Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Kemiska institutionen söker en första forskningsingenjör som ska arbeta med växtproteaser. Du har doktorsexamen inom biokemi eller molekulärbiologi med inriktning mot växter, samt erfarenhet av isolering av transgena växter. Anställningen är på 12 månader och avser heltid. Sista ansökningsdag är den 17 april 2023. 

Projektbeskrivning 
FtsH proteaser innehåller två enzymatiska domäner: en ATPas såväl som en proteolytisk domän. I fem av de 14 kloroplastbelägrade FtsH-homologerna i backtrav är proteasdomänen antingen muterad eller saknas, vilket gör dem förmodligen proteolytiska inaktiva. Överraskande fann vi att mutanten utarmad av pseudo-proteasen FtsHi3 är torktolerant. Du kommer att kunna studera pseudoproteasernas roll i torktolerans.

Arbetsuppgifter 
Arbetsuppgifterna inom den biokemiska kärngruppen innefattar forskning rörande analyser och karatärisering av proteaser/pseudoproteaser och deras funktion hos växten Backtrav (Arabidopsis thaliana) och träden Populus. Muterade växter ska framställas via konventionella methoder och CRISPR. Wild typen och mutanter ska odlas och karakteriseras under normala tillväxtförhållanden och stress. Genuttryck av proteasen ska analyseras via qPCR. Homologistudier av gener och deras promoter ska genomföras. Proteaserna kommer även att analyseras biokemiskt och biofysiklaiskt. Rekombinanta proteases ska genereras och användas för att producera antikroppar.

En viktig del av arbetet är att vara ett stöd för doktorander och studenter under avancerade experiment inom de olika proteinbaserade projekten. I detta arbete ingår även att serva och underhålla gruppens utrustning. Du kommer att samarbeta med internationella forskare i Umeå.  

Kvalifikationer
Du har doktorsexamen i molekylärbiologi eller kemi med inriktning mot växtbiokemi. Du har bakgrund i växtmolekylär biologi, växtbiokemi och växtfysiologi. Du har erfarenhet av biokemiska och molekylärbiologiska metoder, såsom kloning och framställning av växtmutanter i Backtrav och Poppel samt erfarenhet av arbete med båda arter och isolering av transgena växter. Vidare så har du erfarenhet i handling och underhåll av backtrav och poppel, CRISPR/Cas9 genomediting och transient genexpression. Du behärskar cellbiologimetoder och har erfarenhet av cellkultur. Du har kunskap om olika mikroskopiska tekniker, inklusive konfokalmikroskopi, fluorescence och lasermikroskopi. Du behärskar engelska flytande i både tal och skrift.

Ansökan 
Ansökan ska innehålla ett personligt brev med motivering till varför du söker anställningen, ett CV, doktorsexamensbevis, relevanta intyg och betyg samt namn och kontaktinformation till minst två referenspersoner.

Ansökan ska vara inkommen via vårt e-rekryteringssystem Varbi senast den 17 april, 2023.

Villkor
Anställningen avser heltid och är tidsbegränsad till 1 år. Tillträde snarast eller enligt överenskommelse.

Information
Närmare upplysningar lämnas av Professor Christiane Funk, tfn: 090-7867633 eller e-post: Christiane.Funk@umu.se

Kemiska institutionen är en av de största institutionerna inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har närmare 200 anställda, varav ca 40 forskarstuderande och en stark och expanderande forskning. Tre större forskningsområden, biologisk kemi, miljö- och biogeokemi och teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemisk-Biologiskt Centrum. För mer information, se www.umu.se/kemiska-institutionen.

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Så snart som möjligt, enligt överenskommelse.
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-544-23
Kontakt
  • Christiane Funk, 090-7867633
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2023-03-24
Sista ansökningsdag 2023-04-17

Terug naar vacatures