Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Ett av Europas starkaste forskningscenter inom experimental växtbiologi (www.upsc.se) söker nu en doktorand i växtbiologi. Anställningen är placerad vid institutionen för fysiologisk botanik vid Umeå universitet. Ansök senast 2019-02-28.

Beskrivning

Vi söker en doktorand som ska studera den genetiska grunden för produktion av sekundär fenol glykosider (SPG) i asp. Projektet som doktoranden kommer att vara verksam inom involverar genomgående bred association mapping (GWAS) eller metabolomisk och genuttryck analyser, som kommer att användas för att välja kandidatgener som bidrar till naturlig variation i SPG-produktion. Arbetet kommer att innebära att man utför metabolismanalys, CRISPR-Cas9 och / eller överuttryckstransformation av aspgenotyper för att bekräfta genfunktion, proteinuttryck i jäst för att bekräfta enzymfunktion, RNA-sekvenseringsgenuttrycksanalys, qPCR och analys av data över hela asp populationen. Dessutom kommer projektet att omfatta fältförsök och provsamling för att bestämma SPGs påverkan på växtbaserade interaktioner. Projektet är finansierat av forskningsrådet Formas.

Anställningen syftar till en doktorsexamen och doktorandens huvuduppgift är att ägna sig åt egen forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan undervisning och annat institutionsarbete (upp till max 20%) ingå. Anställningen är tidsbegränsad till fyra år heltid eller upp till fem år vid undervisning på deltid. Löneplaceringen sker enligt fastställd lönestege för doktorandanställning. Tillträde enligt överenskommelse.

Kvalifikationer

För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs det att den sökande har grundläggande behörighet genom avlagd examen på avancerad nivå, eller slutförda kursfordringar om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller motsvarande utländsk utbildning, eller motsvarande kvalifikationer. Utöver detta måste minst 90 av högskolepoängen ha avslutats inom en biologisk kontext, varav minst 15 högskolepoäng inom det specifika området som positionen handlar om.

Kraven på särskild behörighet anses uppfyllda även av den som i annan ordning inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Du har en bra grund i genetik och statistik och helst även grundläggande färdigheter i programmeringssråket R. Det är meriterande om du även har erfarenhet av att arbeta med vävnadsodling och transformation utöver genuttrycksanalyser. Kunskap om metoder för att analysera växtinsekter eller andra växtbaserade interaktioner är mycket önskvärt. På grund av projektets interdisciplinära karaktär är en hög standard av skriftliga och muntliga engelska färdigheter ett krav, liksom förmågan att arbeta med och integrera i grupper. Bedömningen av kandidater baseras på deras kvalifikationer och deras förutsättningar att kunna tillgodogöra sig utbildningen på doktorandnivå.

Ansökan

Ansökan ska bestå av:

  • Ett personligt brev där den sökande beskriver sig själv och sina forskningsintressen samt en motivering till varför den sökande är intresserad av och lämpad för doktorandanställningen
  • Curriculum vitae (CV)
  • Kopia på examensbevis
  • Kopior på relevanta arbeten som avhandlingar eller publikationer
  • Kontaktuppgifter till minst två referenspersoner

Ansökan ska skickas in via Umeå universitets digitala rekryteringssystem Varbi senast 2019-02-28.

Institutionen värdesätter de kvaliteter som en jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi ser därför gärna kvinnor som sökande till befattningen. Rekryteringsförfarandet för denna position är i enlighet med högskoleförordningen (12 kap., §2) och beslutet angående anställning kan inte överklagas.

Vi ser fram emot din ansökan!

Information

För ytterligare information kontakta Dr. Nathaniel Street, +46-(0)72-537 20 03, nathaniel.street@umu.se.

Rekryteringsförfarandet för denna position är i enlighet med högskoleförordningen (12 kap., §2) och beslutet angående positionen kan inte överklagas.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-220-19
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2019-02-07
Sista ansökningsdag 2019-02-28

Tillbaka till lediga jobb