Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Vi söker nu en postdoktor för att under 2 år studera strategier för tidig upptäckt av cancer, med särskild tonvikt på hjärntumörer och bukspottkörtelcancer. Projektet syftar till att fastställa en prediktion av olika cancersubklasser genom att kombinera multiomik med diagnostiska undersökningar som CT, MRI eller med PET/CT eller PET/MRI. Projektet är sammankopplat med två stora infrastrukturprojekt; EUCAIM och PREDICT. EUCAIM, ett flaggskeppsprojekt i Europas plan mot cancer, är ett stort infrastrukturprojekt i DIGITAL-programmet i Horisont EU som syftar till att distribuera en federerad infrastruktur för att driva upp AI och bildbehandling för att bekämpa cancer. PREDICT är en precisionshälsostudie som använder hälsodata och lagrade blodbiobanksprover för att identifiera prediktorer för tidig sjukdom och förstå hur sjukdomar utvecklas. Som postdoktor i vårt team kommer du att arbeta tillsammans med PREDICT-teamet och forskargrupperna för hjärn- och bukspottkörteltumörer, och du kommer att ingå i EUCAIM task forces (https://cancerimage.eu). Umeå universitet och Region Västerbotten har unika möjligheter att studera hur sjukdomar uppstår genom att använda blodprover som samlats in långt före diagnos genom interventionsprojektet Västerbotten.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter

Orsakerna till hjärntumörer (gliom) och cancer i bukspottkörteln är inte helt klarlagda, och det finns inga specifika blodprov för att upptäcka gliom eller bukspottkörtelcancer. Vi tror att om vi förstår hur tumörer uppstår kan vi också hitta nya möjligheter till tidig diagnos eller nya mål för behandling. Mer information om våra publikationer och forskargruppen hittar du här.

I projektet analyseras bilddiagnostik från datortomografi och magnetkamera, tillsammans med -omics-data såsom kvantitativ metabolomik utförd på blodprover, och klinisk information, med hjälp av avancerad bioinformatik. Arbetsuppgifterna inkluderar detaljerade bioinformatiska analyser av bilddata och blodprovsdata från de patienter som senare utvecklade gliom eller bukspottkörtelcancer. I arbetsuppgifterna ingår även litteratursökning, sammanställning av resultat och författande av manuskript. Vissa administrativa uppgifter, som att sammankalla till gruppmöten kan ingå, då vi vanligtvis roterar detta i gruppen.

Du kommer att vara en del av arbetet med datainkorporering av användningsfall i EUCAIM, och i definitionen av plattformsanvändningsfall för att demonstrera och validera plattformens användbarhet för att främja sekundär användning av FAIR-data för FoU. Det finns också möjligheter att engagera sig i andra uppgifter i EUCAIM.

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som har avlagt doktorsexamen, eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, i ett relevant ämne såsom bioteknik, bioinformatik, biostatistik eller motsvarande. Detta behörighetskrav måste vara uppfyllt senast vid tidpunkten för rekryteringsbeslutet.

Du är skicklig inom bildanalys och bioinformatik och har erfarenhet av att arbeta och driva interdisciplinära projekt. Goda kunskaper i engelska, i tal och skrift, är ett krav. Erfarenhet av att analysera biologiska prover med hjälp av olika typer av statistiska metoder är också ett krav.

Andra användbara kvalifikationer

Eftersom postdoktortjänsten är en meriteringsanställning för juniora forskare riktar vi oss främst till dem med en doktorsexamen som inte är äldre än tre år från sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan den som har avlagt doktorsexamen tidigare komma ifråga. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, tjänstgöring som klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter samt tjänstgöring/uppdrag av betydelse för ämnesområdet.

Tidigare arbete med multivariata kliniska dataset är meriterande, liksom programmeringskunskaper i minst ett språk (t.ex. R eller Python).

Mer om jobbet

Anställningen är en tidsbegränsad anställning på heltid under 2 år enligt villkoren i avtalet om tidsbegränsad anställning som postdoktor från och med 1 februari 2022.

Ansökan

Ansökan ska innehålla:

- En kortfattad beskrivning av dina forskningsintressen och motivering till varför du är intresserad av tjänsten.

-CV

- Lista över publikationer

- Examensbevis från forskarutbildning och andra relevanta examina.

- Kontaktuppgifter till två referenspersoner

 

Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska. Ansökan ska vara inkommen via vårt e-rekryteringssystem Varbi och vara oss tillhanda senast den 15 januari 2025.

Har du frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta Beatrice Melin (beatrice.melin@umu.se) eller Katrine Riklund (katrine.riklund@umu.se).

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1526-24
Kontakt
  • Beatrice Melin, professor, beatrice.melin@umu.se
  • Katrine Riklund, professor, katrine.riklund@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2024-11-14
Sista ansökningsdag 2025-01-15
Sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb