Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Institutionen för odontologi bedriver undervisning på tandläkarprogrammet, tandhygienistprogrammet och tandteknikerprogrammet och forskning inom mun, ansikte och käkar. Vi söker nu en doktorand till vår forskargrupp inom endodonti.

Beskrivning av doktorandprojektet
De senaste åren har behandlingsformen "revaskularisering", eller "regenerering" vuxit fram som en lovande behandling vid infekterade tänder med avvikande rotutveckling. Denna behandling syftar till att återbilda pulpaliknande vävnad inuti roten med hjälp av stamceller från tandens rotspetsområde. Vår forskargrupp studerar bakteriesammansättningen i infekterade, ej färdigutvecklade tänder och hur dessa bakterier påverkar de humana stamceller som krävs för revaskularisering. Anställning som doktorand omfattar utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år.

Behörighet
För att antas till utbildning på forskarnivå ska den sökande ha dels grundläggande behörighet dels särskild behörighet samt bedömas ha sådan förmåga i övrigt som behövs för att klara utbildningen.

Grundläggande behörighet
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng (hp), varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller som i någon annan ordning inom eller utom landet har förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Särskild behörighet
För att kunna antas till utbildning på forskarnivå inom endodonti krävs att den sökande har:  

1.      nödvändiga kunskaper inom ämnet endodonti.

2.      nödvändiga kunskaper i engelska. Detta kontrolleras genom att man på institutionen eller för institutionens forskarutbildningsgrupp håller ett antagningsseminarium på engelska.

Övriga kvalifikationer 
Utbildning inom bioteknik om minst 180 hp är meriterande för anställningen. Så är också kunskaper som rör immunologi, histologi, mikrobiologi samt regenerative medicin. Sökande bör ha adekvat kunskap i cellodling, bakterieodling, isolering av DNA/mRNA. Erfarenhet av tidigare medverkan i forskningsprojekt är meriterande. 

Forskarutbildningsprogram
Du som antas till utbildning på forskarnivå vid Medicinska fakulteten kommer att ingå i det fakultetsgemensamma forskarutbildningsprogrammet. Programmet omfattar 25 hp och erbjuds i två studietakter: 25 hp över 8 terminer (totalt 4 år) respektive över 12 terminer (totalt 6 år), med programstart varje höst- och vårtermin. Mer information om programmet går att finna på fakultetens hemsida för utbildning på forskarnivå (https://www.aurora.umu.se/organisation-och-styrning/organisation/fakultetssidor/medicinsk-fakultet/forskarutbildning/ ).

Villkor
Anställningen är begränsad till fyra år på heltid. Undervisning och annat institutionsarbete (upp till högst 20 %) kan inkluderas. Löneplacering sker enligt fastställd lönestege för doktorandanställning.

Tillträdesdag för anställningen är 220801 eller enligt överenskommelse.

Övrig information
Här kan du läsa mer om utbildning på forskarnivå: https://www.aurora.umu.se/enheter/medfak/forskarutbildning/ 

Här kan du läsa mer om Institutionen för odontologi:
https://www.umu.se/institutionen-for-odontologi/ 

Närmare upplysningar lämnas av forskningsledare Nelly Romani Vestman nelly.romani.vestman@umu.se 

Ansökan
Du ansöker via rekryteringssystemet Varbi senast 220524 . En fullständig ansökan ska innehålla:

  • CV/meritförteckning
  • Personligt brev med en kort beskrivning av dina kvalifikationer, forskningsintressen och en motivering till din ansökan samt kontaktuppgifter (max 2 A4-sidor)
  • Kopior av examensbevis, relevanta betyg, diplom etc.
  • Kontaktuppgifter till en referensperson

Välkommen med din ansökan.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön enligt fastställd lönetrappa
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-783-22
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2022-05-03
Sista ansökningsdag 2022-05-24

Tillbaka till lediga jobb