Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Första forskningsingenjör (6 månader) inom växtmolekylärbiologi och genetik
Umeå Plant Science Center (UPSC) är en av Europas starkaste forskningsmiljöer för växtgrundforskning (https://www.upsc.se). Vårt gemensamma mål är att förstå växternas anpassningsförmåga och acklimatisering till en föränderlig omvärld.

Institutionen för fysiologisk botanik (https://www.umu.se/institutionen-for-fysiologisk-botanik), som utgör en av parterna i UPSC, söker en första forskningsingenjör som kommer att arbeta med att studera cellulära aspekter av växters utvecklingsrespons på externa signaler som dagslängd och temperatur.

Anställningen är på heltid i 6 månader med start den 15 februari 2021 eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 2021-02-03. Välkommen med din ansökan!

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter
Till skillnad från djur har växter potential att bilda nya organ under hela sitt liv. Denna kapacitet ger inte bara växter förmågan för fortsatt tillväxt utan ger dem också möjlighet att snabbt och flexibelt anpassa sig till förändringar i deras miljö, vilket resulterar i en hög grad av fenotypisk plasticitet. I detta projekt kommer du att undersöka cellulära aspekter av svar från växtmodellarten Arabidopsis thaliana. Du kommer att använda en kombination av genetisk, molekylärbiologi och cellbiologi för att övervaka celldelningsmönster och den resulterande riktade tillväxten av vävnadsvävnader såsom skott apikal meristem eller hypokotyl under utvecklingsfasövergångar som svar på förändringar vid omgivningstemperatur eller ljusförhållanden.

Kvalifikationer
Du har doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i biologi, med inriktning på växtutveckling och/eller genetik. Du har goda erfarenheter av standardmässiga molekylärbiologiska metoder, växtgenetik och liknande. Erfarenhet inom immuncytokemi och konfokalmikroskopi och Micrographx-baserade analyser av växtcelltopologi krävs. Utmärkta kunskaper i muntlig och skriftlig engelska är ett krav, liksom god social förmåga och förmåga att tänka kreativt, samarbeta i grupp och ta egna initiativ.

Ansökan
Ansökan ska innehålla:

  • Personligt brev där en redogörelse för forskningsintresse och beskrivning av forskningserfarenhet ska ingå
  • CV med full publikationslista inklusive en länk till din doktorsavhandling
  • Kopior på doktorsexamensbevis och andra relevanta examensbevis
  • Kontaktinformation till två referenspersoner
  • Övriga handlingar som du vill åberopa

Ansökan ska vara skriven på engelska eller svenska. Ansökan görs genom vårt rekryteringssystem Varbi. Handlingar som skickas elektroniskt ska vara i formaten Word eller PDF. Sista ansökningsdag är 2021-02-03.

Kontakt
För mer information om anställningen, kontakta Prof. Markus Schmid
(markus. schmid@umu.se).

Institutionen för fysiologisk botanik är en del av Umeå Plant Science Centre med cirka 200 medarbetare som består av bland annat av 40 gruppledare och representerar för närvarande 48 olika nationaliteter (för mer information, se http://www.upsc.se eller http://www.plantphys.umu.se/english/). Vår huvudsakliga verksamhet är akademisk forskning och utbildning som innefattar områden som ekologi, biokemi, växtfysiologi samt genomik.

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningen avslutas 2021-08-15
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast eller enligt överenskommelse
Löneform Fast månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-41-21
Kontakt
  • Professor Markus Schmid, 090-7865884
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2021-01-13
Sista ansökningsdag 2021-02-03

Tillbaka till lediga jobb