Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Institutionen för matematik och matematisk statistik bedriver forskning inom beräkningsmatematik, diskret matematik, matematisk modellering och analys, matematisk statistik samt matematik för artificiell intelligens. Vår undervisning bedrivs på alla nivåer och omfattar matematik, matematisk statistik samt beräkningsvetenskap. Bland våra samarbetspartners finns internationella forskargrupper, akademiska institutioner, offentliga organisationer och företag.

Institutionen för matematik och matematisk statistik söker en doktorand i matematik med inriktning mot geometrisk grafteori. Anställningen omfattar 4 års forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. Sista ansökningsdag är 26 juli 2021.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter
Doktorandprojektet utgör ett samspel mellan geometri, algebra och grafteori, med delvis algoritmiska/beräkningsmässiga metoder. Vi är intresserade av flexibla ramverk, det vill säga geometriska realiseringar av grafer, och deras rörelser. Flexibla ramverk är geometriska objekt, men de har utgör också matematiska modeller för exempelvis artikulerade strukturer i robotik och molekylärbiologi. Syftet med detta projekt är bland annat att skapa algebraiska redskap som tillåter experimentell matematisk forskning på flexibla ramverk. En modern introduktion till stela och flexibla grafer kan hittas i årets Abelpristagare László Lovász bok Graphs and Geometry. Flexibla grafer är ett mycket tacksamt ämne då det tillåter specialiseringar till projekt som kan innehålla antingen djup och intressant matematisk teori eller praktisk experimentell matematisk forskning, eller båda. Vi söker en doktorand med en stabil bakgrund inom matematik som också har kapacitet att lära sig att använda artificiell intelligens i explorativ matematik.

Doktoranden kommer att bli antagen till WASP:s forskarskola (https://wasp-sweden.org/graduate-school/), som är en mycket aktiv och levande forskarskola. Deras kursutbud ger en bra grund i artificiell intelligens (AI). Trots att projektet är ett rent matematiskt projekt, väl lämpat för en kandidat som vill bygga en akademisk karriär, så ger projektet doktoranden möjlighet att utveckla förmågor av största relevans i moderna tillämpningar så som ingenjörsvetenskap, molekylärbiologi och AI, för den som har intresse avför detta.

Kvalifikationer
För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs det att den sökande har grundläggande behörighet genom avlagd examen på avancerad nivå, eller slutförda kursfordringar om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller motsvarande utländsk utbildning, eller motsvarande kvalifikationer.
För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till utbildning på forskarnivå i matematik krävs att den sökande har minst 60 högskolepoäng inom ämnesområdet matematik varav minst 15 högskolepoäng på avancerad nivå. Dessa kriterier uppfylls exempelvis om sökande har en magister- eller masterexamen i matematik. Kraven på förkunskaper enligt ovan anses uppfyllda även av den som i annan ordning förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper på annat sätt.  Till det här projektet välkomnar vi därför även sökande med examen på avancerad nivå i tillämpad matematik eller civilingenjörsexamen i exempelvis teknisk fysik eller motsvarande examen inom ett relaterat fält.

Goda kunskaper i engelska i både tal och skrift krävs. Baskunskaper i programmering är ett krav, och goda programmeringskunskaper är en merit. Dokumenterade kunskaper och erfarenheter i diskret matematik, algebra och geometri är meriterande.

Du förväntas att ta en aktiv roll i utvecklingen av doktorandprojektet och i arbetet på institutionen, samt ha en vetenskaplig och resultatinriktad strategi till ditt arbete. Du bör därför ha en mycket god kommunikations- och samarbetsförmåga. Du är strukturerad, flexibel och lösningsorienterad.

Bedömningar av de behöriga sökande grundar sig på den sökandes kvalifikationer och förutsättningar att tillgodogöra sig forskarutbildningen.

Om anställningen

Anställningen syftar till en doktorsexamen och doktorandens huvuduppgift är att ägna sig åt egen forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan undervisning och annat institutionsarbete (upp till max 20%) ingå. Anställningen är tidsbegränsad till fyra år heltid eller upp till fem år vid undervisning deltid. Löneplaceringen sker enligt fastställd lönestege för doktorandanställning. Tillträde tidigast augusti 2021 och senast januari 2022.  

Ansökan
Ansökan ska bestå av följande handlingar skrivna på svenska eller engelska:

  • Ett personligt brev med en kortfattad beskrivning av dina kvalifikationer och forskningsintressen. Motivera varför du söker utbildningsplatsen samt beskriv hur dina kvalifikationer och meriter är relevanta för anställningen;
  • Ett curriculum vitae;
  • Styrkta kopior av examensbevis eller motsvarande, inklusive dokumentation av genomförda akademiska kurser, erhållna betyg, och ev. andra intyg;
  • Examensarbete och publikationer med relevans för anställningen ska bifogas i de fall det finns sådana;
  • Kontaktinformation till minst två referenspersoner.

Sökande med examen från ett utländskt universitet uppmuntras att tillhandahålla resultat från GMAT (eller GRE) och TOEFL/IELTS tester om tillgängligt.

Institutionen för matematik och matematisk statistik värdesätter de kvaliteter som en jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi ser därför gärna kvinnor som sökande till befattningen. Du söker via vårt e-rekryteringssystem Varbi, logga in och sök via knappen längst ner på sidan. Sista ansökningsdag är 26 juli 2021.

Enligt Högskoleförordningen (12 kap, 2§) kan beslutet om anställning inte överklagas.

Mer information
Ytterligare information ges av universitetslektor Klara Stokes, klara.stokes@umu.se

eller prefekt Åke Brännström, ake.brannstrom@umu.se, 090-7867862.

Mer information om institutionen: 
https://www.umu.se/institutionen-for-matematik-och-matematisk-statistik/

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Hösten 2021 enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1070-21
Kontakt
  • Klara Stokes, universitetslektor, +46 90 7865592, klara.stokes@umu.se
  • Åke Brännström, prefekt, + 46 90 7867862, ake.brannstrom@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • ST, 090-786 54 31
  • SEKO, 090-786 52 96
Publicerat 2021-06-24
Sista ansökningsdag 2021-07-26

Tillbaka till lediga jobb