Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Postdoktorsanställning (2 år) inom fotosyntes

Umeå Plant Science Center (UPSC) är en av Europas starkaste forskningsmiljöer för växtgrundforskning inbegripande forskning om växternas ekologi, genetik, cellbiologi, molekylbiologi och fysiologi (se www.upsc.se).

En postdoktorsanställning utannonseras härmed vid Institutionen för fysiologisk botanik och Umeå Plant Science Centre (www.upsc.se): en mycket stimulerande miljö vid Umeå universitet. Vi söker en postdoktor som ska arbeta inom projektet ”Träd som växer bättre”. Anställningen avser heltid under två år med möjlighet till förlängning i ytterligare ett år. Tillträde 2023-07-01 eller enligt överenskommelse.

Projektbeskrivning 

Projektet är en del av det SSF-finansierade projektet ”Trees that grow better” strategiska.se/en/ssf-food-feed-and-forest-here-are-the-projects-that-receive-funding. Det syftar till att förstå mekanismerna bakom regleringen av växters ljusreaktion men framför allt att modifiera denna för att försöka att modifiera den för att öka tillväxten. 

Arbetsuppgifterna

Du kommer framför allt att arbeta med aspar där mängden av olika fotosyntesproteiner påverkats med hjälp av CRISPR eller ”traditionell genteknik”. Dessa skall analyseras på lab, i ”fenotypningsfacilitet” och i fält med avancerade fotosyntesmätningstekniker inklusive klorofyll-fluorescens och tillväxtmätningar. Arbete med andra växtarter (Arabidopsis eller gran) kan också komma att ingå. Arbetet sker i samarbete med de tekniska plattformarna på UPSC och andra personer involverade i projektet. 

Kvalifikationer

För att anställas med stöd av postdoktoravtalet krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.

För att anställas med stöd av postdoktoravtalet bör främst den komma ifråga som har avlagt examen enligt föregående stycke för högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/ uppdrag. Särskilda skäl bör tydligt framgå av ansökan. 

Doktorsexamen ska vara inom biologi, kemi eller biofysik. 

Du skall ha omfattande erfarenhet av växter och fotosyntesmätningar med hjälp av bland annat klorofyll-fluorescens, t ex Puls-Amplitud Modulerad (PAM) fluorescence. Du har mycket god förmåga att uttrycka dig på engelska både vad gäller tal och skrift samt har en god kommunikationsförmåga och förmåga att arbeta i grupp.

Praktisk erfarenhet av växtmolekylärbiologi och växtbioteknik är meriterande. 

Ansökan

En fullständig ansökan ska innehålla

  • Personligt brev som beskriver dina kvalifikationer, erfarenheter, forskningsintressen samt intresse för just denna anställning (max 2 sidor).
  • CV med full publikationslista.
  • Styrkt kopia av doktorsexamensbevis eller dokumentation som styrker när doktorsexamen förväntas erhållas.
  • Styrkta kopior av andra examensbevis, akademiska kursintyg eller betyg.
  • Övriga handlingar som den sökande vill åberopa.

Ansökan görs genom vårt elektroniska rekryteringssystem Varbi och ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska. Handlingar som skickas elektroniskt ska vara i formaten Word eller PDF. Logga in på systemet och ansök via knappen i slutet av denna sida. Sista ansökningsdag är 2023-04-30

Kontakt

Närmare upplysningar lämnas av professor Stefan Jansson, stefan.jansson@umu.se, telefon +46-70-677 23 31

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-07-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-521-23
Kontakt
  • Stefan Jansson, 090-7865354
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2023-03-22
Sista ansökningsdag 2023-04-30

Terug naar vacatures