Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Vid Institutionen för fysik bedrivs en stark och expanderande forskning med flera olika inriktningar, t. ex. organisk elektronik, nanoteknik, fotonik, rymdfysik och teoretisk fysik. Institutionen är en del av KBC, kemiskt-biologiskt centrum vid Umeå Universitet. Vi har ett starkt fokus på interdisciplinär forskning och utmärkt tillgång till modern instrumentering och infrastruktur för analys.

Institutionen för fysik (https://www.umu.se/institutionen-for-fysik/ ) vid Umeå universitet bedriver stark forskning inom områdena organisk elektronik, kondenserad materialfysik, nanoteknik, fotonik och teoretisk fysik. 

Vi söker en doktorand i experimentell fysik med inriktning mot forskning i nya 2D och relaterade material för energilagring. Sista ansökningsdag är 2023-08-15. Tillträde 15 oktober 2023 eller enligt överenskommelse.

Projektbeskrivning
Projektet är fokuserat mot syntes av nya grafenrelaterade material, optimerade för tillämpning i superkondensatorer. Arbetet syftar till att skapa material med stor yta genom kemisk modifiering av grafen och grafenoxider, utformning av olika typer av defekter  och tillsättning av nanopartiklar.  Projektet är inriktat på miljövänliga vattenbaserade dispersioner baserade på grafenrelaterade material för tillverkning av elektroder med hög ytarea. Dispersion och bläck skall att optimeras för bästa prestanda i superkondensatorer och för flera tillverkningsmetoder aktuella för industrin, inklusive spraybeläggning och bläckstråletryck. Kandidaten kommer att arbeta med syntes av nya material och karakterisering av dessa material med hjälp av BET/DFT ytareaanalys, DSC, röntgendiffraktion, Raman- och IR-spektroskopi etc. Det är också planerat att använda synkrotronstrålningsanläggningar och neutronspridningsmetoder.

Kvalifikationer
För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs att den sökande har grundläggande behörighet genom avlagd examen på avancerad nivå, eller slutfört kurser om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller motsvarande utländsk utbildning, eller motsvarande kvalifikationer. 

För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till forskarutbildning i experimentell fysik krävs att den sökande har godkända kurser inom ämnesområdet fysik om minst 120 högskolepoäng.

Kandidater med masterexamen i kemi, materialvetenskap eller en civilingenjörsexamen i teknisk fysik är också välkomnade i fallet de har minimum 120 högskolepoäng i fysik. Kraven behöver inte vara uppfyllda vid ansökningstillfället utan endast vid antagning.  Ett krav är att den sökande måste kunna både tala och skriva engelska flytande.

Kompetens och erfarenhet av experimentell forskning, inklusive syntes av material, materialkarakterisering, spektroskopi är meriterande. Den sökande bör vara mycket motiverad, målorienterad, och ha en förmåga att arbeta med huvudsakligen experimentella uppgifter såväl självständigt som i samarbete med en forskargrupp. Erfarenhet av forskning med grafen och relaterade material eller nanostrukturerade kolmaterial (nanorör eller fullerener) är önskvärt men inte obligatoriskt.

Anställningsvillkor
Som doktorand kommer du att fokusera på dina forskarstudier genom att bedriva egen forskning under handledning, och läsa doktorandkurser. Målet med en doktorandtjänst är att få en doktorsexamen. Tidsperioden för anställningen är begränsad till motsvarande fyra års heltid. Anställningen kan även omfatta deltidsarbete (upp till 20 %) som lärarassistent. I så fall förlängs den totala tiden för anställningen i enlighet därmed (upp till högst fem år). Lönen är fast enligt fastställd lönenivå för doktorander.  

Ansökan
Ansökan bör innehålla följande:
1.     Ett personligt brev med sammanfattning av forskningsintressen och motivation.
2.     CV
3.     Styrkta kopior av examensbevis, betyg, med engelsk eller svensk översättning
4.     En lista på universitetskurser med betyg.  Observera att för internationella sökande bör betygssystemet förklaras i korthet.
5.     Kopia av examensarbete samt publikationer (om tillämpligt).  
6.     Namn och kontaktuppgifter till 3 referenspersoner. 

Ansökan ska vara på engelska (företrädesvis) eller svenska. Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem Varbi. Sista ansökningsdag är den 15 augusti 2023. Logga in och ansök via knappen längst ner på sidan. Alla dokument ska laddas upp i pdf-format.

Mer information
För ytterligare information kontakta universitetslektor Alexandr Talyzin alexandr.talyzin@umu.se
Utvalda kandidater kommer att kontaktas för online-intervjuer.

Vi ser fram emot att få din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 15 oktober 2023 eller enligt överenskommelse
Löneform Enligt fastställd lönetrappa för doktorandbefattningar
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad Heltid
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-570-23
Kontakt
  • Alexandr Talyzin, 090-7866320
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2023-03-30
Sista ansökningsdag 2023-08-15

Tillbaka till lediga jobb