Institutionen för molekylärbiologi

Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 100 medarbetare och 34 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också.

Medicinska fakulteten är platsen för forskning och utbildning inom vetenskapsområdet medicin. Här finns 12 grundutbildningsprogram, 13 institutioner och ett 80-tal ämnesinriktningar inom forskarutbildningen.

Institutionen för molekylärbiologi, som tillhör både den tekniskt-naturvetenskapliga fakulteten och den medicinska fakulteten, har en dynamisk och internationell miljö med ca 175 medarbetare från 37 länder. Institutionens huvuduppgifter är forskning och forskarutbildning, grundutbildning och samverkan med det omgivande samhället. För mer information se www.umu.se/molbiol.

Vi söker nu en Förste forskningsassistent för en tidsbegränsad anställning på 12 månader. Anställningen avser heltid med start 1 Januari 2020 eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag 12 November 2019.

Arbetsuppgifter

Projektet är fokuserat på att förstå molekylära mekanismer för hur bakterier kan etablera infektion i värdvävnad genom att använda tarmbakterien Yersinia pseudotuberculosis som modellbakterie. Fokus ligger på att studera hur bakterien kan infektera tarmvävnad i närvaro av värdens mikroflora, och hur den sedan kan motstå värdens immunförsvar. Arbetet innefattar infektionsstudier i mus, studier av bakteriers genuttryck med så kallad djupsekvensering och histologiska analyser av infekterad vävnad. Vidare ingår utveckling av in vivo-anpassade metoder för funktionella studier av bakterier, bland annat att etablera metoder för att studera biofilmsbildning. Sökande förväntas kunna arbeta självständigt med utveckling och optimering av metoder, dataanalys och sammanfattande av data i form av rapporter och vetenskapliga artiklar.

Kvalifikationer

För behörighet krävs avlagd doktorsexamen eller motsvarande utländsk examen
inom infektionsbiolog eller närliggande område. God erfarenhet av standardmässiga molekylärbiologiska metoder, hantering av sjukdomsframkallande bakterier och försöksdjur med formell behörighet (godkänd vid försökdjurskurs), speciellt arbete med mus som infektionsmodell för Y pseudotuberculosis samt arbete med bakterier i anaerobmiljö, speciellt arbete med bakteriell biofilm är ett krav. Likaså krävs kunskap om och erfarenhet av arbete med RNA sekvensering innefattande provhantering, framtagande av barcodebibliotek (RNA tag-seq), samt RT-qPCR applikationer och genomsekvensering.
Vidare krävs erfarenhet från arbete med vävnadshistologi innefattande preservering, cryo-snittning, efterföljande färgningar och ljus/fluorescensmikroskopi. Även förmåga att självständigt planera experiment, utveckla metoder, analysera data och sammanfatta resultat muntligt och skriftligt på engelska är ett krav. Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper såsom samarbets- och kommunikationsförmåga, samt pedagogisk och analytisk förmåga. Det är viktigt att du har förmåga till kritiskt tänkande, att ta egna initiativ och att arbeta självständigt.

Ansökan

Du ansöker genom vårt rekryteringssystem, senast 12 november 2019. Din ansökan ska innehålla följande dokument skrivna på svenska eller engelska:

  • CV med information om utbildning, förteckning över tidigare och nuvarande anställningar, och en lista över vetenskapliga publikationer.
  • Ett följebrev som beskriver forskningserfarenhet och forskningsintressen samt motivering varför du söker tjänsten.
  • Kontaktuppgifter på minst två gärna tre referenspersoner.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1607-19
Kontakt
  • Maria Fällman, +46 90 785 67 25
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2019-10-29
Sista ansökningsdag 2019-11-12

Retour aux postes vacants