Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Beskrivning

Umeå universitet är platsen för den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 – en revolution inom gentekniken som tilldelats Nobelpriset i kemi.

Jobbpositionen kommer placeras hos Dr. Fors Connolly´s forskargrupp, vilket är en interdisciplinär grupp med läkare, statistiker, epidemiologer och biomedicinska forskare. Nyligen publicerades en vetenskaplig artikel i The Lancet baserad på ett projekt som genomfördas hos Fors Connollys forskningsgrupp. Forskning fokus är på riskfaktorer för infektion och svår sjukdom med SARS-CoV-2, Influensavirus och Puumalavirus, samt akuta och långtidskomplikationer. Forskningen är translationel med populationsstudier, kliniska studier och laboratoriestudier.

Vid Institutionen för Klinisk Mikrobiologi publicerades en vetenskaplig artikel i New England Journal of Medicine från en annan forskningsgrupp. Det finns därför världsklass forskning inte bara vid Fors Connollys forskningsgrupp men även ved Inst. för Klinisk Mikrobiologi.

Arbetsuppgifter

Anställningen innefattar arbete med stora nationella multi-registerdata för hela Sveriges befolkning med data om individer som infekterats med SARS-CoV-2, Puumalavirus eller influensavirus från Folkhälsomyndigheten. Socioekonomiska och samsjuklighetsdata fås från Statistiska Centralbyrån, Socialstyrelsen, Försäkringskassan och många flera källor, samt information om sjukdomsutfall. Studierna inkluderar storskaliga epidemiologiska och statistiska analyser för att undersöka riskfaktorer för infektion och beräkna risken för akuta komplikationer och långtidskomplikationer.

Specifika ansvarsområden är:

 • - Självständiga statistiska och epidemiologiska analyser beroende på projekt
 • - Utveckla maskinlärande modeller med hjälp av stora relationella datafiler
 • - Skrivande av forskningsartiklar och samarbete med andre som del av ett interdisciplinärt team.
 • - Data management och visualisering
 • - Handledning av studenter
 • - Bidra till skrivande av forskningsanslag.

Det finns möjlighet till att självständigt utföra statistiska och epidemiologiska analyser av data. Du kommer att ingå i ett internationellt team av läkare, statistiker, epidemiologer och även biomedicinska forskare, med samarbeten i Danmark och Finland. Därför är det viktigt med bra kommunikations- och samarbetsförmåga.

Kvalifikationer

För anställningen krävs:

 • - Doktorsexamen (eller masters med minimum tre års yrkeserfarenhet inom området) i epidemiologi, medicinsk statistik, computational biologi, hälsodatavetenskap eller närliggande fält
 • - Gedigna kunskaper i epidemiologi, medicinsk statistik, beräkningsbiologi (computational biology) eller hälsodatavetenskap
 • - Gedigna kunskaper i hantering av stora datafiler med hjälp av SQL
 • - Kunskap och erfarenhet med maskininlärnings algoritmer (supervised och unsupervised)
 • - Gedigna kunskaper av att hantera statistikprogram som R, Python, SPSS, STATA, SAS eller liknande

Det är meriterande om du har:

 • - Goda kunskaper om datavisualisering
 • - Erfarenhet med multiple statistiska och datavetenskapsmetodik för att undersöka komplexa hälsoforsknings frågeställningar
 • - Erfarenhet med familjebaserad studiedesign
 • - Goda kunskaper om SQL eller NoSQL-databaser
 • - Goda kunskaper om svenska eller nordiska nationella registerdata
 • - Erfarenhet med matematisk modellering (for exempel agent-baserade modeller och kompartmentella modeller)
 • - Erfarenhet med R Shiny apps för datavisualisering
 • - Erfarenhet med Git for version kontroll
 • - Erfarenhet med cloud beräkningstjänster
 • - Erfarenhet med hantering av stora nationella registerdata

Stor vikt läggs vid tidigare erfarenhet av hantering av stora registerdata, och vid förmåga att samarbete i tvärdisciplinära teams. Det är mycket meriterande om du kan svenska eller annat nordiskt språk. Ett annat krav är vana att jobba självständigt och vara noggrann.

Villkor

Heltid 2 år, tillträde enligt överenskommelse

Ansökan görs elektroniskt via Varbi, sista ansökningsdag är 22-01-12

Ansökan

 1. Personligt brev på max en A4 sida som illustrerar specifika kvalifikationer och motivation för denna tjänst
 2. CV inklusive publikationslista
 3. Attesterade kopior av relevanta examensbevis
 4. Rekommendationsbrev och kontaktuppgifter till minimum 2 referenser
 5. Annan relevant information angående dina kompetenser

För ytterligare information, kontakta:

Anne-Marie Fors Connolly, BSc MSc MD PhD, Inst. För Klinisk Mikrobiologi

Email: anne-marie.fors.connolly@umu.se

Välkommen med din jobbansökning.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1985-21
Kontakt
 • Anne-Marie Fors Connolly, anne-marie.fors.connolly@umu.se
Facklig företrädare
 • SACO, 090-786 53 65
 • SEKO, 090-786 52 96
 • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2021-12-22
Sista ansökningsdag 2022-01-31

Tillbaka till lediga jobb