Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Till vår institution, kännetecknad av världsledande forskning inom flera fält och en bredd av internationellt högt rankade utbildningsprogram, söker vi nu två postdoktorer inom datavetenskap med fokus på AI för datahantering.

Institutionen för datavetenskap har haft en expansiv tillväxt under de senaste åren. Att skapa en inkluderande forskningsmiljö där medarbetare har en hög delaktighet är viktiga faktorer i vår hållbara utveckling. Vår institution består av en diversifierad grupp människor från olika nationaliteter, bakgrunder och fält. Som postdoktor hos oss har du tillgång till stöd för din karriärutveckling, nätverk, administrativ och teknisk support samt goda anställningsvillkor.

För mer information besök
https://www.umu.se/institutionen-for-datavetenskap/

WASP

Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program, WASP, är Sveriges största enskilda forskningsprogram i modern tid. Programmet skapar en plattform för akademisk forskning och utbildning i nära samarbete med ledande svensk teknikintensiv industri. Forskningen innefattar artificiell intelligens och autonoma system som verkar i samarbete med människor och som anpassar sig till sin omgivning med hjälp av sensorer, infgormation och kunskap och skapar intelligenta system av system. WASPs vision är excellent forskning och kompetens inom artificiell intelligens, autonoma system och mjukvara till gagn för svensk industri. Läs mer: https://wasp-sweden.org/

Anställningsvillkor

Anställningen avser 2 år och heltid. Som postdoktor har du vanligtvis möjligheten att undervisa på grundnivå. Förväntat startdatum är oktober 2022 eller enligt överenskommelse.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter

Forskningen kommer att bedrivas inom forskningsgruppen "Artificiell intelligens för datahantering", som leds av professor Diego Calvanese. Forskargruppen består för närvarande av två postdoktorala forskare och tre doktorander, och kommer från och med sommaren i år att utökas med två docenter och flera doktorander. Gruppen kommer att ha ett nära samarbete med professor Calvaneses forskargrupp vid det fria universitetet i Bozen-Bolzano, Italien, som är välkänd som en av de ledande grupperna i världen för sin grundläggande och tillämpade forskning om samspelet mellan semantisk teknik, kunskapsrepresentation och resonemang samt databaser.

Forskningsprojektet undersöker grundläggande aspekter och utvecklar avancerade programvaruverktyg för flexibel och effektiv hantering av stora mängder rikligt strukturerade data genom att använda paradigmet virtuella kunskapsgrafer (VKG, även känt som ontologibaserad dataåtkomst). Projektet kommer att bygga på det öppna källkodssystemet Ontop (http://ontop-vkg.org/) och kommer att genomföras i nära samarbete med professor Calvaneses forskargrupp vid Free Univ. of Bozen-Bolzano, Italien. Det syftar till att utvidga VKG:s grunder, genomförande och tillämpningsområden i flera riktningar:

(i) hantera ytterligare former av data/kunskap (t.ex. tidsmässiga, geospatiala, aggregerade, numeriska);

(ii) Hantering av heterogena datakällor av olika typer (t.ex. grafdata, json, xml, csv, streaming, text);

(iii) hantering av nya typer av problem (t.ex. proveniens och förklaring, personifiering, dataanalys och maskininlärning över VKG, optimering och prestandamätning), och

(iv) Tillämpning av VKG:er på nya områden (t.ex. industri 4.0, smarta städer, e-hälsa).

Aktiviteterna i projektet sträcker sig från grunderna till den faktiska utformningen, genomförandet och optimeringen av avancerade algoritmer. Beroende på kvalifikationer och intressen kan du som postdoktor utföra mer grundläggande och teoretisk forskning eller mer tillämpningsorienterad forskning, eller en kombination av båda.

Som postdoktor förväntas du samarbeta aktivt med och stödja doktorander inom området AI for Data Management.

Kvalifikationer

 För att anställas med stöd av postdoktoravtalet krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.

För att anställas med stöd av postdoktoravtalet bör främst den komma ifråga som har avlagt examen enligt föregående stycke för högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/ uppdrag. Postdoktor som ska undervisa eller handleda ska ha relevant högskolepedagogisk utbildning

 •  Dokumenterad kunskap och dokumenterad forskningserfarenhet inom en eller flera semantiska tekniker (t.ex. RDF, SPARQL, OWL), deras grunder inom kunskapsrepresentation och resonemang (t.ex. beskrivningslogik, logik för kunskapsrepresentation) och datahantering.
 • Mycket goda kunskaper i engelska språket.

 Följande är ytterligare önskvärda kvalifikationer:

 • Goda forskningsresultat och vetenskapliga publikationer inom projektområdena.
 • Förmåga att utveckla den senaste tekniken och producera vetenskapliga artiklar av hög kvalitet som motiverar publicering i de bästa internationella konferenserna och tidskrifterna inom projektområdena.
 • Internationell forskningserfarenhet.
 • Erfarenhet av utveckling i Java, företrädesvis i storskaliga projekt.

Önskvärda personliga egenskaper:

 • Stark motivation och intresse för att utveckla ny kompetens och verka i en internationell miljö.
 • God kommunikationsförmåga samt ambition och god förmåga att samarbeta i ett team.
 • Självständighet, kreativitet och passion för forskning.

Ansökan
En fullständig ansökan ska innehålla:

 • Personligt brev,
 • Meritförteckning - CV med publikationslista,
 • Styrkt kopia av doktorsexamensbevis eller dokumentation som visar beräknat datum för doktorsexamen,
 • Styrkta kopior av andra examensbevis, akademiska kursintyg och/eller betyg,
 • Kopia av doktorsavhandling och maximalt 10 relevanta artiklar,
 • Övriga handlingar som den sökande vill åberopa.

Referenser lämnas i samband med eventuell intervju.

Ansökan ska vara skriven på engelska eller svenska. Ansökan görs genom vårt elektroniska rekryteringssystem. Handlingar som skickas elektroniskt ska vara i formaten Word eller PDF. Logga in på systemet och ansök via knappen i slutet av denna sida. Sista ansökningsdag är 30 juni 2022.

Närmare upplysningar lämnas av professor Diego Calvanese, diegoc@cs.umu.se.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 221001
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-737-22
Publicerat 2022-04-29
Sista ansökningsdag 2022-06-30

Tillbaka till lediga jobb