Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Beskrivning

Vid Institutionen för omvårdnad, som har ett hundratal anställda, bedrivs utbildning till sjuksköterska och röntgensjuksköterska, specialistutbildningar för sjuksköterskor, barnmorske-, magister- och masterutbildning samt forskarutbildning/forskning inom tre huvudämnen; omvårdnad, radiografi samt sexuell och reproduktiv hälsa. 

Du som antas till utbildning på forskarnivå på Medicinska fakulteten ingår i det fakultetsgemensamma forskarutbildningsprogrammet. Programmet omfattar 25 hp och erbjuds i två studietakter: 25 hp över 8 terminer (totalt 4 år) respektive över 12 terminer (totalt 6 år), med programstart varje höst- och vårtermin. Mer information om programmet går att finna på fakultetens hemsida för utbildning på forskarnivå.

Arbetsuppgifter

Anställningen syftar till en doktorsexamen och doktorandens huvuduppgift är att ägna sig åt egen forskarutbildning vilket innefattar deltagande i forskningsprojektet, forskarutbildningsprogrammet vid Medicinska fakulteten, seminarieserier etc. vid institutionen. 

Vi söker en doktorand för arbete i ett projekt med fokus på äldres boende, livskvalitet och vård- och omsorgsbehov inom ramen för de tidigare genomförda studierna om trygghetsboende och särskilt boende (SWENIS) där uppföljningsdata ska samlas in. För att studera detta kommer såväl kvalitativa som kvantitativa metoder att användas. 

Projektet är finansierat av National E-infrastructure for Aging Research (NEAR). Doktoranden kommer att ha frihet att inom ramen för forskningsprojektet utforma egna frågeställningar. Doktorandanställningen utgår från Institutionen för omvårdnad, Umeå universitet.

Vi söker en engagerad, kreativ och flexibel doktorand med hög motivation för forskarstudier och förmåga till självständigt arbete. Ett intresse för äldre och deras situation, pedagogik och utbildning är önskvärt samt att det finns intresse för att med ett kritisk och vetenskapligt förhållningssätt utforska frågor inom dessa områden. För anställningen gäller att du förväntas utföra huvuddelen av ditt arbete vid Institutionen för omvårdnad, Umeå universitet. 

Kvalifikationer

Högskoleutbildning omfattande 240 hp varav minst 60 hp på avancerad nivå inom omvårdnad eller motsvarande närliggande område. Goda kunskaper i tal och skrift på svenska och engelska är en nödvändig förutsättning. Pedagogisk utbildning, grundläggande kunskaper i olika analysmetoder och erfarenhet inom forskningsfältet samt erfarenhet av arbete med kvantitativ och kvalitativ metod är meriterande. 

Arbetet kräver att du är ansvarsfull, utåtriktad och flexibel i ditt arbetssätt, har lätt för att ta egna initiativ och kunna arbeta självständigt, men även har god förmåga att samarbeta med andra. Samarbetspartners förekommer såväl inom som utanför Umeå universitet. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Ett urval kommer att göras bland behöriga sökande baserat på kvalifikationer och meriter. Intervjuer i samband med tillsättning av anställningen kommer att ske. Antagning till forskarutbildning initieras efter avslutad urvalsprocess.

Villkor

 • Personligt brev som sammanfattar ditt vetenskapliga intresse och motiverar varför du söker anställningen, max 1500 ord. 
 • CV/meritförteckning 
 • En kort skiss på max två sidor där du ger en beskrivning av ditt forskningsintresse i relation till forskningsprojektet och befattningens inriktning 
 • Examensbevis (styrkta kopior) 
 • Kopia på magister-/masteruppsats och eventuella övriga publikationer 
 • Kontaktuppgifter till två referenspersoner 
 • Övriga meriter med relevans för anställningen

Dokument ska bifogas elektroniskt i Word eller PDF-format. Ofullständig ansökan kommer inte att behandlas.

Anställningsform och omfattning 

Anställningen är begränsad till fyra år på heltid eller upp till fem år om undervisning och annat institutionsarbete utförs. Undervisning och annat institutionsarbete (upp till högst 20 %) kan inkluderas. Enligt Högskoleförordningen (12 kap 2 §) kan beslutet om anställning inte överklagas. För mer information se Utbildning på forskarnivå - handbok.

Tillträdesdag: enligt överenskommelse.

Löneplacering sker enligt fastställd lönestege för doktorandtjänst.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-514-23
Kontakt
 • Anders Sköldunger, anders.skoldunger@umu.se, 070-6545343
 • Rebecca Baxter, rebecca.baxter@umu.se
Facklig företrädare
 • SACO, 090-7865365
 • SEKO, 090-7865296
 • ST, 090-7865431
Publicerat 2023-03-23
Sista ansökningsdag 2023-04-23

Tillbaka till lediga jobb