Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Rektor till Handelshögskolan

Handelshögskolan vid Umeå universitet (Umeå School of Business and Economics, USBE)
har drygt 170 anställda varav cirka 90 disputerade lärare och forskare. Verksamheten består av forskning och utbildning inom företagsekonomi, nationalekonomi och statistik på grundnivå, avancerad nivå samt forskarnivå. Handelshögskolan erbjuder sju masterprogram, fyra civilekonomprogram, ytterligare tre grundutbildningsprogram samt fristående kurser. Hos oss läser mer än 2 000 studenter. Handelshögskolan är hållbarhetscertifierad enligt miljöledningsstandarden ISO14001.

USBE:s vision är att vara en universitetsbaserad handelshögskola med stark förankring i regionen, nationellt inflytelserik och internationellt respekterad. Målsättningen med verksamheten är att skapa kunskap i samarbete med olika aktörer för att utbilda ansvarsfulla ledare för hållbara lokala och globala samhällen.

För mer information om Handelshögskolan besök gärna www.usbe.umu.se.

Vi söker
USBE:s styrelse söker en rektor som har det övergripande ansvaret för att förverkliga visionen och för att leda och utveckla verksamheten. Vårt mål är att befästa vår internationella position genom att stärka

• forskningen och särskilt våra starka forskningsprofiler och centra

• utbildningens kvalitet och studenternas förmåga att vara framgångsrika i arbetslivet

• samarbetet med näringsliv och samhälle

USBE befinner sig i en utvecklingsfas och är i processen för en AACSB ackreditering. Arbetet som rektor innebär därför att du tillsammans med personal och styrelse utformar en välintegrerad och konkurrenskraftig organisation inom ett ungt och dynamiskt universitet. Uppdraget som rektor sträcker sig över 3+3 år men du erhåller också en tillsvidareanställning vid USBE som motsvarar din meritering. I uppdraget ingår även att vara prefekt för Handelshögskolan.

Du har
Du har dokumenterad erfarenhet från kvalificerade ledningsuppgifter och är docent eller professor inom ett av Handelshögskolans huvudområden eller har motsvarande kompetens. Du är förtrogen med utbildning och forskning inom det svenska universitetssystemet. Dina chefs- och ledarerfarenheter innefattar erfarenhet av att driva och genomföra verksamhetsutveckling dels internt, dels i samverkan med nationella och internationella aktörer inom akademi, näringsliv och samhälle. Du har omfattande nätverk inom högskolevärlden samt inom näringsliv och offentlig förvaltning.

Som ledare är du lyhörd och bra på teamarbete. Du uppskattar en internationell arbetsplats och skapar förutsättningar för medarbetare med olika bakgrund att trivas tillsammans och prestera. Du har stor personlig integritet, tycker om utmaningar och klarar också en motgång.

För anställningen är mycket goda kunskaper i engelska och skandinaviska språk en förutsättning. Rektor, som utnämns av Handelshögskolans styrelse, tillträder enligt överenskommelse.

Din ansökan
Anvisningar för vad ansökan ska innehålla finns i Umeå universitets anställningsordning här och hur ansökan ska utformas finns i samhällsvetenskapliga fakultetens anvisningar här. OBS! Avsikts-/programförklaring avseende vetenskaplig verksamhet behöver ej redovisas i ansökan i nuläget. Närmare upplysningar lämnas av dekan för Samhällsvetenskapliga fakulteten Dieter K. Müller + 46 90 78663 66, dieter.muller@umu.se och av ordförande i Handelshögskolans styrelse Anna Thoursie, anna.thoursie@umu.se. Vi samarbetar även med rekryteringskonsulten Åsa Holmström, Vedea, + 46 90 2066510, e-post asa@vedea.se, som gärna svarar på dina frågor om urvals- och ansökningsprocessen. 

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-377-15
Kontakt
  • Dieter Müller, dekan, dieter.muller@umu.se, +46 90786 63 66
Facklig företrädare
  • SACO, +46 786 53 65
  • SEKO, +46 786 52 96
  • ST, +46 786 54 31
Publicerat 2015-04-01
Sista ansökningsdag 2015-05-22

Terug naar vacatures