Umeå universitet, Humanistisk fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Humlab är en enhet med cirka 20 medarbetare vid Humanistisk fakultet. Vårt uppdrag är att initiera, inspirera och utveckla samspelet mellan humaniora, kultur och informationsteknik inom forskning, forskarutbildning och undervisning. Vi arbetar med lösningar för infrastruktur, support och systemstöd och bidrar därmed till utmärkt forskning och utbildning. Vi bedriver även egen framstående forskning och deltar i olika projekt kopplat till konst, media, etnologi, historia, språk och arkeologi. Vi sitter i två byggnader på campus, dels i Humanisthuset, dels i Samhällsvetarhuset under UB, där vi också har vår labbmiljö. I denna miljö erbjuder vi föreläsningar, workshops och andra arrangemang för forskare, studenter och allmänheten. Läs mer om oss på: https://www.umu.se/humlab 

Humlab söker nu en första forskningsassistent.

Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna innebär att delta i ett eller flera av enhetens pågående forskningsinfrastrukturer och forskningsprojekt. Det innebär att ansvara för support och utveckling inom visualisering av vetenskapliga data. Allmänna arbetsuppgifter inkluderar avancerat användarstöd, val av lämplig programvara, utveckling av visualiseringsverktyg och utbildning av användargrupper från olika forskningsområden, främst inom humaniora. 

Det finns möjlighet att samarbeta med andra visualiseringsexperter inom ramen för en nationell infrastruktur, förankrad vid nio olika universitet. Du uppmuntras att fortsätta utveckla dina professionella och tekniska färdigheter, både för att hålla dig aktuell inom det egna vetenskapsområdet, samt för att bredda dina kunskaper och färdigheter inom andra ämnen. Exempelvis genom att söka medel för egna forskningsprojekt.

Kompetenskrav
Vi söker dig som har doktorsexamen i datavetenskap, informationsvisualisering, visuell analys, statistik, geografiska informationssystem eller motsvarande från ett närliggande och för anställningen relevant ämne. Du ska ha dokumenterad erfarenhet av forskning som berör något eller några av de tidigare beskrivna områdena. Du ska ha dokumenterad erfarenhet av att arbeta med visualisering av forskningsdata. För anställningen krävs att du har god förmåga att uttala dig i tal och skrift på engelska. Du ska också ha goda kunskaper i svenska, förmåga att kommunicera på svenska eller annat skandinaviskt språk inom två år efter att anställningen påbörjats är ett krav. Du ska vara självgående samt ha förmågan att samarbeta i grupp. 

Övriga önskvärda kvalifikationer
Det är meriterande om du har:

  • Mycket goda programmeringskunskaper
  • Erfarenhet av utveckling av webbaserade visualiseringsverktyg
  • Erfarenhet av visuella analysmiljöer (ArcGIS, Tableau, Power BI, etc.)
  • Utbildning i datautvinning eller maskininlärning
  • Erfarenhet av att söka och erhålla forskningsmedel

Ansökan
Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska och innehålla: 

  • Ett personligt brev med beskrivning av kvalifikationer och motivering till varför du är intresserad av anställningen (1-2 sidor)
  • CV 
  • Kopia av doktorsexamensbevis, samt andra relevanta intyg och/eller betyg
  • Publikationslista med bilagda kopior av de 2-4 viktigaste arbetena (som tillstyrker de kompetenser vi eftersöker) 
  • Kontaktinformation till två referenspersoner

Ansökan ska göras via ansökningssystemet Varbi och vara inkommen senast 2023-03-10

Övrig information
Anställningen är på heltid och tillsvidare med tillträde 2023-05-01 eller enligt överenskommelse. Provanställning kan komma att tillämpas. 

Tjänstgöringsort är Umeå. För att delta i planering och fullgöra andra arbetsuppgifter som ingår i anställningen krävs hög närvaro vid enheten. 

Närmare upplysningar om anställningen lämnas av föreståndare Karin Danielsson (090-786 65 86, karin.danielsson@umu.se) eller biträdande föreståndare Coppelie Cocq (090-786 54 82, coppelie.cocq@umu.se

 

Vi ser fram emot din ansökan! 

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-05-01 eller enligt överenskommelse
Löneform månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-169-23
Kontakt
  • Karin Danielsson, föreståndare, 090-7866586,karin.danielsson@umu.se
  • Coppelie Cocq, biträdande föreståndare, 090-7865482,coppelie.cocq@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2023-02-10
Sista ansökningsdag 2023-03-17

Tillbaka till lediga jobb