Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med drygt 35 000 studenter och 4 200 anställda.  Här finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden. Umeå universitet är också platsen för den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 – en revolution inom gentekniken som tilldelats Nobelpriset i kemi.

Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur där vi gläds åt varandras framgångar.

Är du intresserad av att veta mer om Umeå universitet som arbetsplats läs mer på: Jobba hos oss.

Kemiska institutionen har närmare 200 anställda med stark och expanderande forskning inom tre större områden, Biologisk kemi, Miljö- och Biogeokemi och Teknisk kemi. Kemiska institutionen söker nu en första forskningsingenjör inom organisk kemi för att arbeta med kolhydratsyntes.

Projektbeskrivning
Virussjukdomar orsakar stort lidande och för de flesta av dessa sjukdomar finns varken vaccin eller antivirala läkemedel. I projektet fokuserar vi på virus som genom att fästa till kolhydraten sialinsyra på ytan av humana celler orsakar ögoninfektioner. Baserat på kristallstrukturer designar vi sialinsyrabaserade föreningar som ska binda till viruspartiklarna och därmed blockera det första och kritiska steget i virusets livscykel.

Arbetsuppgifter
Arbetet omfattar att avsluta en rad projekt som omfattar design, syntes, karakterisering och utvärdering av sialinsyrabaserade föreningar som blockerar virus från att fästa till ytan av eukaryota celler. Arbetet inkluderar nära samarbete med nationella och internationella samarbetspartners som var och en bidrar med kompetenser nödvändiga för projektens genomförande.

Kvalifikationer
Du har en doktorsexamen i organisk kemi med inriktning mot kolhydratkemi eller motsvarande. Tidigare erfarenhet av design, syntes, upprening och karakterisering av sialinsyrabaserade substanser och utvärdering av dessa i olika testsystem för att studera effekten på virus är ett krav. Förmåga att arbeta såväl självständigt som i grupp samt goda muntliga och skriftliga färdigheter i engelska är ett krav. Sökande bör ha god erfarenhet av att arbeta i tvärvetenskapliga nationella och internationella samarbetsprojekt. Vidare värdesätts egenskaper såsom kreativitet, initiativtagande och samarbetsförmåga.

Ansökan
Ansökan ska innehålla ett personligt brev med motivering till varför du söker anställningen, ett CV, doktorsexamensbevis, relevanta intyg och betyg samt namn och kontaktinformation till minst två referenspersoner.

Ansökan ska vara inkommen via vårt e-rekryteringssystem Varbi senast den 13 maj, 2021.

Villkor
Anställningen avser heltid och är tidsbegränsad till 2021-08-31. Tillträde snarast eller enligt överenskommelse.

Information
Närmare upplysningar lämnas av Professor Mikael Elofsson, tfn: 090-7869328 eller e-post: mikael.elofsson@umu.se.

 

Anställningsform Visstidsanställning 3-6 månader
Anställningen avslutas 2021-08-31
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast eller enligt överenskommelse.
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-667-21
Kontakt
  • Mikael Elofsson, 090-786 93 28
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2021-04-29
Sista ansökningsdag 2021-05-13

Terug naar vacatures