Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Institutionen för molekylärbiologi

Institutionen tillhör medicinska och teknisk-naturvetenskapliga fakulteterna och erbjuder en vital forskningsmiljö med en bred uppställning av toppmoderna imaging-, metabolomik-, genomik- och screeningsanläggningar.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter

Anställningen. Du kommer att bli en del av ett forskarlag som är anslutet till Molecular Infection Medicine Sweden (MIMS), som i sin tur är en del av det internationella partnerskapet EMBL (European Molecular Biology Laboratory) Nordic Partnership for Molecular Medicine. Billker laboratoriet söker en postdoktor till sitt interdisciplinära forskarlag. Projektet är en del av ett stort forskningsprojekt finansierat av European Research Council och Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse med syfte att identifiera parasit- och värd- gen funktioner i spridning av malaria. Anställningen förväntas påbörjas i januari 2019, eller enligt överenskommelse. Forskningsprojektet kommer att bedrivas under en längre tid och vi förväntar oss att utannonsera nya tjänster allt eftersom projektet fortskrider.

Projektet. Utveckling av nya strategier för att blockera malariaparasitens infektion av deras myggvektorer anses vara prioriterat i pågående globala ansträngningar för att utrota malaria. Vår förståelse av de molekylära mekanismerna som avgör myggors vektorkapacitet har förblivit rudimentära, men preliminära resultat från vår forskning visar att det finns en stor funktionell mångfald inom myggans immunceller. Målet med projektet är att använda Anopheles myggors vektorkapacitet som modell för att identifiera nya principer av medfödd immunitet och dess molekylära mekanismer.

Arbetsuppgifter. Du kommer att utföra forskning med syfte att identifiera och karakterisera nya mekanismer av medfödd immunitet som är relevanta för spridningen av malaria parasiter av Anopheles-myggor.

Kvalifikationer

Du har nyligen avlagt doktorsexamen i cell- eller molekylär biologi, samt har en bevisad förmåga att leverera hög-kvalitativ vetenskapliga resultat genom publikationer i ledande vetenskapligt granskade tidskrifter. För behörighet krävs avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Doktorsexamen ska vara avlagd högst tre år före ansökningstidens utgång om inte särskilda skäl föreligger. Du ska kunna arbeta lika bra självständigt som i ett lag. Dina meriter ska påvisa styrka i förståelse och bevis för praktisk erfarenhet i cellbiologi, molekylär cellsignalering och medfödd immunitet. Du är skicklig på att kommunicera skriftligt och muntligt på engelska. Du kan kommunicera din forskning på ett effektivt sätt och kan utveckla kreativa tillvägagångssätt för att lösa vetenskapliga problem.

Ansökan

Ansökan ska innehålla:

  • Ett personligt brev som förklarar varför du är intresserad av anställningen, hur du kan bidra till projektet och i vilken riktning du kan tänka dig att utveckla projektet (inte mer än två A4-sidor).
  • En curriculum vitae med din akademiska utbildning och tidigare anställningar.
  • Din publikationslista.
  • Kopia av doktorsexamenbevis.
  • Namn och kontaktinformation med e-postadresser till två till tre akademiska referenspersoner.
  • Annan relevant dokumentation som du vill föra fram för att styrka din ansökan.

Ansökan ska vara skriven på engelska (företrädesvis) eller svenska. Ansökan görs genom vårt elektroniska rekryteringssystem. Logga in på systemet och ansök via knappen i slutet av denna sida. Sista ansökningsdag är 10 December 2018.

För mer information, gå till vår webbsida (https://billkerlab.org), eller kontakta professor Oliver Billker (oliver.billker@umu.se). Mer information om institutionen för molekylärbiologi hittar du på http://www.molbiol.umu.se/.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2019-01-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1941-18
Kontakt
  • Oliver Billker, professor, oliver.billker@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2018-11-19
Sista ansökningsdag 2018-12-10

Tillbaka till lediga jobb