Umeå universitet, Humanistisk fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Om Humlab

Humlab är en enhet och en forskningsinfrastruktur vid Humanistisk fakultet på Umeå universitet. Vårt uppdrag är att initiera, inspirera och utveckla samspelet mellan traditionell humaniora, kultur och informationsteknik inom forskning, forskarutbildning och undervisning. Humlab består för närvarande av cirka 20 medarbetare.

Bakgrund

Humlab söker en förste forskningsassistent med huvudparten av arbete inom forskningsprojektet “Välfärdsstaten analyserad. Textanalys och modellering av svensk politik, media och kultur, 1945-1989”, finansierat av Vetenskapsrådet. Projektet är placerat på Institutionen för kultur och medievetenskaper och leds av professor Pelle Snickars. Arbetet inom den utlysta tjänsten kommer att utföras både inom forskningsprojektet och inom Humlabs pågående verksamhet.

Projektbeskrivning

Projektet är ett samarbete mellan Umeå universitet och Kungliga biblioteket (KB) och har ett tvådelat syfte: att etablera system och rutiner för att digitalisera och kurera stora textmaterial som möter de krav som digital forskning ställer, samt att kartlägga diskursiva mönster i välfärdsårens texter. Projektet är indelat i tre arbetspaket: digitalisering och datakurering, textanalys och modellering samt välfärdsstaten analyserad.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna fördelar sig till cirka två tredjedelar inom forskningsprojektet, “Välfärdsstaten analyserad”, och resterande andel utgörs av arbetsuppgifter inom Humlabs övriga verksamhet med med fokus på textanalys. Inom forskningsprojektet kommer arbetsuppgifterna bestå av att bedriva forskning, främst inom det arbetspaket som behandlar det massiva datasetet kring “politik” (på cirka 700 miljoner ord). Forskningen inom tjänsten kommer att inbegripa arbete med metodologiska modeller för att fånga språkliga och ämnesmässiga mönster över tid i detta dataset – såsom topic modeling, named entity recognition och ‘word embeddings’. Inom Humlabs verksamhet ingår arbetsuppgifter inom både undervisnings- och forskningskoordinering samt -initiering. Undervisning och undervisningskoordinering kan innefatta såväl grund-, avancerad som forskarnivå. Forskningskoordinering och -initiering innefattar aktiviteter vid våra labb samt samverkan med omgivande institutioner och eventuella övriga intressenter. Arbetsuppgifterna kan förändras över tid utifrån de behov som uppstår i verksamheten. 

Kompetenskrav

  • Doktorsexamen inom medie- och kommunikationsvetenskap.
  • Avlagt kurser inom digital humaniora eller visa på annan/ytterligare koppling till området digital humaniora.
  • Betydande erfarenhet och förståelse av historisk digital textanalys av stora textmassor, företrädesvis från offentligt tryck under svensk efterkrigstid.
  • Betydande erfarenhet av forskningsarbete med metodologiska modeller (såsom topic modeling).
  • Publicering av akademiskt arbete inom ramen för det forskningsfält som tjänsten avser i fackgranskade tidskrifter eller böcker.
  • Erfarenhet av undervisning på universitetsnivå.
  • Erfarenhet av forsknings- och undervisningskoordinering och -initiering, företrädesvis inom textanalys.
  • God förmåga att arbeta såväl självständigt som i grupp då forskningsprojektet omfattar ett forskningsteam om ytterligare åtta personer.
  • Omfattande kunskaper i svenska är en förutsättning för att förstå projektets data.

Urvalet bland de sökande kommer att göras med hänsyn till hur väl den sökandes kompetens ligger i linje med projektets mål och vilken erfarenhet den sökande besitter inom Humlabs fokusområde textanalys. Erfarenhet och kompetens krävs inom båda dessa områden och de värderas lika.

Ansökan

Ansökan skall innehålla personligt brev, CV, kopior på relevanta betyg och intyg, publikationslista samt två referenser.

Ansökan sker genom Umeå Universitets rekryteringssystem, senast 12:e april 2019. 

Övriga upplysningar:

Tillträde 2019-05-15. Provanställning kan komma att tillämpas. 

För ytterligare information kontakta föreståndare Stefan Gelfgren, +46 90 786 50 87, stefan.gelfgren@umu.se eller projektledare Pelle Snickars, +46 70-047 35 18, pelle.snickars@umu.se

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2019-05-15
Löneform Månadslön enligt kollektivavtal
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-489-19
Kontakt
  • Stefan Gelfgren Föreståndare, 090-786 50 87, stefan.gelfgren@umu.se
  • Pelle Snickars Projekledare, 070-047 35 18, pelle.snickars@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2019-03-25
Sista ansökningsdag 2019-04-12

Tillbaka till lediga jobb