Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Designhögskolan som arbetsplats kännetecknas av inkludering, nyfikenhet, kreativitet och samarbete. Ett flöde av internationella studenter och personal skapar en unik atmosfär som definieras av samhörighet och ett gemensamt syfte. Designhögskolans organisation karakteriseras av demokratiska processer och ett transparent ledarskap. Här uppmuntras studenter och personal att utmana gränserna i frågor kring hållbarhet och mångfald. På Designhögskolan handlar design inte bara om att lösa problem, det handlar också om att utmana status quo och öppna upp nya perspektiv. Tillsammans vill vi vara med och skapa en bättre morgondag.

Förutom en trevlig arbetsplats med fantastiska kollegor erbjuder vi en miljö som främjar en bra balans mellan arbetsliv och privatliv samt goda utvecklingsmöjligheter. Här kan du läsa mer om vilka förmåner Umeå universitet erbjuder anställda.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna består av undervisning och handledning på samtliga tre utbildningsnivåer, forskning, administration, verksamhetsutveckling och institutionsgemensamma uppgifter vid Designhögskolan.

Universitetslektorn skall bidra aktivt till undervisning- och forskningsmiljön vid Designhögskolan genom egen forskning inom sitt specialområde, samt arbeta aktivt med att följa utvecklingen inom designfältet och även den samhällsutveckling i övrigt som har betydelse för arbetet vid högskolan. Detta innefattar att informera om och kommunicera egen forskning såväl internt som externt för att skapa synlighet och samtal. I arbetsuppgifterna ingår att upprätthålla och utveckla goda arbetsrutiner och bidra till planering och utveckling av hela verksamheten. Att medverka till ett gott arbetsklimat genom att samverka med andra inom institutionen, vid Umeå universitet och med externa samverkanspartners, ingår som en integrerad uppgift i anställningens alla delar. I arbetsuppgifterna ingår att undervisa i design, med inriktning mot användarcentrerad och samskapande design, och framväxande designpraktiker med rötter i dessa områden.

Fördelningen av arbetstiden är 80% undervisning och 20% kompetensutveckling. Kompetensutvecklingstiden kan med fördel användas för forskning och möjlighet till utökad forskning finns i samband med externa medel.

Behörighet

Behörig att anställas som universitetslektor är, enligt 4 kap. 4 § högskoleförordningen den som dels har visat pedagogisk skicklighet, dels har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens eller har någon annan yrkesskicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som skall ingå i anställningen.

Bedömningsgrunder och deras avvägning

Som bedömningsgrunder vid anställning av en lektor ska graden av sådan skicklighet som är ett krav för behörighet för anställning gälla. Prövningen av den pedagogiska skickligheten ska ägnas lika stor omsorg som prövningen av den vetenskapliga skickligheten.

Som bedömningsgrund vid anställningen skall i, i första hand och i lika utsträckning, gälla graden av vetenskaplig och pedagogisk skicklighet. I andra hand gäller graden och prövningen av professionsbaserad skicklighet. Därutöver ska administrativ skicklighet, språklig och kommunikativ skicklighet beaktas samt annan skicklighet av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som skall ingå i anställningen beaktas.

Vetenskaplig skicklighet

Den vetenskapliga skickligheten ska ha visats genom självständig vetenskaplig produktion. Graden av skicklighet skall bedömas utifrån självständig vetenskaplig produktion i form av publikationer i internationellt ansedda designforskningstidskrifter och andra relevanta designforskningssammanhang, till exempel monografier, kollegialt granskade konferensbidrag och andra erkända former av bidrag (såsom workshops, utställningar, film, digitala plattformar och liknande).

Kriterier vid bedömningen är:

  • bredd och djup i forskningen – kvalitet och omfattning
  • originalitet i forskningen
  • produktivitet
  • bidrag till det internationella vetenskapssamhället
  • uppdrag inom vetenskapssamhället
  • förmåga att i konkurrens erhålla externa forskningsmedel
  • samverkan med omgivande samhälle

Bedömningen av vetenskaplig skicklighet ska ske med avseende på praktikbaserad designforskning företrädesvis med inriktning mot utforskande av kritiska perspektiv på framväxande designpraktiker genom research through design. Den sökande förväntas ha god förmåga att uttrycka och reflektera över design som kunskapsområde och som praktik i ett samhälleligt sammanhang och att positionera sin egen designforskningspraktik i relation till detta.

Pedagogisk skicklighet

Den pedagogiska skickligheten vid anställning av universitetslektor och professor ska ha visats genom dokumenterad erfarenhet av undervisning på vetenskaplig eller konstnärlig grund inom högskolan.

