Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Institutionen för tillämpad fysik och elektronik har för närvarande cirka 100 anställda och bedriver forskning inom områdena energiteknik, elektronik och systemteknik (https://www.umu.se/institutionen-for-tillampad-fysik-och-elektronik/). Vid institutionen är Centrum för hållbar produktion av cement och bränd kalk lokaliserat, och denna anställning är kopplad till projekt inom centret.

Vi söker nu en forskningsingenjör i energiteknik med inriktning mot termokemisk energiomvandling.

Anställningen, som är på 100% under 12 månader, är tänkt som ett stöd för forskargruppen vid genomförandet av experimentell forskning, främst fokuserad på studier av cementklinkerbildning. Sista ansökningsdag är 3 maj 2024. Anställningen tillsätts den 1 juni 2024 eller enligt överenskommelse.

Projektbeskrivning
Projektet är kopplat till vår forskning kring nya och effektivare sätt att använda råmaterial vid cementtillverkning. Mål med detta projekt är att ta fram ett protokoll för testning av klinker-reaktivitet och sedan testa protokollet på referensklinker, laboratorietillverkad klinker och på nya råmaterial med och utan sekundära tillsatsmaterial. 

Arbetsuppgifter
Du kommer genomföra flera olika moment kopplade till laborativ framställning av cementklinker, samt reaktivitetsmätning av densamma. I arbetet ingår till exempel siktning, bestämning av storleksfördelning, bränning samt analys med TGA, SEM-EDS och XRD. I arbetet ingår även underhåll av utrustning och att bidra vid rapportering. Resor och arbete hos extern samarbetspart ingår också. 

Kompetenskrav
Du har en civilingenjörsexamen inom energiteknik med inriktning mot termisk processkemi, eller motsvarande. Du ska även kunna uppvisa dokumenterad erfarenhet av att genomföra och rapportera experimentellt och tillämpat forskningsrelaterat arbete inom området som beskrivs under arbetsuppgifter. 

Du ska ha dokumenterad kunskap om laborativ cementklinkertillverkning och reaktivitetsbestämning. Du ska även ha erfarenhet av att självständigt eller i samarbete analysera för denna anställning relevanta prover med lasersikt, TGA, SEM-EDS och XRD.

Övriga önskvärda kvalifikationer
Det är önskvärt att du har ett starkt personligt intresse för forskning och utveckling inom området för anställningen. Goda kunskaper om och praktisk erfarenhet av provtagning och karakterisering av råmaterial och produkter enligt projektbeskrivningen är meriterade.  God kommunikativ förmåga och god samarbetsförmåga är också starkt meriterande då projektet sker i nära samarbete med andra forskare och extern part.

Anställningsvillkor
Anställningen är på heltid (100%) i 12 månader och tillsätts den 1 juni 2024 eller enligt överenskommelse.

Ansökan
Du söker via e-rekryteringssystemet Varbi och ansökan ska vara inkommen senast 2024-05-03.

Ansökan ska bestå av följande handlingar:

  • Personligt brev med kortfattad beskrivning av sökanden och motivering till varför du söker anställningen samt dina kontaktuppgifter.
  • Curriculum vitae (CV)
  • Kopior av relevanta examensbevis och eventuella intyg
  • Lista med universitetskurser 

Information
För ytterligare upplysningar om tjänsten kontakta; Markus Broström, tel 070 295 5971,
e-post: markus.brostrom@umu.se, eller Markus Carlborg, tel. 073-501 68 97, e-post: markus.carlborg@umu.se 

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 juni 2024 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-537-24
Kontakt
  • Thomas Olofsson, 090-7866710
  • Markus Broström, 0907865971
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2024-04-05
Sista ansökningsdag 2024-05-03
Sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb