Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Optimering av biomassproduktionen från mikroalger. Vi letar efter en biokemist med erfarenhet av algodling både storskalig och i laboratorieskala, som ska optimera extraktionsprozessar av lipider och kolhydrater från mikroalger. Sista ansökningsdag är 13 maj 2024.

 

Beskrivning

Klimatförändringar, energi- och livsmedelssäkerhet är de största utmaningarna i vårt samhälle. Mikroalger kan vara en del av lösningen; De är mycket effektiva när det gäller att fånga in fotosyntetiskt kol, och deras biomassa kan användas som energikälla för högvärdiga produkter, livsmedel eller foder.

Syftet med vårt projekt är att undersöka potentialen hos mikroalger som råvara för att utveckla en cirkulär, hållbar och ekonomiskt genomförbar produktion av olika bioprodukter. Vi kommer att fokusera på mikroalgernas biomassa, ska förbättra extraktionen av värdefulla föreningar och analysera dess råmaterial.

 

Arbetsuppgifter

Du kommer att arbeta i ett projekt som handlar om att optimera biomassaproduktionen av microalger och extraktionsprozessar. Lokala alger kommer att sterilodlas i media eller osterilt i avloppsvatten. Deras tillväxt och biomassaproduktion ska analyseras regelbundet. Ackumulering av lipider och pigment kommer att analyseras, biokemiska preparat kommer att beredas för analys av biomassan. Metoder för skörd i stor skala kommer att förbättras genom flockningsförsök. Bioreaktorer med specifika krav på ljus och luftflöde kommer att konstrueras.

 

Kvalifikationer

Doktorsexamen med inriktning av biokemi; erfarenhet av algodling både storskalig och i laboratorieskala, såväl som extraherande av lipider och kolhydrater från alger och kvantifierande av dem. Kompetent i analytiska tekniker t.ex. FTIR. Stor erfarenhet i praktisk laboratoriearbete med fotosyntetiska mikroorganismer. Erfarenhet av arbete med biokemiska metoder och avancerad databehandling. Goda kunskaper i engelska såväl i tal såsom i skriftlig form (flytande engelska skriva, läsa, tala).

Det är önskvärt att ha internationell erfarenhet, är entusiastisk, kan jobba självständigt samt besitter förmåga till bra lagarbete.

 

Ansökan
Ansökan ska innehålla ett personligt brev med motivering till varför du söker anställningen, ett CV, doktorsexamensbevis, relevanta intyg och betyg samt namn och kontaktinformation till minst två referenspersoner.

Ansökan ska vara inkommen via vårt e-rekryteringssystem Varbi senast den 13 maj 2024.

 

Villkor

Anställningen avser heltid och är tidsbegränsad till och med 30 november 2024. Tillträde snarast / alt. enligt överenskommelse.


Information
Närmare upplysningar lämnas av Professor Christiane Funk, tfn: 090-786 7633 eller e-post: Christiane.Funk@umu.se

 

Om oss
Kemiska institutionen är en av de största institutionerna inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har närmare 200 anställda, varav ca 40 forskarstuderande och en stark och expanderande forskning. Fyra större forskningsområden, Biologisk kemi, IBEAM, Organisk kemi och teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemisk-biologiskt centrum. Mer information om att vara anställd vid Umeå universitet: https://www.umu.se/jobba-hos-oss/.

 

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningen avslutas 2024-11-30
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Tillträde så fort som möjligt, eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-644-24
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2024-04-19
Sista ansökningsdag 2024-05-13

Tillbaka till lediga jobb