Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med drygt 34 000 studenter och 4 000 anställda.  Här finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden. Umeå universitet är också platsen för den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 – en revolution inom gentekniken som tilldelats Nobelpriset i kemi.


Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur där vi gläds åt varandras framgångar.

Medicinska fakulteten är platsen för forskning och utbildning inom vetenskapsområdet medicin. Här finns 12 grundutbildningsprogram, 13 institutioner och ett 80-tal ämnesinriktningar inom forskarutbildningen.

Beskrivning

Doktorandstudierna kommer att genomföras vid Institutionen för medicinsk biokemi och biofysik och stöds av Wallenberg Center for Molecular Medicine-Infection Biology.

Mobila genetiska element (MGEs) är i sig relaterade till patogenes, antibiotikaresistens och en av de viktigaste faktorerna i bakterieutvecklingen. Att förstå hur MGE: er uttrycker sina gener och replikerar deras DNA är alltså avgörande för vår framgång att bekämpa bakterieinfektioner. Vi studerar tre viktiga MGE i Staphylococcus aureus: i) Staphylococcal Cassette Chromosome (SCC element), ansvarig för Methicillin Resistance S. aureus eller MRSA; ii) stafylokock-bakteriofager och iii) Staphylococcus aureus patogenicitetsöar (SaPI), både fag och SaPI har grundläggande roller i bakteriell plasticitet och patogenes.

Vi erbjuder ett doktorandprojekt för att studera genuttryck och DNA-replikering av stafylokock MGE med hjälp av ett multidisciplinärt tillvägagångssätt: in vivo-experiment med genetik och molekylärbiologisk strategi, kompletterat med biokemi och strukturell biologi, såsom elektronisk kryomikroskopi (kryoEM) och röntgenkristallografi.

Forskningen kommer att utföras i en internationell och välfinansierad (Wallenberg Foundation) forskningsgrupp. Umeå Core Facility Electron Microscopy är välutrustad med en Titan Krios TEM, Falcon 3-detektor, Volta-fasplatta, autoloader, etc. Röntgenkristallografiplattformen är också välutrustad med egen röntgenkälla, myggrobot, etc. Synchrotrons åtkomst är säkrad.

Kvalifikationer

Sökande måste 1) ha en högskoleexamen på minst 240 hp eller motsvarande eller 2) ha 120 svenska (gamla) högskolepoäng (motsvarande 180 hp) högskolestudier inom samma områden eller motsvarande tagna före 1 juli , 2007. Du bör ha en magisterexamen i mikrobiologi, biokemi eller motsvarande. Vi söker kandidater med erfarenhet av expression och rening av rekombinanta proteiner. Kandidater med bakgrund inom röntgenkristallografi eller kryoEM uppmuntras att ansöka. Vi förväntar oss att intresserade och motiverade kandidater ska kunna arbeta självständigt och som en del av ett team. God muntlig och skriftlig kommunikationsförmåga på engelska krävs.

Intresserade kandidater ska ansöka via Umeå universitets rekryteringssystem Varbi, referensnummer AN 2.2.1-975-20. Bifoga i) ett följebrev (1 sida), ii) CV (max 3 sidor), iii) en fullständig publikationslista, iv) kontaktinformationen för 3 referenser och v) kopior av de senaste examensintygen.

Sista ansökningsdag är 15 september 2020.

För ytterligare information, vänligen kontakta Ignacio (ignacio.mir-sanchis@umu.se) eller besök www.imsresearchlab.com.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 procent
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-975-20
Kontakt
  • Ignacio Mir-Sanchis, 076-6974363
  • Andrei Chabes, 073-6205446
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2020-06-24
Sista ansökningsdag 2020-09-15

Terug naar vacatures