Umeå universitet, Humanistisk fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med drygt 35 000 studenter och 4 200 anställda.  Här finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden. Umeå universitet är också platsen för den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 – en revolution inom gentekniken som tilldelats Nobelpriset i kemi.

Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur där vi gläds åt varandras framgångar.

Humanistiska fakulteten med ca. 420 anställda, över 6200 studenter och fler än 100 forskarstuderande ansvarar för en omfattande utbildnings- och forskningsverksamhet. Verksamheten består av ett tjugotal huvudområden vid sammanlagt fem institutioner och tre enheter. För mer information om fakultetens verksamhet se: umu.se/humfak.

Kansliet för humaniora har tio medarbetare med olika specialistfunktioner inom forskning, utbildning, personal, ekonomi och kommunikation. Kansliets uppgift är att ge ett kvalificerat administrativt och strategiskt stöd till fakultetsledningen, fakultetsnämnden och institutionerna.

Vi söker en forskningssamordnare till Kansliet för humaniora. Anställningen är  tillsvidare på 50 % med tillträde 16 augusti eller enligt överenskommelse. Kansliet för humaniora bjuder på en trevlig arbetsmiljö, omväxlande och varierande arbetsuppgifter och stort eget ansvar i arbetet.

Arbetsuppgifter
Som forskningssamordnare är du handläggare för forskningsfrågor och för doktorandfrågor vid Humanistisk fakultet.
Du kommer att få varierande uppgifter inom en rad ansvarsområden: du bereder underlag till fakultetsnämnd och dekanens beslutsmöte; du är handläggare i fakultetens forskningsstrategiska kommitté vilket bland annat innefattar att föredra ärenden, ta fram statistik samt att göra kartläggningar och utredningar på kommitténs uppdrag, samt skriva mötesanteckningar; som handläggare kommer du att ha övergripande ansvar för kvalitetsarbete i forskarutbildning och forskning; du är även handläggare för fakultetens olika utlysningar av forskningsmedel; du svarar på remisser och förfrågningar och bistår i processer som rör utlysningar och ansökningar; du följer även upp och analyserar fortlöpande fakultetens forskningsverksamhet.

En viktig arbetsuppgift för forskningssamordnaren är att representera fakulteten och tillvarata dess intressen i forsknings- och forskarutbildningsfrågor i universitetsgemensamma råd och arbetsgrupper.

Arbetet med forskarutbildnings- och doktorandfrågor vid fakulteten innefattar att handlägga ärenden som rör forskarutbildning. Du ansvarar för viss omvärldsbevakning: följer händelser lokalt vid Umeå universitet, liksom utvecklingen inom forskarutbildning nationellt och internationellt. Du arbetar nära studierektorerna för forskarutbildning och de forskarskolor som Humanistisk fakultets doktorander hör till, främst Humanistiska forskarskolan. Kansliet arbetar i team vilket innebär en kontinuerlig utveckling av befattningshavarnas arbetsuppgifter och det innebär att arbetsuppgifterna kan komma att förändras över tid. Du får stort eget ansvar för arbetet.

Kompetenskrav
Vi söker dig som har akademisk doktorsexamen inom humaniora eller samhällsvetenskap.

Du ska ha god kunskap om och intresse för forskningsfrågor. Du har en väl utvecklad analytisk förmåga och du kan arbeta självständigt. Du har erfarenhet av att utreda, samordna, leda eller utveckla administrativa processer inom offentlig verksamhet. God datorvana är ett krav. Arbetet kräver god förmåga att samarbeta och samverka med flera aktörer såsom prefekter/ föreståndare, dekaner, andra forskningshandläggare, Enheten för forskningsstöd och samverkan, studierektorer, finansiärer och anställda vid fakulteten för att nämna några.

Rollen som forskningssamordnare kräver att du tar egna initiativ, eftersöker information och driver dina frågor i en kunskapsbaserad organisation. God förmåga att självständigt planera, organisera och prioritera ditt arbete är en förutsättning liksom god förmåga att arbeta med många arbetsuppgifter och processer parallellt. Du är serviceinriktad och skicklig på skriftlig och muntlig framställning.

Myndighetsspråket är svenska. Du ska vara skicklig på att formulera dig i tal och skrift både på svenska och engelska.

Övriga önskvärda kvalifikationer
God kunskap om nationella och internationella forskningsfinansiärer samt erfarenheter av att söka externa forskningsmedel eller av att bedöma andras forskning, exempelvis som opponent, ledamot av betygskommitté, eller i peer-reviewuppdrag, är meriterande. Erfarenhet av utvärderingsprocesser är meriterande. Det är även meriterande om du har erfarenhet av offentlig förvaltning eller har god kunskap om högskolesektorns organisation och regelverk.

Vid bedömning kommer mycket stor vikt att läggas vid personliga egenskaper. Arbetsort är Umeå och för att kunna fullgöra arbetsuppgifterna krävs hög närvaro i miljön.

Ansökan
Till ansökan bifogas:

1. Ett personligt brev
2. CV/meritförteckning
3. Kopior av intyg och examensbevis

Handlingar som skickas elektroniskt ska vara i Word- eller PDF-format.

Ansökan ska göras i e-rekryteringssystemet Varbi och vara inkommen senast 12 maj 2021.

Övrigt
Humanistiska fakulteten eftersträvar en jämn könsfördelning. Då merparten av anställda vid humanistiska kansliet är kvinnor ser vi gärna manliga sökande.

Provanställning kan komma att tillämpas.

Närmare upplysningar lämnas av Lena Högback, kanslichef, 090-786 57 36, lena.hogback@umu.se eller Elena Lindholm, forskningssamordnare, 090-786 52 44, elena.lindholm@umu.se.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde 16 augusti 2021 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 50%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-575-21
Kontakt
  • Lena Högback, kanslichef, 090-786 57 36, lena.hogback@umu.se
  • Elena Lindholm, forskningssamordnare, 090-786 52 44, elena.lindholm@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2021-04-21
Sista ansökningsdag 2021-05-12

Takaisin avoimiin työpaikkoihin