Umeå universitet, Institutionen för strålningsvetenskaper

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

På Institutionen för strålningsvetenskaper forskar och undervisar vi inom ämnena radiofysik och medicinsk teknik, onkologi samt diagnostisk radiologi. Vi har internationellt erkända forskningsmiljöer där bredden av ämnesområden möjliggör innovation och samarbete över gränser. De flesta av våra forskare och lärare arbetar kliniskt i våra lokaler på NUS - mitt i verksamheten.

Läs mer om institutionen på Institutionen för Strålningsvetenskaper (umu.se)

Institutionen för strålningsvetenskaper vid Umeå universitet söker en doktorand inom bild- och funktionsmedicin med fokus på hjärnavbildning för att studera det glymfatiska systemet. 

Projektbeskrivning

Syftet med doktorandprojektet är att utveckla och använda MR- och PET-metoder tillsammans med hjärntryck- och flödesbestämning för att undersöka cerebrospinalvätskeflöden i och runt hjärnan. Metoderna kommer att appliceras för att studera det nyupptäckta glymfatiska systemet. Ett system som kan ha patofysiologisk betydelse i sjukdomar som Alzheimer och hydrocefalus. Forskningsmiljön är tvärvetenskaplig och omfattar forskare och doktorander inom neurologi, radiologi och medicinsk teknik. 

Anställningen syftar till en doktorsexamen och doktorandens huvuduppgift är att ägna sig åt egen forskarutbildning vilket innefattar deltagande i forskningsprojekt såväl som forskarutbildningskurser, journal clubs, seminarier etc. 

Behörighet och kvalifikationer

För att kunna antas till forskarutbildning i Medicinsk vetenskap med inriktning mot bild- och funktionsmedicin måste du ha grundläggande behörighet och särskild behörighet samt bedömas ha sådan förmåga i övrigt som behövs för att klara utbildningen. Tidigare forskningserfarenhet är meriterande. Det är meriterande om du har kunskap kring MR, PET och tryck-/flödesanalys. Du ska kunna arbeta självständigt och ha god analytisk och organisatorisk förmåga. Av stor vikt är att kunna samarbeta och interagera med andra medlemmar i forskargruppen och vid institutionen.

Grundläggande behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng (hp), varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller som i någon annan ordning inom eller utom landet har förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper (HF 7 kap 39§).

Särskild behörighet

Nödvändiga kunskaper i engelska, både skriftliga och muntliga kunskaper avses. Detta kontrolleras genom att man på institutionen håller ett antagningsseminarium på engelska. Eftersom du självständigt ska undersöka och bedöma patienter och kontrollpersoner måste du ha läkarexamen.

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar skrivna på engelska eller svenska:

  • Ett personligt brev med motivering för ansökan
  • CV
  • Styrkt bevis på läkarexamen
  • Styrkta kopior av övriga examensbevis och betyg
  • Eventuell publikationslista
  • Kontaktuppgifter till minst två referenspersoner

Ansökan ska göras via vårt e-rekryteringssystem och vara inkommen senast 2020-08-14. Tillträdesdag 2020-09-09. 

Närmare upplysningar lämnas av professor Anders Eklund, anders.eklund@umu.se.

Välkommen med din ansökan!



Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2020-09-09
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1024-20
Kontakt
  • Anders Eklund, 090-785 40 24
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2020-06-29
Sista ansökningsdag 2020-08-14

Tillbaka till lediga jobb