Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik bedrivs stark forskning inom områden som energiteknik, medicinsk teknik och laserspektroskopi. Mer information finns på www.umu.se/institutionen-for-tillampad-fysik-och-elektronik

Vi söker nu en postdoktor för att utveckla kemiska avbildningstekniker. Anställningen är på heltid i två år med startdatum i början av 2020. Sista ansökningsdag är 16 december 2019.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter
Kemisk avbildning spelar en allt viktigare roll inom medicinsk teknik och biovetenskap. Nya ljuskällor, såsom kvantkaskadlasrar (QCLs), har potential att revolutionera kemisk avbildning i det infraröda området genom att möjliggöra högre spatial och spektral upplösning, selektivitet och analyshastighet. 

Gruppen för tillämpad laserspektroskopi (www.umu.se/forskning/grupper/tillampad-laserspektroskopi) arbetar med utveckling och tillämpning av laserbaserade spektroskopiska tekniker för förbränningsdiagnostik och medicinsk diagnostik. Nyligen använde vi mid-infraröd laserspektroskopi för att studera gasformig kolmonoxid i utandningsluften (Appl. Phys. B, 123, 144, 2017, Opt. Express 25, 12743, 2017, J. Breath Res. 13, 026001, 2019). Kolmonoxid är en viktig cellulär signalmolekyl som har potential att användas som biomarkör för inflammatoriska sjukdomar och luftvägssjukdomar. 

Vi söker nu en postdoktor som ska arbeta med utvecklingen av mid-infraröd laserabsorption och fototermisk avbildning för histologi. För att ytterligare undersöka kolmonoxidens roll är ett specifikt mål att använda spektralområdet kring 2000 cm-1, där vävnad inte absorberar strålningen, för att studera metall-karbonylföreningar och CO-frisläppande molekyler i levande celler. 

Som postdoktor kommer du att arbeta i en kreativ och ambitiös tvärvetenskaplig miljö. Samarbetspartners inkluderar Centrum för medicinsk teknik och fysik, där taktila sensorer används för karaktärisering av biologisk vävnad, Norrlands universitetssjukhus, avbildningsplattformar vid Kemiskt Biologiskt Centrum, samt gruppen för Ramanspektroskopi vid Luleå tekniska universitet.

Kvalifikationer
Som sökande ska du ha ett stort intresse för att utveckla optiska avbildningstekniker och kvantitativa spektroskopimetoder. 

Följande kvalifikationer krävs:

  • En doktorsexamen i fysik, kemi, biomedicinsk teknik eller annan relevant disciplin.
  • Originalpublikationer i refereegranskade tidskrifter i minst ett av ovanstående områden.
  • Omfattande erfarenhet av optisk avbildning och bildbehandling, både teoretiskt och experimentellt.
  • Förmåga att självständigt genomföra forskning, samt stark problemlösningsförmåga.
  • God samarbetsförmåga.
  • Utmärkt förmåga i muntlig och skriftlig kommunikation och skicklighet i vetenskapligt skrivande på engelska.

Övriga önskvärda meriter

  • Dokumenterad kunskap i minst ett av följande områden: hyperspektral eller diskret frekvens-infrarödspektroskopisk avbildning, mid-infraröd laserabsorptionsspektroskopi, Ramanspektroskopi, optik eller optisk mikroskopi.
  • Erfarenhet av taktila och mekaniska sensorer för biomedicinska tillämpningar.
  • Dokumenterad erfarenhet av forskningssamarbete i en tvärvetenskaplig miljö.

Ansökan
En fullständig ansökan ska innehålla:

  • Personligt brev på max 2 sidor med beskrivning av forskningsintressen och motivering till varför din erfarenhet passar den här anställningen
  • Curriculum Vitae (CV) med fullständig lista över vetenskapliga publikationer
  • Elektronisk kopia av doktorsavhandling och styrkt kopia av doktorsexamensbevis
  • Styrkta kopior av andra examensbevis och kursintyg
  • Kopior av (högst 5) forskningspublikationer relevanta för ansökan numrerade som i publikationslistan
  • Namn och kontaktuppgifter till tre referenspersoner
  • Övriga handlingar som den sökanden vill åberopa

Ansökan ska vara skriven på engelska (företrädesvis) eller svenska. Ansökan görs genom vårt elektroniska rekryteringssystem. Handlingar som skickas elektroniskt ska vara i formaten PDF (företrädesvis) eller Word. Logga in på systemet och ansök via knappen i slutet av denna sida. Sista ansökningsdag är 16 december 2019.

Mer information
Närmare upplysningar lämnas av Dr. Florian Schmidt, florian.schmidt@umu.se eller prefekt Dr. Per Hallberg, per.hallberg@umu.se.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2020-02-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1663-19
Kontakt
  • Florian Schmidt, 0907867611
  • Per Hallberg, 090-786 80 62
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2019-11-06
Sista ansökningsdag 2019-12-16

Tillbaka till lediga jobb