Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med drygt 35 000 studenter och 4 200 anställda.  Här finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden. Umeå universitet är också platsen för den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 – en revolution inom gentekniken som tilldelats Nobelpriset i kemi.

Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur där vi gläds åt varandras framgångar.

Vi söker en postdoktor i ekologi som skall arbeta med betydelsen av klimat och herbivori för vegetationens sammansättning i tid och rum. Mer specifikt kommer vi att analysera sambandet mellan växters egenskaper med data för hur de svarar på uppvärmning och bete. Projektet utgör en del av det internationella Biodiversa projektet “Future ArcTic Ecosystems (FATE)”. Sista ansökningsdag är 10 januari 2020 med tillträdesdatum den
1 februari 2020 eller enligt överenskommelse.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter
I det här projektet kommer vi att undersöka samtida effekter av klimatförändringar och herbivorer på arktisk vegetation och, i samarbete med andra forskargrupper i FATE, presentera det i ett format som kan användas för att tolka orsakerna bakom historiska vegetationsförändringar. Mer specifikt kommer vi att kombinera redan insamlat data från hägn som utestänger stora herbivorer runt om i Arktis med mätningar på växters egenskaper för att få en generell kunskap för hur olika arter svarar på förändringar i bete och klimat. Dessa data kommer också att analyseras och göras tillgängliga för att användas för tolkning av vegetationsförändringar som observerats i paleoekologiska data. Dataanalyser kommer delvis att genomföras i samarbete med Århus, Danmark. Postdoktorn förväntas utföra fältarbete, analysera data och skriva vetenskapliga uppsatser inom ovan angivet ämne. Anställningen är på heltid under två år och placerad på Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap, Umeå universitet.

Kvalifikationer
Du har en doktorsexamen i ekologi eller från ett närliggande vetenskapligt ämnesområde. För att vara berättigad till anställningen skall du som söker ha avlagt din doktorsexamen högst tre (3) år före utgången av ansökningsperiodens utgång, om inte särskilda skäl föreligger. Vi söker dig som är kreativ och motiverad med god arbetsmoral, har visad god förmåga att publicera vetenskapliga uppsatser och har goda statistiska kunskaper. Du har god muntlig och skriftlig kommunikationsförmåga i engelska. Du skall klara av att arbeta såväl självständigt som i samarbete med andra.

Tidigare erfarenhet av att arbeta med effekter av herbivorer på vegetation, arktiska ekosystem eller klimatnischmodellering är meriterande.

Ansökan
Din ansökan, skriven på svenska eller engelska, ska innehålla:

  • Ett personligt brev som också innehåller en beskrivning av varför du är intresserad av denna anställning och om hur du kan bidra till forskargruppen (max två sidor).
  • CV inklusive publikationslista.
  • En kopia på doktorsavhandlingen samt relevanta publikationer (max fem).
  • En kopia av ditt doktorsexamensbevis samt andra relevanta examensbevis.
  • Namn och kontaktuppgifter på tre referenspersoner.
  • Övriga handlingar du vill åberopa.

Ansökan görs genom vårt elektroniska rekryteringssystem. Handlingar som skickas elektroniskt ska vara i formaten Word eller PDF. Sista ansökningsdag är 10 januari 2020.

Kontakt
Eventuella ytterligare frågor om projektet eller ansökan riktas till universitetslektor Johan Olofsson, Umeå universitet (johan.olofsson@umu.se).

Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap (EMG) bedriver forskning och forskarutbildning inom ämnena ekologi, miljövetenskap och naturgeografi. Institutionen har ca 150 medarbetare, varav ca 20 är postdoktorer. För mer information, se www.emg.umu.se.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2020-02-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Fast månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1894-19
Kontakt
  • Johan Olofsson, universitetslektor, 090-7867704
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2019-12-02
Sista ansökningsdag 2020-01-20

Takaisin avoimiin työpaikkoihin