Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

NORPOD är ett postdoktorsprogram inom Nordic EMBL Partnership for Molecular Medicine. Partnerskapet är ett nätverk av fyra nationella forskningsnoder i Norden och European Molecular Biology Laboratory (EMBL), med kompletterande forskningsexpertis i framkanten av molekylär-medicinsk forskning. Med NORPOD-programmet syftar det Nordiska EMBL-partnerskapet till att främja nästa generations forskare inom molekylär-medicin genom gemensamma postdoktorala forskningsprojekt för att främja starka kompetenser och forskningsexpertis.

Vårt projekt fokuserar på att utveckla nya och förbättrade CRISPR-metoder för att möjliggöra CRISPR screens på genom-nivå i gnagarmalariaparasiten Plasmodium berghei. Denna NORPOD Fellow kommer att vara anställd vid laboratoriet för Molecular Infection Medicine Sweden (MIMS), Umeå universitet, Sverige vid Ellen Bushells labb. För att främja samarbetet mellan de två labben kommer denna tjänst att innebära korta eller långa vistelser vid Emma Haapaniemis labb vid Centre for Molecular Medicine Norway (NCMM), Oslo, Norge. Den sökande förväntas resa mellan labben för att utföra det arbete som krävs för forskningsprojektet, och för att främja synergier och våra mål. Tjänsten är på heltid i 2,5 år med tillträde 1 september 2024 eller efter överenskommelse.

 

Projektbeskrivning 

Varje år finns det uppskattningsvis 250 miljoner fall av malaria som leder till 600 000 dödsfall. Dessa dödsfall borde vara förhinderbara, men vi har inget riktigt effektivt vaccin och befintliga malaria kontrollmetoder hotas av kontinuerlig utveckling av läkemedelsresistens hos parasiten. Genom att kartlägga funktionen av de parasitgener som är essentiella för parasittillväxt kan nya läkemedelsmål identifieras. Ett kraftfullt sätt att identifiera essentiella gener och förstå deras funktion är att slå ut generna och observera effekten.

I Bushell-labbet utvecklar och tillämpar vi skalbara genetiska verktyg för att studera genfunktion i malariaparasiter. Vi har nyligen utvecklat ett effektivt och skalbart CRISPR-Cas9-system för gnagarmodell malariaparasiten Plasmodium berghei. Haapaniemi-labbet är experter på att utveckla nya och mer effektiva CRISPR-verktyg för terapeutiska ändamål. Detta projekt kommer att sammanföra expertis från de två labben för att ta CRISPR i malariaparasiter till nästa nivå genom att utveckla teknologier som kommer att möjliggöra CRISPR screens som slår ut all gener i parasitens genom samtidigt. Den sökande kommer under ledning av Haapaniemi-labbet att designa och testa nya Cas9-fusionsproteiner och alternativa CRISPR-nukleaser, och sedan testa dessa i P. berghei i Bushell-labbet. 

Du kommer att utföra experimentella och bioinformatiska studier, designa experiment, presentera dina resultat, skriva manuskript, hjälpa till att handleda studenter och aktivt bidra till en kollegial laboratoriekultur.

 

Kvalifikationer

För behörighet krävs doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. I första hand bör den komma ifråga som avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan den komma ifråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet eller klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter.

Doktorsexamen ska vara inom biologiska vetenskaper (t.ex. biologi, biokemi, medicin eller biomedicin). Du ska vara mycket motiverad och vara produktiv i ett team såväl som självständigt. Det krävs utmärkta kommunikationsförmågor för att interagera effektivt med dina kollegor. Mycket goda kunskaper i skriftlig och muntlig engelska krävs också. Stor vikt läggs vid personlig lämplighet.

Den sökande ska ha erfarenhet av avancerade molekylära kloningsmetoder, speciellt inom vektor design och konstruktion. Erfarenhet av att tillämpa CRISPR/Cas9 för att genetiskt modifiera eukaryota celler, framförallt parasiter, är mycket önskvärd, likaså är hantering av laboratoriedjur. Kunskap inom bioinformatik och programmering är inte ett krav, och träning finns tillgänglig, men det är en merit.

 

Ansökan

Du ansöker via vårt rekryteringssystem Varbi. Ansökan ska skrivas på engelska (helst) eller svenska. Sista ansökningsdag är 31 maj 2024. För ytterligare information kontakta Ellen Bushell (ellen.bushell@umu.se).

Ansökan ska innehålla:

  • Ett personligt brev som förklarar varför du är intresserad av tjänsten, hur du kan bidra till projektet och i vilken riktning du kanske vill utveckla det (högst en A4-sida).
  • Ett curriculum vitae (CV) som dokumenterar akademisk utbildning och tidigare anställningar.
  • Din publikationslista.
  • Styrkt kopia av doktorsexamensbevis
  • Namn och kontaktuppgifter med e-postadresser till två eller tre akademiska referenser.
  • Annan relevant dokumentation som du vill inkludera till stöd för din ansökan.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 september 2024 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-726-24
Kontakt
  • Ellen Bushell, ellen.bushell@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2024-04-30
Sista ansökningsdag 2024-05-31
Sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb