Umeå universitet, Institutionen för datavetenskap

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Doktorand i datavetenskap med inriktning mot digital signalbehandling för datormusik

Umeå universitet, institutionen för datavetenskap, söker en doktorand i datavetenskap med inriktning mot digital signalbehandling för datormusik. Projektets mål är att utveckla algoritmer och programvara för ett helt automatiskt discjockey-system. Sista ansökningsdag är den 2019-10-10.

Projektbeskrivning

Kontinuerlig, "blandad" dansmusik har förekommit sedan slutet av 1970-talet på klubbar där discjockeys började överlappa låtar med varandra och därigenom skapa en oavbruten musikström, även känd som en "dj-mix". Sedan dess har kontinuerliga musikblandningar erövrat både privata fester och offentliga utrymmen som affärer och gallerior, gym, radiosändningar och till och med underhållning på flyg.

På grund av detta stora genomslag finns stor efterfrågan på högkvalitativa dj-mixar. Många företag, inklusive Spotify och iTunes, erbjuder funktionen att spela oavbrutna sekvenser av låtar. Detta åstadkoms dock vanligtvis genom en enkel överlappning av slutet av en låt med början av nästa. Men de resultat man erhåller har inte alls samma kvalitet som blandningar producerade av människor. 

Målet med detta projekt är att generera en oavbruten sekvens av låtar med sömlösa övergångar, genom att automatisera alla steg som en discjockey utför när han mixar musik i en levande miljö. Specifikt vill vi utveckla realtidsalgoritmer som använder digital signalbehandling och högpresterande beräkningstekniker för att
1) välja nästa låt, 2) tempojustering av låten 3) rytmanpassa den 4) segmentera den 5) överlappa den med den nuvarande låten i överensstämmelse med dess musikaliska struktur, och 6) utföra en övergången från den pågående låten till nästa låt. Alla dessa uppgifter måste utföras medan det aktuella spåret spelas, alltså i realtid.

Projektet kan delas upp i:

- definition av regler, baserade på musikteori, för att skapa sömlösa övergångar mellan låtar

-generering av spellistor genom ett rekommendationsliknande system

- analys av enskilda spår genom inhämtning av information om musiken (Music Information Retrieval)

- automatisering av hela arbetsflödet

- blindtestning 

Om anställningen

Anställningen syftar till att uppnå en doktorsexamen, i arbetsuppgifterna ingår deltagande i forskningsprojekt och doktorandkurser.  Anställningen är tidsbegränsad till fyra år heltid eller upp till fem år vid undervisning eller annan institutionstjänstgöring deltid (max 20%). Tillträde senast 2019-11-01 eller enligt överenskommelse. 

Kvalifikationer

De grundläggande behörighetskraven för att bli antagen till utbildning på forskarnivå är avlagd examen på avancerad nivå, eller slutförda kurser om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller motsvarande utländsk utbildning, eller motsvarande kvalifikationer. De särskilda behörighetskraven för att antas till utbildning på forskarnivå i datavetenskap är slutförda kurser på avancerad nivå om minst 60 högskolepoäng i datavetenskap eller i ett annat ämne som bedöms vara direkt relevant för den aktuella forskningsinriktningen. 

Sökande förväntas ha mycket goda dokumenterade kunskaper i digital signalbehandling Dokumenterad kunskap i programmering är ett krav. Eftersom forskning sker i samverkan med internationella forskare inom olika discipliner krävs god samarbetsförmåga. Ett krav är att den sökande måste kunna både tala och skriva engelska flytande. 

De viktigaste bedömningskriterierna är vetenskaplig skicklighet, lämplighet för projektet och dokumenterad förmåga att både arbeta i grupp och att självständigt utföra uppgifter.

Ansökan

En fullständig ansökan ska innehålla:

  • Ett personligt brev med kort beskrivning av dina forskningsintressen, dina kvalifikationer och dina erfarenheter, och hur de matchar det aktuella projektet. Beskriv i synnerhet dina erfarenheter av utvecklig av högkvalitativ ljud- / musik-programvara.
  • En meritförteckning (CV)
  • I förekommande fall kopior av kandidat- och masteruppsatser, samt andra vetenskapliga publikationer
  • Betygskopior, examensbevis, samt dokumentation över avslutade akademiska kurser
  • Kontaktinformation för två tillfrågade kontaktpersoner

Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska. Om bifogade dokument har annat originalspråk ska en översättning inkluderas. Bifogade dokument ska vara i Word eller pdf-format. Ansökan ska göras via Umeå universitets e-rekryteringssystem och vara inkommen senast 2019-10-10. Referensnummer: AN 2.2.1-1263-19.

Institutionen värdesätter de kvaliteter som en jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi ser därför gärna kvinnor som sökande till befattningen.

Enligt Högskoleförordningen (12 kap, 2§) kan beslutet om anställning inte överklagas.

Närmare upplysningar lämnas av professor Paolo Bientinesi. pauldj@cs.umu.se

Välkommen med din ansökan!

Institutionen för datavetenskap är en dynamisk institution med ca 100 anställda från drygt 20 länder. Vi bedriver utbildning och forskning inom ett brett spektrum av det datavetenskapliga området, och erbjuder utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. Institutionens forskning är internationellt väletablerad och omfattar grundforskning, metodutveckling och programutveckling men även forskning och utveckling inom olika tillämpningsområden. Se https://www.cs.umu.se/forskning för mer information.

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2019-11-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1263-19
Kontakt
  • Paolo Bientinesi, 090-786 50 00
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • ST, 090-786 54 31
  • SEKO, 090-786 52 96
Publicerat 2019-09-18
Sista ansökningsdag 2019-10-10

Tillbaka till lediga jobb