Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Vid Institutionen för fysik bedrivs en stark och expanderande forskning med flera olika inriktningar, t. ex. organisk elektronik, nanoteknik, fotonik, rymdfysik och teoretisk fysik. Institutionen är en del av KBC, kemiskt-biologiskt centrum vid Umeå Universitet. Vi har ett starkt fokus på interdisciplinär forskning och utmärkt tillgång till modern instrumentering och infrastruktur för analys.

Vid Institutionen för fysik bedrivs en stark och expanderande forskning med flera olika inriktningar, t. ex. Organisk elektronik, kondenserade materiens fysik, nanoteknik, fotonik, och teoretisk fysik. För mer information se www.physics.umu.se/forskning.

Institutionen för fysik söker nu en doktorand i Experimentell Fysik för ett projekt ämnat för Syntes av oordnade nanomaterial för elektrokatalys.
Sista ansökningsdag är 2019-05-15. Tillträde i september 2019 eller enligt överenskommelse.

Projektbeskrivning
Projektet involverar syntes av oordnade, defekta och icke-stökiometriska nanomaterial för elektrokatalys. Dessa typer av material uppvisar förändringar i deras atomstruktur som leder till förändringar i oxidationstillstånd, lokal koordinationsmiljö och gitterstruktur, vilket ofta resulterar i nya unika och fascinerande egenskaper. Design och optimering av denna typ av material är emellertid utmanande och kräver en kombination av experimentella och teoretiska färdigheter för att identifiera de viktiga parametrar som krävs för att uppnå billiga men effektiva elektrokatalysatorer.

Du kommer att arbeta inom gruppen ”Disordered Nanomaterials” där forskningen kommer att vara inriktad på att utforska tekniker icke-jämviktssyntes (t.ex. mikrovågsbaserade syntestekniker i fast tillstånd och lösningsbaserad plasmaspray-pyrolys) för att designa och framställa nya oordnade material samt att arbeta med karaktärisering av dessa materialers struktur och katalytiska aktivitet.

Kompetenskrav
Den sökande ska ha en masterexamen i fysik, eller en civilingenjörsexamen i teknisk fysik, eller motsvarande kvalifikationer. Kompetens och erfarenhet av experimentellt laborativt arbete och forskning samt erfarenhet inom elektrokemi, karaktäriseringstekniker, och experimentdesign ses som meriterande.

Den sökande bör vara mycket motiverad, målinriktad, och ha en förmåga att arbeta med huvudsakligen experimentella uppgifter såväl självständigt som i samarbete med en forskargrupp.
Ett krav är att den sökande måste ha mycket goda färdigheter i både talad och skriven engelska.

För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs att den sökande har grundläggande behörighet genom avlagd examen på avancerad nivå, eller slutfört kurser om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller motsvarande utländsk utbildning, eller motsvarande kvalifikationer.

För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till forskarutbildning i experimentell fysik krävs att den sökande har godkända kurser inom ämnesområdet fysik om minst 120 högskolepoäng. Kraven ska vara uppfyllda vid tidpunkten för antagning till forskarutbildningen och behöver inte vara uppfyllda vid söktillfället.

Villkor för anställningen
Anställningen syftar till en doktorsexamen och doktorandens huvuduppgift är att ägna sig åt egen forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan undervisning och annat institutionsarbete (upp till max 20%) ingå. Anställningen är tidsbegränsad till fyra år heltid eller upp till fem år vid undervisning deltid. Löneplaceringen sker enligt fastställd lönestege för doktorandanställning. 

Ansökan
Ansökan ska innehålla:
1. Ett följebrev med kort beskrivning av dina kvalifikationer, forskningsintressen och motivering varför du söker.
2. En meritförteckning.
3. Kopior av examensbevis.
4. En lista på universitetskurser med betyg.
5. Kopior på examensarbete och eventuella publikationer.
6. Kontaktuppgifter till tre referenspersoner.

Information
För ytterligare information, kontakta Eduardo Gracia, email: eduardo.gracia@umu.se, tel:+46 90 786 6339
Ansökningar skickas in via e-rekryteringssystemet Varbi.
Sista ansökningsdag är 2019-05-15.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde September 2019 eller enligt överenskommelse
Löneform Enligt fastställd lönetrappa för doktorandbefattningar
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-600-19
Kontakt
  • Eduardo Gracia, 090-7866339
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • ST, 090-786 54 31
  • SEKO, 090-786 52 96
Publicerat 2019-04-08
Sista ansökningsdag 2019-05-15

Tillbaka till lediga jobb