Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Kemiska institutionen söker en forskningsingenjör för en tidsbegränsad anställning för perioden 2022-08-12 till 2024-02-29 avseende heltid.  Arbetsuppgifterna är kopplade till pågående forskning om hur bakteriers metaboliter påverkas av att de lever i mikrobiella samhällen. 

Projektbeskrivning 
Projektet är del av ett större forskningsprojekt som undersöker interaktioner mellan bakterier i olika typer av mikrobiella samhällen med fokus på bakteriemetaboliter av olika slag. 

Arbetsuppgifter 
Du kommer att arbeta med experimentell analys i syfte att undersöka den mikrobiologiska och kemiska sammansättningen av bakteriella biofilmer och hur den påverkas i blandade mikrobiella samhällen i bakteriella biofilmer. Den experimentella analysen utgörs av olika typer av kemisk och mikrobiologiska karaktärisering av bakteriella biofilmer bland annat med hjälp av metabolomik  (kromatografi kopplat med mass spektrometri) och multivariat analys. I arbetet ingår odling, karaktärisering, identifikation och kvantifiering av bakterier och biofilmer under olika förhållanden och i olika typer av mikrobiella samhällen både med relevans inom sjukvård och miljö. Arbetet innefattar  våtkemiska experiment, behandling av multivariat forskningsdata, bioinformatik, tolkning av analysresultat, författande av vetenskapliga rapporter, presentation av forskningsresultat muntligt och skriftligt i olika sammanhang, samt utarbetande av förslag till fortsatt experimentell analys av relevanta mikrobiella system.

Kvalifikationer
Masterexamen i kemi, bioteknologi eller motsvarande är ett krav. Erfarenhet av arbete med metabolomik och dataanalys kopplat till metabolomik krävs.  Erfarenhet av arbete med mikroorganismer vid BSL-2 och BSL-1 är ett krav. Eftersom engelska används som arbets- och vetenskapligt språk samt vid författande av text, krävs goda kunskaper i engelska såväl i tal som i skrift. Vi söker dig som är kreativ och har en god samarbetsförmåga. Vi tror även att du är självgående, kvalitetsmedveten och har problemlösande analysförmåga. 

Det är önskvärt att du har erfarenhet av analyser av bakteriella metaboliter både från planktoniska celler och bakteriella biofilmer, samt kemiskt och mikrobiologiskt arbete och metodiker (t ex kemisk analys, dataanalys, våtkemiskt arbete, bakterieodling, bakteriekvantifiering, bakterieidentifiering, sterilt arbete, analyser av bakterieadhesion, experiment för att bestämma känslighet hos bakterier mot antibiotika). Internationell forskningserfarenhet samt erfarenhet av muntlig presentation av forskning på engelska är meriterande.

Ansökan 
Ansökan ska innehålla ett personligt brev med motivering till varför du söker anställningen, vilken forskningserfarenhet du har och hur den passar till den utlysta tjänsten. Ansökan ska även innehålla: ett CV, masterexamensbevis, lista över vetenskapliga publikationer, relevanta intyg och betyg.

Ansökan ska vara inkommen via vårt e-rekryteringssystem Varbi senast den 24 juni, 2022.

Villkor
Anställningen avser heltid och är tidsbegränsad från 12 augusti 2022 till och med 29 februari 2024, eller enligt överenskommelse. 

Information
Närmare upplysningar lämnas av forskningsledare Madeleine Ramstedt, tfn: 090-786 6328 eller e-post: madeleine.ramstedt@umu.se. För ytterligare information besök forskningsgruppens hemsida (https://www.umu.se/en/research/groups/madeleine-ramstedt-lab/)

Kemiska institutionen är en av de största institutionerna inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har närmare 200 anställda, varav ca 40 forskarstuderande och en stark och expanderande forskning. Tre större forskningsområden, Biologisk kemi, Miljö- och Biogeokemi och Teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemisk-Biologiskt Centrum. För mer information, se www.umu.se/kemiska-institutionen.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningen avslutas 2024-02-29
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2022-08-12 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-995-22
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2022-06-03
Sista ansökningsdag 2022-06-24

Tillbaka till lediga jobb