Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med drygt 36 000 studenter och 4 200 anställda.  Här finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden. Umeå universitet är också platsen för den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 – en revolution inom gentekniken som tilldelats Nobelpriset i kemi.

Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur där vi gläds åt varandras framgångar.

Är du intresserad av att veta mer om Umeå universitet som arbetsplats läs mer på: Jobba hos oss.

Medicinska fakulteten är platsen för forskning och utbildning inom vetenskapsområdet medicin. Här finns 12 grundutbildningsprogram, 13 institutioner och ett 80-tal ämnesinriktningar inom forskarutbildningen.

Institutionen för molekylärbiologi söker en laboratorieingenjör till projektet ”funktionell kartläggning av essentiella exporterade parasitproteiner”. Anställningen finansieras av Molecular Infection Medicine Sweden (MIMS). Anställningen som laboratorieingenjör är tidsbegränsad avseende heltid i sex månader med tillträde enligt överenskommelse.

 

Beskrivning av projekt och arbetsuppgifter

Malariaparasiten orsakar sjukdom genom att invadera och replikera inom röda blodceller. Interaktionen mellan parasiten och dess värd bestämmer hur infektion och sjukdom utvecklas. I vårt labb så utvecklar och tillämpar vi genetiska screening verktygs för att studera malaria parasit funktion på genom-skala. Genom att använda en skalbar gen-knockout metod vi kallar barcode sequencing (barseq) så har vi tidigare kartlagt vilka av gnagarmalaria parasiten Plasmoidum berghei som är essentiella för parasitens tillväxt i blodet hos infekterade möss. Vi utvecklar nu denna metod för att studera de gener som är essentiella för blodtillväxt och därmed inte slås ut med konventionella gen-knockout metoder. Den sökande som tilldelas positionen kommer att använda skalbara och innovativa analysmetoder för att karakterisera rollen av essentiella parasit-gener under tillväxt i röda blodceller och interaktioner med dess värd.

Målet med detta projekt är att genomföra experiment för att stödja ett större pågående projekt i labbet som syftar till att:

1) Utveckla nya funktionella analyser som syftar till att karakterisera de olika stadierna av P. berghei utveckling i röda blodceller.

2) Undersöka lämpligheten av nya funktionella analyser för att skalas upp med barseq.

Den utvalda kandidaten kommer att under handledning av gruppledaren och andra gruppmedlemmar designa och klona CRISPR/Cas9 genvektorer, samt hantera och transfektera malariaparasiter och utföra FACS, cellsortering och mikroskopi samt dokumentera och presentera resultaten.

Du kommer att vara baserad i Ellen Bushell's laboratorium vid institutionen för molekylärbiologi, Umeå universitet. Bushell labb är en del av The Laboratory of Molecular Infection Medicine Sweden (MIMS, http://www.mims.umu.se/), som är den svenska noden inom det nordiska EMBL-partnerskapet för Molekylär medicin.

 

Kvalifikationer

För behörighet krävs masterexamen inom molekylärbiologi (eller motsvarande område t.ex. biologi, biokemi, medicin eller biomedicin), eller utländsk examen som bedöms motsvara masterexamen (240 ECTS). 

Mycket goda kunskaper (flytande) i skriftlig och muntlig engelska krävs. Du ska vara mycket motiverad och kunna arbeta produktivt i ett team såväl som självständigt. Det krävs utmärkta kommunikationsförmågor för att interagera effektivt med dina kollegor. Stor vikt läggs vid personlig lämplighet.

Den framgångsrika kandidaten bör ha dokumenterad erfarenhet av avancerade molekylära kloningsmetoder såsom GIBSON-kloning och CRISPR / Cas9 vektor design och konstruktion, samt erfarenhet av odling och transfektion av eukaryota parasiter såsom malaria parasiter. Viss erfarenhet av standard biokemiska analysmetoder (t.ex. Western blot och immunofluorescence assays) krävs.

 

Övriga önskvärda kvalifikationer

Erfarenhet av ljusmikroskopi (inklusive confocal microcscopy) eller flödescytomteri (FACS), och mjukvara för att behandla och analysera FACS och microskopi data är önskvärt. Bioinformatik och programmeringskunskap är inte ett krav, men är meriterande.

 

Ansökan

Du ansöker via vårt rekryteringssystem Varbi. Ansökan ska skrivas på engelska (helst) eller svenska. Sista ansökningsdag är 19 juli 2022. Ansökan ska innehålla:

  • Ett personligt brev som förklarar varför du är intresserad av tjänsten, hur du kan bidra till projektet och i vilken riktning du kanske vill utveckla det (högst en A4-sida).
  • Ett curriculum vitae (CV) som dokumenterar akademisk utbildning och tidigare anställningar.
  • Namn och kontaktuppgifter med e-postadresser till två eller tre akademiska referenser.
  • Annan relevant dokumentation som du vill inkludera till stöd för din ansökan såsom styrkt kopia av examensbevis.

Välkommen med din ansökan!

 

Mer om oss

För mer information, vänligen kontakta Ellen Bushell (www.bushelllab.com). För mer information om institutionen för molekylärbiologi vänligen besök vår hemsida www.umu.se/molbiol.

Anställningsform Visstidsanställning 3-6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1198-22
Kontakt
  • Ellen Bushell, ellen.bushell@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2022-06-28
Sista ansökningsdag 2022-07-19

Retour aux postes vacants