Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Vid Institutionen för fysik bedrivs en stark och expanderande forskning med flera olika inriktningar, t. ex. organisk elektronik, nanoteknik, fotonik, rymdfysik och teoretisk fysik. Institutionen är en del av KBC, kemiskt-biologiskt centrum vid Umeå Universitet. Vi har ett starkt fokus på interdisciplinär forskning och utmärkt tillgång till modern instrumentering och infrastruktur för analys.

Vid Institutionen för fysik bedrivs en stark och expanderande forskning med flera olika inriktningar, t. ex. organisk elektronik, kondenserade materiens fysik, nanoteknik, fotonik och teoretisk fysik. För mer information se www.physics.umu.se/forskning.

Institutionen för fysik söker en postdoktor till ett projekt för att arbeta med bakteriella sporer i en Laser Raman optisk pincett. Sista ansökningsdag är 23 september 2021.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter
Biofysik- och biofotonikgruppen arbetar med såväl experimentella som teoretiska angreppssätt för att förstå grundläggande frågeställningar i biologiska system. Gruppen utvecklar experimentella verktyg, framför allt optiska pincetter, för att manipulera enstaka celler och utföra kraftspektroskopi samt Ramanspektroskopi på celler och makromolekyler. Möjligheten att lägga på och mäta en ny strukturparameter inom biovetenskap, kraft, på individuella molekyler har gjort att kraftspektroskopi har blivit ett viktigt verktyg för att förstå olika fysikaliska fenomen i mikrobiologiska system. Med Ramanspektroskopi på enskilda celler kan vi mäta strukturella förändringar i cellerna när miljön ändras runt omkring.

Vi söker nu en postdoktor som skall arbeta med förståelsen kring hur bakteriella sporer kan vidhäfta till ytor samt hur kemikalier påverkar sporer. För att studera dessa forskningsfrågor så kommer vi använda laser Raman optisk pincett. Som postdoktor i vår grupp kommer du att arbeta i en dynamisk, kreativ, ambitiös och internationell miljö, med många externa samarbetspartners och med möjligheter att presentera din forskning på internationella möten och konferenser.

Anställningen avser heltid och är tidsbegränsad till 2 år med tillträde 1 november 2021 eller enligt överenskommelse.

Kvalifikationer
Kandidaten ska ha en doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i molekylärbiologi. Förmåga att forska självständigt såväl som i grupp samt mycket goda kunskaper i det engelska språket är ett krav. Erfarenhet av fysik och ingenjörs-relaterade ämnen är meriterande. Den sökande bör ha praktisk erfarenhet av att jobba med bakteriella sporer, Ramanspektroskopi och fluorescens. Doktorsexamen ska vara avlagd högst tre år före ansökningstidens utgång om inte särskilda skäl föreligger. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet eller klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter.

Vi söker en engagerad och ansvarstagande kandidat som brinner för att utvecklas, både som individuell forskare och som medlem av en forskargrupp.

Ansökan
Ansökan ska innehålla:
1. Ett följebrev med kort beskrivning av dina kvalifikationer, forskningsintressen och motivering till varför du söker (max 2 sidor),
2. En meritförteckning (CV),
3. En publikationslista,
4. Styrkta kopior på doktorsexamensbevis och andra relevanta examensbevis,
5. Kopior av doktorsavhandlingen och de två mest relevanta publikationerna,
6. En lista på universitetskurser med betyg,
7. Namn och kontaktuppgifter till tre referenspersoner,
8. Övriga relevanta handlingar som du vill åberopa. 

Ansökan ska vara skriven på engelska eller svenska. Ansökan ska göras via e-rekryteringssystemet Varbi och vara inkommen senast 23 september 2021.

Övrig information
Närmare upplysningar lämnas av Magnus Andersson, magnus.andersson@umu.se, +46 90 7866336.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 november 2021 eller enligt överenskommelse.
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1245-21
Kontakt
  • Magnus Andersson, 090-786 63 36
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • ST, 090-786 54 31
  • SEKO, 090-786 52 96
Publicerat 2021-09-02
Sista ansökningsdag 2021-09-23

Tillbaka till lediga jobb