Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Vid Institutionen för fysik bedrivs en stark och expanderande forskning med flera olika inriktningar, t. ex. organisk elektronik, nanoteknik, fotonik, rymdfysik och teoretisk fysik. Institutionen är en del av KBC, kemiskt-biologiskt centrum vid Umeå Universitet. Vi har ett starkt fokus på interdisciplinär forskning och utmärkt tillgång till modern instrumentering och infrastruktur för analys.

Institutionen för fysik söker nu en doktorand inom beräkningsvetenskap, med fokus på matematisk modellering av komplexa system och biologiska nätverk. Sista ansökningsdag är 15 juni 2023. Startdatum är 15 september eller enligt överenskommelse.

Projektbeskrivning
Vi söker en motiverad och kunnig doktorand inom beräkningsvetenskap för att ansluta sig till vårt forskningsteam. Under de senaste åren har forskare inom livsvetenskaperna sett en explosion av data från olika källor, inklusive genomics, transcriptomics, proteomics och avbildningstekniker. Även om statistiska och maskininlärningsmetoder har använts ta fram värdefulla insikter från dessa datakällor, kan dessa metoder bara hitta korrelationer mellan kritiska variabler, inte orsak-och-verkan-samband. Men för att göra tillförlitliga förutsägelser behövs precis dessa samband. Därför finns det ett ökande behov av personer som kan utveckla mekanistiska modeller och integrera dessa modeller med olika dataset för att ge en djupare förståelse för biologiska processer och system. Detta doktorandprojekt i beräkningsvetenskap fokuserar på att utveckla och tillämpa sådana modeller. Kandidaten som antas kommer att arbeta i gränslandet beräkningsvetenskap, systembiologi och biofysik och kommer att ha möjlighet att samarbeta med experimentella forskare och datavetare inom en rad discipliner.

Doktoranden kommer att tillhöra Computational Biology-gruppen, som är en del av den tvärvetenskapliga forskningsmiljön Integrated Science Lab (Icelab) vid Umeå universitet. Gruppens forskningsprojekt omfattar olika ämnen, inklusive biologiska nätverk, genreglering, epigenetik, DNA-sökningsproblem, polymerfysik och DNA-veckning i cellkärnan. Vi samarbetar också med jordvetenskapsforskare där vi använder nätverksmodeller för att beräkna CO2-utsläpp i Arktis. Doktoranden förväntas bidra till några av dessa ämnen, men kommer också att ha frihet att utveckla sin egen forskning inom ramen för gruppens forskningsintressen. Computational Biology-gruppen är känd för sin samarbetsinriktade och innovativa forskningsmiljö, och som doktorand förväntas du samarbeta med gruppens experimentella samarbetspartners i Sverige och utomlands, inklusive pågående samarbeten med forskare från Korea.

Kvalifikationer
För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs att den sökande har grundläggande behörighet genom avlagd examen på avancerad nivå, eller slutfört kurser om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller motsvarande utländsk utbildning, eller motsvarande kvalifikationer. 

För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till utbildning på forskarnivå beräkningsvetenskap krävs att den sökande har minst 90 högskolepoäng beräkningsvetenskapliga kurser varav minst 30 högskolepoäng på avancerad nivå.
Kraven behöver inte vara uppfyllda vid ansökningstillfället utan endast vid antagning. 

Kandidaterna bör ha en hög nivå i både på muntlig och skriftlig kommunikation på engelska och måste kunna arbeta både självständigt och som en del av ett tvärvetenskapligt forskarlag. Kandidaterna behöver också ha vana med att arbeta med datorer och kunna programmera, t.ex. i Matlab, Python, Julia, C++, etc. En god bakgrund i matematisk modellering, differentialekvationer, stokastiska processer, bioinformatik, datavetenskap och/eller programmering är meriterande.

Doktoranden förväntas ta en aktiv roll i att utveckla sitt doktorandprojekt och engagera sig i  Icelab och fysikinstitutionens arbete. Dessutom förväntas doktoranden ha ett vetenskapligt, strukturerat, flexibelt och resultatorienterat tillvägagångssätt i sitt arbete. Bedömningen av sökandes meriter baseras på deras kvalifikationer och förutsättningar att tillgodogöra sig en forskarutbildning.

Anställningsvillkor
Som doktorand kommer du att fokusera på dina forskarstudier genom att bedriva egen forskning under handledning och läsa doktorandkurser. Målet med en doktorandanställning är att få en doktorsexamen. Tidsperioden för anställningen är begränsad till motsvarande fyra års heltid. Anställningen kan även omfatta deltidsarbete (upp till 20 %) som lärarassistent. I så fall förlängs den totala tiden för anställningen i enlighet därmed (upp till högst fem år). Lönen är fast enligt fastställd lönenivå för doktorander.  Anställningen börjar 15 september 2023 eller enligt överenskommelse. 

Ansökan
Ansökan bör innehålla följande:
1.     Ett personligt brev med sammanfattning av forskningsintressen och motivation.
2.     CV
3.     Styrkta kopior av examensbevis, betyg, med engelsk eller svensk översättning
4.     En lista på universitetskurser med betyg.  Observera att för internationella sökande bör betygssystemet förklaras i korthet.
5.     Kopia av examensarbete samt publikationer (om tillämpligt).  
6.     Namn och kontaktuppgifter till åtminstone en referensperson. 

Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem Varbi. Ansökan ska vara på engelska (företrädesvis) eller svenska. Sista ansökningsdag är den 15 juni 2023. Logga in och ansök via knappen längst ner på sidan. Alla dokument ska laddas upp i pdf-format.

Mer information
För ytterligare information kontakta projektledare, universitetslektor Ludvig Lizana: ludvig.lizana@umu.se

Vi ser fram emot att få din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 15 september 2023 eller enligt överenskommelse.
Löneform Enligt fastställd lönetrappa för doktorandbefattningar
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-732-23
Kontakt
  • Ludvig Lizana, 070-9458046
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2023-04-21
Sista ansökningsdag 2023-06-15

Tillbaka till lediga jobb