Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Kemiska institutionen är den största institutionen inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har ca 200 anställda och en stark och expanderande forskning. Tre större forskningsområden, Biologisk kemi, Miljö- och Biogeokemi och Teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Forskningsprogrammet Bio4Energy (http://www.bio4energy.se) som leds av Umeå universitet syftar till att skapa högeffektiva och miljövänliga bioraffinaderier, med skoglig biomassa som råvara. En systematisk miljöanalys av de olika processtegen i produktion, bioraffinering och utveckling av nya biomassabaserade produkter som ersättning till oljebaserade produkter är en viktig aspekt i Bio4Energy.

Postdoktoranställningen är placerad vid Kemiska institutionen men forskningen kopplat till anställningen kommer att ske i samarbete med såväl andra institutioner vid Umeå universitet som forskargrupper vid andra universitet.
 Anställningen avser heltid under två år med tillträde enligt överenskommelse.

Arbetsuppgifter
Som en del av systemanalysplattformen inom Bio4energy, kommer du att studera hållbarhetspotentialen för bioekonominsatser i, huvudsakligen, norra Sverige. Du kommer att utföra forskning ur ett systemperspektiv med fokus på;

  • Utföra systemanalyser som integrerar livscykelanalys (LCA) med dataanalytiska metoder (t ex principal component analysis) och processintegrering (t ex Aspen) för bedömning av miljömässig hållbarhet hos biobränslen och biobaserade kemikalier och produkter.
  • Bedömning av olika biobaserade råvaror (t ex bioavfall, algbiomassa som komplement till skogsbiomassa) och deras betydelse i en biobaserad ekonomi
  • Hållbarhetsbedömning av nya skogsbaserade produkter och material inom transport- och byggsektorerna

Postdoktorsanställningen är huvudsakligen inriktad på egen forskning och du kommer att ingå i en forskargrupp med doktorander samt andra forskare och postdoktorer inom Bio4Energy.

Kvalifikationer

För behörighet krävs doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, i kemiteknik, bioprocessteknik, miljöteknik/-kemi eller motsvarande ämnesområde. I första hand ska den komma i fråga som avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång om inte särskilda skäl föreligger. Dokumenterad forskningserfarenhet av viktiga metoder inom miljösystemanalys, processoptimering och modellering, såsom livscykelanalys, materialflödesanalys och/eller substansflödesanalys krävs. En beprövad erfarenhet av industriella tillämpningar av verktyg för genomförande av livscykelanalys (i.e. Simapro) och processoptimering (i.e. Aspen) är särskilt meriterande. Kunskap om skogsbiomassa och biokemiska processer för konvertering av biomassa är meriterande.

Vi söker en person som är mycket motiverad, som kan arbeta både självständigt och i team, som har stor initiativförmåga samt har dokumenterad erfarenhet av självständigt vetenskapligt arbete och publicering i vetenskapliga tidskrifter. Personliga egenskaper som särskilt eftersöks är ansvarstagande, samarbetsförmåga, målorientering och struktureringsförmåga. Mycket goda kunskaper i engelska i både tal och skrift är ett krav.

Ansökan
En fullständig ansökan ska innehålla:

  • Ett personligt brev med en kort beskrivning av dina kvalifikationer, forskningsintressen och motivering varför du söker anställningen (max 2 sidor),
  • CV med publikationslista,
  • kopior av examensbevis eller motsvarande,
  • kopia av doktorsavhandling och relevanta publikationer (max 5 publikationer)
  • namn och kontaktuppgifter till minst två referenspersoner

Ansökan ska vara skriven på engelska (företrädesvis) eller svenska. Ansökan görs genom vårt elektroniska rekryteringssystem. Handlingar som skickas elektroniskt ska vara i formaten Word eller PDF. Logga in på systemet och ansök via knappen i slutet av denna sida. Sista ansökningsdag är 10 augusti, 2018.

Närmare upplysningar om anställningen lämnas av Dr. Venkata Krishna Kumar Upadhyayula, tfn: 090-7865989 eller e-post: krishna.upadhyayula@umu.se För mer information om kemiska institutionen, se: www.chemistry.umu.se

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1223-18
Kontakt
  • Venkata Krishna Kumar Upadhyayula, 090-786 59 89
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2018-06-20
Sista ansökningsdag 2018-08-10

Tillbaka till lediga jobb