Umeå universitet, Samhällsvetenskaplig fakultet

Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 100 medarbetare och 34 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också.

Institutionen för geografi vid den samhällsvetenskapliga fakulteten söker nu en postdoktor med inriktning kulturgeografi för att arbeta i projektet: ”Får pengarna jorden att snurra? Geografiska perspektiv på ”downshifting” och frivillig enkelhet som hållbara livsstilar” finansierad av svenska forskningsrådet FORMAS.

Arbetsuppgifter
Anställningen omfattar arbete med individuella, kommunala och rumsliga frågor genom fallstudier i Sverige, varav minst en i norra Sverige. Projektet bygger på kvalitativa forskningsmetoder som djupintervjuer, tematisk och narrativ analys. Genusfrågor och andra perspektiv på rumslig och social ojämlikhet är också viktiga för studien. Den sökande kommer vara ansvarig för planering och genomförande av forskning i samarbete med projektledaren och en anställd inom projektet.

Om anställningen
Anställningen är en tidsbegränsad anställning på heltid under 2 år från och med hösten 2019. Upp till 20 % av anställningen kan komma att nyttjas till institutionstjänstgöring såsom undervisning. Placering vid institutionen för geografi vid Umeå universitet. Den anställde förväntas utföra delar av sitt arbete vid institutionen och delta i enhetens övriga aktiviteter.

Kvalifikationer
För att kunna vara behörig att söka denna anställning ska den sökande ha en doktorsexamen i kulturgeografi eller motsvarande. Den sökande ska även ha dokumenterad forskningserfarenhet. Sökande ska kunna analysera kvalitativa data såsom intervjumaterial, samt kunna tala och skriva svenska och engelska flytande. Det är särskilt meriterande om kandidaten har dokumenterat intresse i social och ekologisk hållbarhet eller hållbara livsstilar (t.ex. downshifting och volontär enkelhet). Det är också meriterande om kandidaten har kunskap om sociala och geografiska diskurser om Sverige, med koppling till orsaker och följder av sådana livsstilar på individ, lokal, regional och nationell nivå. Vid urvalsprocessen kommer stor vikt att läggas vid kunskap om geografiska perspektiv. I första hand bör den komma ifråga som avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan den komma ifråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Postdoktor som ska undervisa eller handleda ska ha relevant högskolepedagogisk utbildning.

Vi vill att du ska vara utåtriktad och flexibel i ditt arbetssätt, ha lätt för att ta egna initiativ och kunna arbeta självständigt. Vi vill också att du är en person som tar fullt ansvar för de arbetsuppgifter du har att driva och genomföra. Arbetet kräver också att du har god förmåga att samarbeta med andra såväl inom som utanför Umeå universitet.

Ansökan
Ansökan ska göras via e-rekryteringssystemet Varbi. Ansökan ska innehålla:

- Komplett CV inklusive en fullständig publikationslista.
- En forskningsplan som beskriver den sökandes forskningsintressen i relation till anställningen (Max 3 sidor).
- Den sökandes 3 mest representativa publikationer relaterat till denna anställning

Information
För mer information om anställningen kontakta forskningsledaren Marco Eimermann (marco.eimermann@umu.se).

Institutionen för geografi
Institutionen för geografi har närmare 45 medarbetare och är en del av samhällsvetenskaplig fakultet. För mer information om institutionen besök gärna vår hemsida, https://www.umu.se/institutionen-for-geografi

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-616-19
Kontakt
  • Urban Lindgren, prefekt, , 090-786 55 39
  • Marco Eimermann, forskningsledare, 090-786 57 07
  • Tina Lundmark, personaladministratör, 090-786 64 38
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2019-04-11
Sista ansökningsdag 2019-08-07

Terug naar vacatures