) inkluderande datum för doktorsexamen, teknisk och bioinformatisk expertis, titel på avhandlingen och aktuell publikationslista.
  • Kopior av betyg, examensbevis samt eventuella övriga meriter som sökanden vill åberopa.

I anställningsprocessen kan det bli aktuellt med referenstagning.

Upplysningar
Närmare upplysningar lämnas av docent Sofie Degerman, tel: +46 90 785 28 73,
e-post: sofie.degerman@umu.se.

Ansökan, skriven på svenska eller engelska och i word- eller pdf-format, skall göras via e-rekryteringssystemet Varbi och vara inkommen senast den 16 oktober 2023

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 januari 2024 eller enligt överenskommelse.
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1480-23
Kontakt
  • Sofie Degerman, 090-7852873
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2023-09-21
Sista ansökningsdag 2023-10-16

Tillbaka till lediga jobb