Kriterier vid bedömning är:

  • förmåga att planera, genomföra och utvärdera undervisning samt förmåga att handleda och examinera studenter på samtliga utbildningsnivåer
  • förmåga att variera undervisningsmetoder och examinationsformer i relation till förväntade studieresultat och ämnets karaktär
  • erfarenheter av samverkan med omgivande samhälle i planering och genomförande av utbildning
  • medverkan i utveckling av lärandemiljöer, undervisningsmaterial och läromedel
  • ett reflekterande förhållningssätt till studenters lärande och den egna lärarrollen
  • god förmåga att uttrycka och kommunicera såväl process som resultat, och värderingar/bedömningar inom design.
  • dokumenterad erfarenhet av undervisning och handledning och andra former av pedagogiskt arbete, exempelvis internutbildningar eller mentorskap inom professionsbaserade sammanhang.

Bedömningen av pedagogisk skicklighet ska ske med avseende på ämnesområdet design, med inriktning mot användarcentrerad och samskapande design samt mot framväxande designpraktiker med rötter i dessa områden. Detta innefattar, men är inte begränsat till, nya situationer, material och sammanhang där tidigare gränsdragningar och kategoriseringar behöver utmanas, till exempel mer-än-mänskliga perspektiv, normkritiska ansatser, annat-än-västerländska kunskapsformuleringar.

Särskilt meriterande är:

  • erfarenhet av pedagogiskt ledarskap inom högre utbildning, till exempel kursansvar, programansvar, studierektor eller liknande.

Kompetensen kan erhållas genom högskolepedagogisk utbildning, annan utbildning av relevans för undervisning inom högskolan och/eller dokumenterad, beprövad erfarenhet av undervisning inom högskolan.    

Övriga bedömningsgrunder 

En allmän bedömningsgrund är såväl god samarbetsförmåga, som den kompetens och lämplighet i övrigt som behövs för att fullgöra arbetsuppgifterna väl.

Professionsbaserad skicklighet. Kriterier vid bedömningen är:

  • erfarenhet av och förmåga att planera, genomföra, utveckla, leda och dokumentera eget designarbete i sammanhang utanför högskolan. dokumenterad erfarenhet av eget kommersiellt eller ickekommersiellt (ideellt eller offentligt) designarbete
  • dokumenterad erfarenhet av eget konstnärligt designarbete

Administrativ skicklighet. Kriterier vid bedömningen är:

  • förmåga att etablera samarbeten mellan utbildningar på olika nivåer, och forskning inom design, med andra discipliner, professionella sammanhang och andra intressenter
  • förmåga att planera, genomföra, utveckla, leda och dokumentera aktiviteter, i första hand inom högre designutbildning men även i andra relevanta sammanhang
  • en väl utvecklad förmåga att arbeta självständigt och strukturerat såväl individuellt som tillsammans med kollegor. 
  • dokumenterad erfarenhet av att planera och arbeta kollegialt och individuellt utifrån givna resurser, tidshorisonter och förutsättningar. 
  • förmåga att initiera, planera och leda projekt med flertalet intressenter

Det är särskilt meriterande om den sökande uppvisar

  • administrativ erfarenhet av att arbeta inom svenska eller internationella högre utbildningssystem samt erfarenhet av att arbeta inom svenska eller skandinaviska forskningsstrukturer och -system 

Språklig och kommunikativ skicklighet. Kriterier vid bedömningen är:

  • uppvisade språkkunskaper i tal och skrift som mellanmänsklig kommunikationsförmåga.
  • utmärkt förmåga att uttrycka sig på engelska i tal och skrift
  • utmärkt förmåga till kommunikation på såväl individuell som organisatorisk nivå

Det är särskilt meriterande om den sökande uppvisar:

  • kunskaper i svenska eller annat skandinaviskt språk

Ansökan

Vid ansökan i Varbi ber vi dig svara på frågor. Dessa frågor ersätter ett personligt brev från dig. Ansökan ska företrädesvis skrivas på engelska. Ansökan ska bestå av följande handlingar:

Bilagor

  1. CV/Umu Application template. Fyll i ansökningsformuläret (word). Lägg in det som ditt CV i e-rekryteringssystemet Varbi. Ansökningsformuläret ska innehålla:
    • basinformation (kontaktuppgifter, meritförteckning)
    • redogörelse för vetenskaplig verksamhet (inklusive kortfattad forskningsplan och publikationslista)
    • redogörelse för pedagogisk verksamhet
    • redogörelse för utveckling och ledning av verksamhet och personal
    • redogörelse för samverkan med det omgivande samhället samt populärvetenskaplig verksamhet
    • referenser inklusive kontaktuppgifter
  2. Kopior av relevanta examensbevis
  3. Kopior av högst fem forskningspublikationer av relevans för anställningen, numrerade i enlighet med publikationslistan
  4. Bilagor till pedagogisk portfölj (se p. 3.5 i "Umu Application template")

Anvisningar till utformning av redogörelsen av vetenskaplig eller konstnärlig och pedagogisk verksamhet (pdf).

Ansökan ska göras via e-rekryteringssystemet Varbi och vara inkommen senast 2023-08-20.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 50-100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1138-23
Kontakt
  • Demian Horst, prefekt, demian.horst@umu.se,090-7869782
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2023-07-04
Sista ansökningsdag 2023-08-20

Tillbaka till lediga jobb