Umeå universitet, Samhällsvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Doktorand i psykologi med inriktning mot stress och stresshantering i polisyrket

Institutionen för psykologi söker, i samarbete med Enheten för polisutbildning, en doktorand i psykologi med inriktning mot stresshantering i polisiära situationer, utveckling och utvärdering av stresshanteringsinterventioner inom polisyrket. Ansök senast 2021-06-06

Projektbeskrivning

Forskningsprojektet bedrivs vid Institutionen för psykologi, i nära samarbete med Enheten för polisutbildning, och syftar till att undersöka effekter av interventioner för stresshantering. Interventionerna är tänkta att påverka både psykisk hälsa och förmågan att prestera i stressande arbetssituationer positivt. Forskning och offentliga rapporter visar att polisyrket kan vara stressande både på kort och lång sikt. Kunskapsutveckling i utbildningsinsatser som kan ge poliser bättre förmåga att klara de dynamiska och stressfyllda arbetssituationer som polisyrket innebär är utgångspunkt för projektet. Doktoranden kommer att arbeta med att utforma, genomföra och utvärdera interventioner i samarbete med Polisutbildningen. Statistiska dataanalyser (t.ex. medierings/modereringsanalys och flernivåanalys) kommer vara en central del i forskningsprojektet så väl som kvalitativa uppföljningar.

Behörighet
Grundläggande behörighetskrav för att bli antagen till utbildning på forskarnivå är avlagd examen på avancerad nivå, fullgjorda kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. För att antas till utbildning på forskarnivå i psykologi krävs dessutom att den sökande har minst 90 högskolepoäng i ämnet psykologi. Projektets utformning gör att sökande ska kunna uttrycka sig väl i tal och skrift på både svenska (eller nordiska språk) och engelska.

Vi söker en engagerad, ansvarsfull och kreativ doktorand med hög motivation för forskarstudier. Anställningen som doktorand ställer krav på god förmåga att arbeta i ett team såväl som förmåga att arbeta självständigt.

På grund av projektens utformning ser vi det som extra meriterande om den sökande har erfarenhet av kvantitativa och kvalitativa metoder. Meriterande är även erfarenhet av frågor relaterade till polisiärt arbete, utbildningsinsatser eller förändringsarbete. Vid urval kommer vikt att läggas vid personlig lämplighet såsom samarbets- och kommunikationsförmåga.

Villkor för anställningen

Utlysningen avser heltidsanställning som doktorand med målsättning om en doktorsexamen. Doktorandens huvuduppgift är att ägna sig åt forskarutbildning vilket innefattar själva projektet, men även forskarutbildningskurser. För anställningen gäller att du förväntas utföra ditt arbete på Institutionen för psykologi och Enheten för polisutbildning vid Umeå universitet. I arbetsuppgifterna kan undervisning och annat institutionsarbete ingå (upp till max 20 %). Undervisning kan komma att utföras vid både Institutionen för psykologi och Enheten för polisutbildning.  Anställningen är tidsbegränsad till fyra år vid heltidsstudier, med förlängning i upp till ett år vid institutionsarbete. I ett första skede omfattar anställningen ett år, varpå den förnyas med högst två år i taget under förutsättning att den individuella studieplanen följs.

Ansökan

En fullständig ansökan ska innehålla:

1. Personligt brev som motiverar varför du söker tjänsten (max 2 sidor)

2. CV/meritförteckning

3. Ett kort skiss på max två sidor där du ger en beskrivning av ditt forskningsintresse i relation till forskningsprojektet och befattningens inriktning

4. Kopior av examensbevis

5. Kopior av uppsatser/övriga publikationer

6. Ev. övriga meriter med relevans för anställningen

Observera att ofullständig ansökan inte kommer att behandlas.

För de sökande som blir kallade till intervju kommer ett arbetsprov ingå. Arbetsprovet består av läsning, sammanfattande och utvecklande av nya hypoteser på basis av en artikel som kommer skickas ut innan intervju.

Närmare upplysningar lämnas av fil. dr. Erik Lundkvist, 090-786 60 55, erik.lundkvist@umu.se, eller prefekt Annika Nordlund, 090-786 78 30, annika.nordlund@umu.se

Löneplaceringen sker enligt fastställd lönestege för doktorandtjänst. 

Välkommen med din ansökan senast 2021-06-06

Institutionen för psykologi:

Institutionen för psykologi erbjuder en aktiv och kreativ forsknings- och utbildningsmiljö för såväl anställda som studerande. Vi har ca 90 anställda varav ett tiotal är doktorander. Se vår hemsida.

Enheten för Polisutbildning:

Forskning i polisiärt arbete är på stark framväxt vid Umeå universitet och polisutbildningen ges i en inspirerande närhet till Umeå universitets andra utbildningar. Enheten för polisutbildning arbetar med att utbilda professionella poliser och utveckla svensk polis genom en utbildning som vilar på beprövad erfarenhet och vetenskaplig grund. Forskning bedrivs inom områden som till exempel: brottsförebyggande arbete, straffrätt, stress och hälsa, migration samt professionell utveckling. Enheten för polisutbildning har ca 25 anställda, men totalt är ett sextiotal lärare involverade i utbildningen.

https://www.umu.se/enheten-for-polisutbildning/

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 september eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-756-21
Kontakt
  • Erik Lundkvist, 090-786 60 55
  • Annika Nordlund, 090-786 78 30
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2021-05-11
Sista ansökningsdag 2021-06-09

Tillbaka till lediga jobb