Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Institutionen för tillämpad fysik och elektronik har för tillfället ca 100 anställda och bedriver forskning inom områden som energiteknik, laserspektroskopi, medicinsk teknik, maskininlärning och inbyggda system likväl som robotik. För mer information besök: https://www.umu.se/institutionen-for-tillampad-fysik-och-elektronik/

Vi söker nu en första forskningsingenjör i energiteknik med fokus på termisk processkemi. Anställningen avser heltid och är tidsbegränsad till 6½ månad med tillträde 2022-06-15 eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 25 november 2021

Projektbeskrivning
Projektets övergripande syfte är att bidra till en hållbar produktion av kemikalier som kan användas i produktion av ny biomassa. Detta sker inom ramen för ett forskningsinitiativ kring hållbar kväve- och fosforåtervinning där aminosyror utgör potentiellt hållbara kvävekällor.

Projektet bygger vidare på nyligen framtagen kunskap inom inbindning av aminosyror i oorganiska matriser och ställer höga krav på experimentell förmåga med komplexa lösningar.

Vi behöver nu en första forskningsingenjör för att kunna utreda i vilken grad aminosyror kan binda in till – och släppa från - olika organiska matriser.

Arbetsuppgifter
Arbetet består av att designa och genomföra en experimentserie för att utreda inbindning av arginin till organiska material från växter samt hur det kan frigöras.

Specifika uppgifter involverar att:

  • Utreda kända inbindningsmekanismer för aminosyror till organiska matriser
  • Genomföra en experimentserie med testning av förenklade system i laboratorieskala
  • Sammanställa data och utvärdera information genom statistiska och multivariata analysmetoder
  • Sammanställa genererade resultat för slutrapportering i rapportform

Kompetenskrav
Doktorsexamen i energiteknik med inriktning mot termisk processkemi, kemiteknik, eller motsvarande doktorsexamen med relevans för projektet. Du har dokumenterad erfarenhet av att arbeta med föreningar innehållande aminosyror och oorganiska komponenter. Erfarenhet av arbete i forskningsprojekt med externa partners samt vana att arbeta självständigt och lösningsorienterat krävs. God kommunikativ förmåga på engelska i tal och skrift krävs.

Övriga önskvärda kvalifikationer
Erfarenhet av planering och genomförande av kristallisation av aminosyror i laborativ miljö. Personligt engagemang i miljöfrågor.

Ansökan
En komplett ansökan ska innehålla följande handlingar: 

  • Personligt brev med kortfattad beskrivning av sökanden inklusive forskningserfarenhet och motivering till varför du söker anställningen samt dina kontaktuppgifter
  • Curriculum vitae (CV)
  • Publikationslista
  • Kopior av relevanta examensbevis och eventuella intyg
  • Namn och kontaktuppgifter till två referenspersoner som känner till dina akademiska kvalifikationer

Ansökan görs genom vårt elektroniska rekryteringssystem. Handlingar som skickas elektroniskt ska vara i formaten Word eller PDF. Logga in på systemet och ansök via knappen i slutet av denna sida. Sista ansökningsdag är 25 november 2021

Närmare upplysningar lämnas av universitetslektor Nils Skoglund, tel 090-786 68 01,
e-post: nils.skoglund@umu.se

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2022-06-15
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1631-21
Kontakt
  • Nils Skoglund, 090-786 68 01
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2021-11-04
Sista ansökningsdag 2021-11-25

Tillbaka till lediga jobb