Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Vid Institutionen för fysik bedrivs en stark och expanderande forskning med flera olika inriktningar, t. ex. organisk elektronik, nanoteknik, fotonik, rymdfysik och teoretisk fysik. Institutionen är en del av KBC, kemiskt-biologiskt centrum vid Umeå Universitet. Vi har ett starkt fokus på interdisciplinär forskning och utmärkt tillgång till modern instrumentering och infrastruktur för analys.

Institutionen för fysik söker en första forskningsingenjör i rymdfysik. Anställningen är på 40% av heltid under 12 månader. Startdatum 15 januari 2021 eller enligt överenskommelse. Projektet genomförs vid Umeå universitet med sista ansökningsdatum 2020-12-11.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter
Syftet med projektet är att öka vår nuvarande förståelse av den joviska plasmainteraktionen med magnetosfären, exosfären och ytan av Ganymedes (en av de galileiska månarna hos Jupiter och den största månen i vårt solsystem) med kinetiska plasmasimuleringar och genom jämförelse med observationer. Samspelet mellan “Jovian-plasma” och Ganymedes bildar grundläggande magnetosfäriska och planetära processer, inklusive väldefinierade magnetosfäriska randvillkor, komplexa nötningsprocesser på planetytan, och genereringen av en neutral exosfär. Syftet med detta projekt är att ge en heltäckande förståelse för partiklarnas dynamik i Ganymedes magnetosfär med hjälp av simuleringar samt att göra uppskattningar och tillhandahålla begränsningar för observationer av Particle Environment Package (PEP) som finns ombord på ESA: s JUpiter ICy moons Explorer-uppdrag (JUICE).

Projektet finansieras av Rymdstyrelsen.

Kompetenskrav
Du har doktorsexamen, eller en utländsk examen som anses vara likvärdig, inom rymdplasmafysik, magnetosfärisk fysik eller i ett annat område som är relevant för projektet.

Omfattande erfarenhet av att studera rymdplasmafenomen med hjälp av datasimuleringar och analys av data från rymdfarkoster (såsom magnetometer och partikeldata) och / eller markbaserade datamängder krävs. Du har avancerad kunskap, förståelse och erfarenhet av modellering av plasma, såsom ”particle-in-cell, partikel-i-cell, hybrid-kinetisk, Monte Carlo-metoder och testpartikel. Goda färdigheter i programmering (t.ex. C / C ++, Python, IDL eller Matlab) krävs.
Tidigare erfarenhet av modellutveckling såväl som en djup förståelse av plasmainteraktioner med planetmånar, planetytor och exosfärer, särskilt Jovian-månarna, är meriterande. Erfarenhet från att bedriva oberoende forskning och publicera artiklar i kända vetenskapliga tidskrifter är också meriterande. Kandidaten ska vara mycket motiverad och ansvarsfull, ha goda sociala färdigheter och ha goda egenskaper att arbeta både som enskild forskare och i en forskargrupp i rymdfysik.

Goda kunskaper i skriftlig och muntlig engelska är ett nödvändigt krav.

Ansökan
Ansökan ska innehålla:
1.      Följebrev med kort beskrivning av dina kvalifikationer och intressen för vetenskaplig kommunikation, samt en motivering varför du söker (max två sidor).
2.      CV med publikationslista.
3.      Kopior på examensbevis.
4.      Kopia av doktorsavhandlingen
5.      Namn och kontaktuppgifter till två referenspersoner. 

Ansökan ska vara skriven på engelska eller svenska. Ansökan ska göras via e-rekryteringssystemet Varbi och vara inkommen senast 2020-12-11.

Information
För mer information kontakta Dr. Shahab Fatemi, shahab.fatemi@umu.se

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde 2021-01-15 eller enligt överenskommelse.
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 40%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1588-20
Kontakt
  • Shahab Fatemi, 0980-79106
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2020-11-16
Sista ansökningsdag 2020-12-11

Tillbaka till lediga jobb