Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Institutionen för medicinsk biovetenskap är en internationellt framgångsrik forskningsmiljö med translationellt fokus inom patologi, klinisk kemi samt medicinsk och klinisk genetik. Institutionen tillhör den Medicinska fakulteten vid Umeå universitet (https://www.umu.se/institutionen-for-medicinsk-biovetenskap/) och har ca 80 anställda som bedriver forskning, klinisk verksamhet, och undervisning. Institutionen är placerad i ”Translational Research Centre”, ett forskningscentrum vid Umeå universitet i direkt kontakt med Norrlands universitetssjukhus.

Vi söker en doktorand i medicinsk vetenskap med inriktning mot medicinsk genetik för studier av den neurodegenerativa sjukdomen amyotrofisk lateralskleros (ALS). Anställningen syftar till en doktorsexamen och är tidsbegränsad till maximalt fyra år på heltid. Doktorandens huvuduppgift är att ägna sig åt egen forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser, seminarier, journal clubs, etc. Du som antas till utbildning på forskarnivå ingår i det fakultetsgemensamma forskarutbildningsprogrammet vid Medicinska fakulteten. Information om programmet finns på fakultetens hemsida för utbildning på forskarnivå (Utbildning på forskarnivå vid Medicinska fakulteten - handbok (umu.se).

Projektbeskrivning
I Umeå bedrivs sedan 1993 tvärvenskaplig forskning om ALS på internationell nivå. Forskningen i gruppen fokuserar på molekylärgenetiska mekanismer som bidrar till sjukdomsbilden hos ALS patienter. Fokus har varit förändringar i generna SOD1 och C9ORF72, som är de vanligast förekommande  hos svenska ALS patienter, men vi söker också efter andra gener som kan bidra till sjukdomsbilden, antingen med skyddande eller förvärrande effekt. I doktorandprojektet kommer molekylärgenetiska mekanismer och dess bidrag till sjukdomsfenotyp hos ALS patienter att undersökas vidare för att på så sätt öka kunskapen och förståelsen för sjukdomsutveckling och hitta potentiella nya mål för riktad precisionsmedicinsk behandling.

Arbetsuppgifter
Egen forskarutbildning enligt ovan genom att tillsammans med övriga medarbetare i forskargruppen (doktorander, postdoktorer, biomedicinska analytiker och seniora forskare) bedriva forskning om ALS och andra neurodegenerativa sjukdomar. Du utför också laborativt arbete där huvudfokus ligger på molekylärgenetiska, molekylärbiologiska och morfologiska tekniker. Arbete med försöksdjur och obduktioner kan förekomma. Undervisning och annan institutionstjänstgöring kan förekomma (max 10 %).

Antagningskrav
För att antas till utbildning på forskarnivå ska den sökande ha dels grundläggande behörighet, dels särskild behörighet samt bedömas ha sådan förmåga som i övrigt behövs för att klara utbildningen.

Behörighet och övriga kvalifikationer
Grundläggande behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng (hp), varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller motsvarande utländsk utbildning.

Särskild behörighet 
För att kunna antas till utbildning på forskarnivå krävs att den sökande har nödvändiga kunskaper från högskoleutildning eller motsvarande utbildning och/eller yrkeserfarenhet som bedöms i relation till forskarutbildningsområdet samt nödvändiga språkkunskaper i engelska. Både skriftliga och muntliga kunskaper krävs.  Bedömningen av dessa kunskaper görs genom att den tilltänkta doktoranden presenterar sin forskningsplan på engelska för institutionens forskarutbildningskommitté.

Övriga kvalifikationer
Den sökande förväntas ha hög motivation och förmåga att ta egna initiativ, kunna arbeta självständigt och i grupp, ha god analytisk och organisatorisk förmåga, samt ha goda kunskaper i tal och skrift på engelska. Stor vikt kommer att läggas vid egenskaper såsom flexibilitet, noggrannhet och samarbetsförmåga. Erfarenhet av laboratoriskt arbete med molekylärgenetiska metoder ses som ett minimikrav. Erfarenhet av genetisk forskning om neurodegenerativa sjukdomar i allmänhet och ALS i synnerhet är meriterande.

Ansökan
En fullständig ansökan ska bestå av:

  • Ett personligt brev som beskriver dina forskningsintressen, och varför du söker den utlysta anställningen (max 2 A4-sidor).
  • Meritförteckning/Curriculum vitae (CV).
  • Dokumentation av genomförda akademiska kurser, erhållna betyg, examensbevis samt eventuella övriga meriter som sökanden vill åberopa.
  • Kopior på magister- eller masteruppsats samt eventuella publikationer där du varit författare eller medförfattare.
  • Namn och kontaktuppgifter till minst två referenspersoner.

Ansökan, som ska vara skriven på engelska eller svenska görs genom vårt e-rekryteringssystem Varbi. Sista ansökningsdag är 9 februari, 2025.

Tillträdesdag 
Så snart som möjligt eller enligt överenskommelse.

Löneplacering
Löneplaceringen sker enligt fastställd lönestege för doktorandtjänst.

Upplysningar 
Närmare upplysningar om anställningen lämnas av universitets ST-läkare Angelica Nordin, emailadress angelica.nordin@umu.se.

Forskargruppens hemsida: https://www.umu.se/forskning/grupper/als-forskning-umea/ 

Välkommen med din ansökan! 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-52-25
Kontakt
  • Angelica Nordin, 090-7854489
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2025-01-16
Sista ansökningsdag 2025-02-09
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb