Umeå universitet, Samhällsvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Professor i polisvetenskap
Enheten för polisiärt arbete är inne i en stark utvecklingsfas, både gällande utbildning och forskningsverksamheten. Vi har varit Sverigeledande med utbildning på kandidat- och magisternivå i polisiärt arbete och arbetar för närvarande mot en forskarutbildning. Samtidigt expanderar också vår forskningsverksamhet och vid enheten har vi tre forskningsprofiler; lärande i polisiärt arbete, brottsförebyggande och trygghetsskapande polisiärt arbete samt stress och hälsa i polisiärt arbete.

Enheten för polisiärt arbete utlyser en anställning som professor i polisvetenskap med tillträde enligt överenskommelse.

Huvudsakliga arbetsuppgifter
I arbetsuppgifterna ingår att bedriva egen forskning i polisvetenskap samt att verka för att utveckla enhetens forskningsmiljö. Det innebär att utveckla forskningsfältet, planera och leda forskningsprojekt samt aktivt ansöka om forskningsmedel både för egen och andras forskning. Dessutom ska professorn utveckla tvärvetenskapliga samarbeten och aktiviteter inom universitetet, likväl med externa partners, nationellt och internationellt.

Undervisning, handledning och kursutveckling på olika utbildningsnivåer, inom polisvetenskap och polisiärt arbete, är också en del av anställningen.

Arbetet kräver en hög närvaro vid arbetsplatsen, och ett aktivt deltagande i enhetens verksamhet.

Behörighet
Behörig att anställas som professor är den som har visat såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet enligt 4 kap. 3 § högskoleförordningen. Behörigheten avser såväl visad vetenskaplig som pedagogisk skicklighet i polisvetenskap eller motsvarande kompetens i närliggande ämne exempelvis pedagogik, sociologi, kriminologi, rättsvetenskap, statsvetenskap, psykologi eller socialt arbete.

Med vetenskaplig skicklighet avses självständiga forskningsinsatser, förmåga att planera och leda forskning samt förmåga att kommunicera forskning med det omgivande samhället.

Med pedagogisk skicklighet avses dokumenterad erfarenhet av planering, genomförande, examination och utvärdering av undervisning samt ett reflekterande förhållningssätt till studenters lärande och den egna lärarrollen.

Bedömningsgrunder
Som bedömningsgrunder gäller graden av vetenskaplig och pedagogisk skicklighet inom polisvetenskap eller närliggande ämne, administrativ skicklighet, skicklighet att leda, och övriga allmänna bedömningsgrunder.

En allmän bedömningsgrund för lärare vid Umeå universitet är såväl god samarbetsförmåga, som den kompetens och lämplighet i övrigt som behövs för att fullgöra arbetsuppgifterna väl.

Avvägning mellan bedömningsgrunderna
Lika stor omsorg ska ägnas prövningen av den vetenskapliga som den pedagogiska skickligheten. Vid bedömning ska särskild vikt fästas vid vetenskaplig skicklighet. Stor vikt ska fästas vid pedagogisk skicklighet, därutöver ska hänseende fästas vid övriga bedömningsgrunder.

Vid bedömning av vetenskaplig skicklighet ska särskild vikt fästas vid visad förmåga att initiera, planera, leda och utveckla forskning i polisvetenskap eller närliggande ämne. Särskild vikt ska också fästas vid visad bredd och djup i forskning, originalitet och produktivitet. Stor vikt ska fästas vid förmåga att erhålla externa forskningsmedel, vid erfarenhet av att utveckla en god forskningsmiljö, samt vid forskningssamverkan med det omgivande samhället. Därtill ska den vetenskapliga skickligheten även omfatta vetenskapliga publikationer av hög kvalitet och publikationer inom polisvetenskap.

Vid bedömning av pedagogisk skicklighet ska särskild vikt fästas vid erfarenhet av undervisning, handledning och examination på avancerad- och handledning forskarutbildningsnivå. Stor vikt ska fästas vid förmåga att planera, genomföra och utvärdera undervisning samt förmåga att handleda och examinera. Vikt ska fästas vid genomgången högskolepedagogisk utbildning.

Vid bedömning av administrativ skicklighet ska vikt fästas vid erfarenhet av program- och kursansvar. Vikt ska även fästas vid erfarenhet från andra ledningsuppdrag inom akademin.

Vid bedömning av skicklighet att leda ska stor vikt fästas vid visad skicklighet att leda och utveckla verksamhet och personal samt vid erfarenhet av förtroendeuppdrag på institutions-, fakultets- och universitetsnivå.

Vid bedömning av övriga bedömningsgrunder ska stor vikt fästas vid visad kollegialitet och god samarbetsförmåga, vid visad ledarskapsförmåga och ett ansvarstagande förhållningssätt samt vid erfarenhet av samarbete såväl nationellt som internationellt.

Utöver dessa bedömningsgrunder ska särskild vikt fästas vid sökandes förmåga att utföra pedagogiska och administrativa arbetsuppgifter som förutsätter god förståelse och bruk av svenska språket.

Ansökan
Behörighets- och bedömningsgrunder återfinns i Anställningsordning för lärare vid Umeå universitet finner du här

Samhällsvetenskapliga fakultetens anvisningar för ansökan och anvisningar för sakkunnigbedömning finner du här

I rekryteringsprocessen kommer provföreläsningar, intervjuer och referenstagning att genomföras.

Ansökan sker via rekryteringssystemet Varbi.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-587-24
Kontakt
  • Daniel Skog, 090-7869575
  • Johanna Sundqvist, 090-7866721
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2024-06-18
Sista ansökningsdag 2024-09-30
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb