Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 300 medarbetare och 33 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också.

Arbetsuppgifter
Du kommer att arbeta i ett projekt som handlar om att optimera biomassproduktionen av alger och cyanobakterier. Lokala alger och cyanobakterier kommer att sterilodlas i media eller osterilt i avloppsvatten. Deras tillväxt och biomassproduktion ska analyseras regelbundet. Ackumulering av lipider och pigment kommer att analyseras, biokemiska preparat kommer att beredas för analys av toxiska föroreningar i biomassan. Närings- eller temperaturstress kommer att tillämpas i algkulturer för att förbättra algernas lipid-ackumulering. Den heterotrofa tillväxten av flera algerstammar kommer att karakteriseras. Metoder för skörd i stor skala kommer att förbättras genom flockningsförsök. Bioreaktorer med specifika krav på ljus och luftflöde kommer att konstrueras.

Kompetenskrav
Du har doktorsexamen i kemi med fokus inom bioteknik eller motsvarande samt kompetens i analytiska tekniker t.ex. gaskromatografi / masspektrometri. Vidare så krävs stor erfarenhet av praktiskt laboratoriearbete med fotosyntetiserande mikroorganismer och erfarenhet av arbete med biokemiska metoder och avancerad databehandling. Mycket goda kunskaper i engelska såväl i tal såsom i skriftlig form är också ett krav. Erfarenhet av algodling både i pilotskala och i laboratorieskala, såväl som extraktion och kvantifiering av lipider från alger är starkt meriterande. Internationell erfarenhet är meriterande. Vi ser gärna att du är entusiastisk, kan arbeta självständigt samt har en god samarbetsförmåga.

Ansökan
Ansökan ska innehålla ett personligt brev med motivering till varför du söker anställningen, ett CV, examensbevis inklusive doktorsexamen, övriga relevanta intyg och betyg samt namn och kontaktinformation till minst två referenspersoner.

Sista ansökningsdag är den 27 februari 2019. Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem. Logga in och ansök via knappen längst ner på sidan.

Anställningen avser heltid och är tidsbegränsad till och med 2020-03-27. Tillträde snarast.

Närmare upplysningar lämnas av professor Christiane Funk, tfn: 090-7866668 eller e-post: christiane.funk@umu.se.

Information om oss
Kemiska institutionen är en av de största institutionerna inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har närmare 200 anställda, varav ca 40 forskarstuderande och en stark och expanderande forskning. Tre större forskningsområden, Biologisk kemi, Miljö- och Biogeokemi och Teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemisk-Biologiskt Centrum. För mer information, se www.umu.se/kemiska-institutionen/.

Anställningsform Tijdelijk dienstverband langer dan 6 maanden
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-192-19
Kontakt
  • Christiane Funk, 090-7867633
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2019-02-05
Sista ansökningsdag 2019-02-27

Terug naar vacatures