Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 100 medarbetare och 34 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också.

Medicinska fakulteten är platsen för forskning och utbildning inom vetenskapsområdet medicin. Här finns 12 grundutbildningsprogram, 13 institutioner och ett 80-tal ämnesinriktningar inom forskarutbildningen.

Institutionen för molekylärbiologi

Institutionen tillhör medicinska och teknisk-naturvetenskapliga fakulteterna och erbjuder en vital forskningsmiljö med en bred uppställning av toppmoderna imaging-, metabolomik-, genomik- och screeningsanläggningar.

Vi söker nu en postdoktor till projektet "Tarmbakteriernas påverkan av tarmslemhinnans barriärfunktion". Anställningen är tidsbegränsad till två år och avser heltid med start 1 februari 2020 eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 5 december 2019.

Bakgrund och beskrivning av arbetsuppgifter

Tarmen är en av de tätast befolkade livsmiljöerna på vår planet och trillioner bakterier lever i vår tarm i ett förhållande från vilket båda sidorna gynnas. Emellertid är den höga mängd tarmbakterier ett permanent hot mot kroppen och effektiva försvarsmekanismer krävs för att skydda kroppen mot infektion av denna tarmbakteriegemenskap.

Projektets målsättning är att identifiera och karakterisera mekanismen om hur bestämda tarmbakterier påverkar funktionen av tarmens slem. Dessutom hoppas vi att identifiera kost- och andra substanser som kan påverka samsättningen av tarmbakterierna och därmed deras effekt på slemfunktionen.

Projektet förväntas att ge djupare insikter i molekylärmekanismen av värd-mikrobinteraktionen i tarmen. Vi hoppas att resultaten kan bidra till utveckling av nya probiotiska terapier i framtiden. 

Specifika mål inom projektet:

 • Utveckling av kunskap om hur kostfiber och andra substanser påverkar slemgenomtränglighet.
 • Identifiera vilka tarmbakterier som påverkar slemtillväxt i tarmen.
 • Karakterisera mekanismen för hur utvalda tarmbakterier påverkar tillväxttakten av slem i tarmen.

Arbetsuppgifterna innefattar att använda en kombination av djur- och in vitro-studier. Vidare kommer du att utforma, utföra och dokumentera experiment, presentera resultaten vid konferenser och skriva publikationer under ledning av gruppledaren.

Kvalifikationer

Kvalificerad att ansöka är du som avlagt en universitetsexamen motsvarande en europeisk universitetsdoktorsexamen i mikrobiologi eller kostbioteknologi. Doktorsexamen ska vara avlagd högst tre år före ansökningstidens utgång om inte särskilda skäl föreligger. Du som söker måste ha dokumenterad praktisk erfarenhet av tarmmikrobiotforskning, däribland anaerob bakteriekultur och arbete med probiotiska bakterier. Dessutom krävs erfarenhet i bioinformatik (whole genome sequencing och/eller 16S rDNA amplicon sekvensering) och arbete med djurmodeller.

Tidigare erfarenhet om kost-mikrobinteraktion, publikationer som försteförfattare i internationella peer-granskade tidskrifter liksom internationellarbetslivserfarenhet är mycket meriterande.

Du ska vara mycket skicklig på att kommunicera både skriftligt och muntligt på engelska, ska ha hög motivation och drivkraft och ska även ha förmåga att jobba produktivt såväl i ett team som självständigt. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Ansökan

Ansökan ska vara skriven på engelska (företrädesvis) eller svenska. Ansökan görs genom vårt elektroniska rekryteringssystem. Sista ansökningsdag är den 5 December 2019.

Ansökan ska innehålla:

 • Ett personligt brev som förklarar varför du är intresserad av anställningen, hur du kan bidra till projektet och i vilken riktning du kan tänka dig att utveckla projektet (inte mer än två A4-sidor).
 • Ett curriculum vitae med din akademiska utbildning och tidigare anställningar.
 • Din publikationslista.
 • Kopia av doktorsexamenbevis och andra relevanta examensbevis.
 • Kopia av doktorsavhandling.
 • Namn och kontaktinformation med e-postadresser till två eller tre akademiska referenspersoner.
 • Annan relevant dokumentation som du vill föra fram för att styrka din ansökan.

Välkommen med din ansökan!

Mer om oss

Björn Schröder lab är del av The Laboratory for Molecular Infection Medicine Sweden (MIMS) och Umeå Centre for Microbial Research (UCMR), en interdisciplinär forskningsmiljö med mer än 50 forskargrupper som utför grundforskning av i högsta klass och driver utveckling av nya teknologier i mikrobiologi och infektionsbiologi. Mer information om oss finner du på: www.mims.umu.se/groups/bjorn-schroder; www.ucmr.umu.se, och www.umu.se/molbiol.

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1757-19
Kontakt
 • Björn Schröder, bjorn.schroder@umu.se 090-785 67 69
Facklig företrädare
 • SACO, 090-786 53 65
 • SEKO, 090-786 52 96
 • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2019-11-14
Sista ansökningsdag 2019-12-05

Terug naar vacatures