Institutionen för molekylärbiologi

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Institutionen för molekylärbiologi söker en projektassistent till projektet "Kvantitativ modellering av T-celler. Anställningen avser heltid och är tidsbegränsad till 6 månader med start 1 februari 2020 eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag 13 december 2019.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter

T-celler, en viktig komponent av adaptiva immunförsvaret, är involverade i ett stort antal processer - från att försvara oss från cancer, virus och parasiter, till att medverka i flera patogena tillstånd såsom astma. Dom har därför studerats intensivt. Utmaningen nu är att koppla samman all forskning till en användbar modell som kan användas för att ge en helhetsförståelse om hur T-celler fungerar under olika förhållanden.

I det här projektet så bygger vi ett AI med hjälp av avancerade regressionsmodeller. Från nya välkontrollerade in vitro-experiment skapar vi high-throughputdata som kommer användas för att träna denna modell. Metoderna omfattar från RNA-seq och proteomik till nya single-cell-protokoll.

Projektet är en pilotstudie (6 månader) som syftar till att undersöka om det finns potential för mer utförlig studie som för ansökan om forskningsanslag för finansiering av ett doktorand eller postdoktor projekt.

Som projektassistent kommer Du under handledning av handledare att:

  • Analysera existerande dataset för att informera vidare experimentell planering
  • Implementera flera våtlabsprotokoll för storskalig mätning
  • Testa cellisoleringsprotokoll och etablera cellkultur
  • Analysera data för integration i beräkningsmodellen, med fokus på RNA-seq

Som projektassistent kommer du under handledning att först implementera våtlabsprotokollen, sedan analysera befintlig och ny data med hjälp av R och Python (tillsammans med lämpliga bibliotek) samt dokumentera och presentera resultaten.

För frågor om tjänsten kontakta Johan Henriksson, e-post: johan.henriksson@umu.se

Kvalifikationer

Universitetsexamen motsvarande masterexamen i Molekylärbiologi, från ett europeiskt universitet vid tidpunkten för rekryteringen (240 hp) är ett krav.

Vidare krävs dokumenterad erfarenhet av programmering (Python, R), speciellt för analys av RNA-seq och nätverksinferens (tex Cytoscape och klustringsmetoder). Du ska ha tidigare vana av cellkultur. Vidare ska du ha erfarenhet av vanliga våtlabsprotokoll såsom RNA/DNA-isolering och kloning. Du ska ha utfört grundläggande realtidsmikroskopi och bildanalys. Du behöver ha mycket god förmåga att kommunicera och skriva på engelska. Vi söker en mycket motiverad person som har förmåga att jobba produktivt i ett team. Du skall ha en god förmåga att kunna kommunicera med mer seniora forskare och granskare.

Ansökan

Du ansöker genom vårt rekryteringssystem senast 13 december 2019. Din ansökan ska innehålla följande dokument skrivna på engelska eller svenska:

  • CV med information om utbildning, förteckning över tidigare och nuvarande anställningar, och en lista över vetenskapliga publikationer.
  • Ett följebrev som beskriver forskningserfarenhet och forskningsintressen samt motivatering varför du söker tjänsten.
  • Kontaktuppgifter för två till tre referenspersoner.

Mer om oss

Johan Henrikssons lab är del av The Laboratory for Molecular Infection Medicine Sweden (MIMS)  och Umeå Centre for Microbial Research (UCMR) en interdisciplinär forskningsmiljö med mer än 50 forskargrupper som utför grundforskning av i högsta klass och driver utveckling av nya teknologier i mikrobiologi och infektionsbiologi. Mer information om oss finner du på: www.henlab.org; www.ucmr.umu.se, och www.umu.se/molbiol.

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2020-02-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1953-19
Kontakt
  • Johan Henriksson, johan.henriksson@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2019-12-06
Sista ansökningsdag 2019-12-13

Tillbaka till lediga jobb