Umeå universitet, Samhällsvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Postdoktor i psykologi med inriktning mot kognitiva implikationer för lärande

Institutionen för psykologi erbjuder en aktiv och kreativ forsknings- och utbildningsmiljö för såväl anställda som studerande. Närmare information om den verksamhet som bedrivs vid institutionen framgår av vår hemsida www.umu.se/institutionen-for-psykologi

Vi utlyser nu en postdoktor med placering vid Institutionen för psykologi. Anställningen är på heltid under två år. Postdoktorsanställningen ingår i Lärarhögskolans nya karriärprogram (https://www.umu.se/lararhogskolan/forskning/karriarprogram/). Den är kopplad till området psykologi men syftar i lika utsträckning till att stärka den utbildningsvetenskapliga forskningen vid Umeå universitet. Som postdoktor i karriärprogrammet kommer du därför att ingå i ett tvärvetenskapligt nätverk vid sidan av ditt ordinarie forskningssammanhang. Internationella forskningsvistelser under postdoktorstiden uppmuntras.

Beskrivning av projektet

Anställningen ingår i forskningsmiljön ”Neurokognitiva förutsättningar för lärande” (https://www.umu.se/forskning/grupper/nfl/) som finansieras av Lärarhögskolan och Institutionen för psykologi, Umeå universitet. Forskningsfokus för tjänsten är identifiering, utveckling och utvärdering av lärandeinterventioner som stärker individuella förutsättningar för elevers lärande. Forskningen kommer att ske i samverkan med skolpraktik. Arbetsuppgifterna kommer att inkludera empiriska datainsamlingar, analys av data och författande av vetenskapliga artiklar. Viss undervisning kan förekomma. Anställningen är placerad vid Institutionen för psykologi.

Behörighet

 • Doktorsexamen som är avlagd högst tre år före ansökningstidens utgång (om inte särskilda skäl föreligger som föräldraledighet, militärtjänst, sjukledighet, etc.).
 • Ingen tidigare anställning som postdoktor (med stöd av postdoktoravtalet) under mer än ett år inom samma eller närliggande ämnesområde vid Umeå universitet.


Bedömningsgrunder

 • Doktorsexamen inom psykologi eller motsvarande för innehållet relevant doktorsexamen.
 • Dokumenterade kunskaper och forskningsmeriter i ett eller flera av följande områden: kognitiv psykologi, utvecklingspsykologi, pedagogisk psykologi, neuropsykologi och/eller klinisk psykologi.
 • Anställningen förutsätter goda kunskaper i svenska och engelska i både tal och skrift.
 • Sökande ska ha goda kunskaper inom experimentell metodik, kvantitativ metod och statistisk analys.
 • Särskilt meriterande är dokumenterad kompetens och erfarenhet inom specialpedagogik, neuropsykologiska undersökningsmetoder, samt dokumenterad erfarenhet av arbete med testning av barn/unga med funktionsvariationer.
 • Meriterande är dokumenterad förmåga att arbeta i ett team och förmåga att arbeta självständigt

Vi söker en engagerad, ansvarsfull och kreativ person med hög motivation för forskning. Stor vikt kommer att läggas på personlig lämplighet och samarbetsförmåga.

En fullständig ansökan ska innehålla:

 • Ett följebrev med en kort (cirka 2 sidor) beskrivning av dina forskningsintressen relaterade till ovan beskrivna forskningsinriktning, och hur din expertis passar utlysningen.
 • Curriculum Vitae (CV), med en komplett publikationslista.
 • Doktorsexamensbevis och andra relevanta examensbevis och studieutdrag.
 • Din doktorsavhandling, samt max fem relevanta vetenskapliga publikationer.
 • Kontaktuppgifter till två referenspersoner.
 • Annan information som är relevant för din ansökan.

Åberopade dokument måste vara i Word- eller pdf-format. Sista ansökningsdag är den 31 Augusti 2022.

Närmare upplysningar lämnas av Carola Wiklund-Hörnqvist, carola.wiklund-hornqvist@umu.se, telefon: +46-90-786 60 69 eller prefekt Annika Nordlund annika.nordlund@umu.se, telefon: +46-90-786 78 30.

Planerat tillträde 1 januari 2023 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 januari 2023 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1132-22
Kontakt
 • Carola Wiklund-Hörnqvist, 090-7866069,carola.wiklund-hornqvist@umu.se
 • Annika Nordlund, Prefekt, 090-7867830,annika.nordlund@umu.se
Facklig företrädare
 • SACO, 090-7865365
 • SEKO, 090-7865296
 • ST, 090-7865431
Publicerat 2022-06-21
Sista ansökningsdag 2022-08-31

Takaisin avoimiin työpaikkoihin