Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Institutionen för medicinsk kemi och biofysik söker en postdoktor till ett projekt som använder NMR-pektroskopi inom biogeokemi hos elementen kol och fosfor. Anställningen är på heltid och avser 2 år.

Projekt och arbetsuppgifter
Inom kols biogeokemi finns ett centralt glapp i forskningen om hur växter på lång sikt interagerar med CO2-ökningen i atmosfären. I en interdisciplinär miljö med växt- och jordforskare kommer du att främst arbeta med intramolekylära fördelningar av tunga isotoper – s.k. isotopomerer – för att belysa interaktioner mellan CO2 och växter under gångna århundraden. Fosfors omsättning i jordar är viktig eftersom fosfatmalm, som kan användas som gödsel, är en icke-förnybar resurs. Omsättningen av fosfat och kol i jordar kommer vi att utforska med 31P och 13C NMR-metoder.

Isotopomermönster speglar isotopfraktioneringar inom metabolismen, därför är dem ett unikt verktyg för att koppla enzymreglering med globala ämnesflöden. Inom projektet används manipulationsexperiment för att definiera samband mellan förekomsten av isotopomerer och metabolreglering. Dessa samband används sedan för att tolka isotopomerdata hos metaboliter som extraheras från historiskt växtmaterial såsom trädringar eller herbariumprover, och för att identifiera hur metabolismen påverkas av miljöförändringar under årtionden. Du kommer främst jobba med provförberedning för NMR, NMR-körningar, dataanalys och tolkning. Att skriva rapporter är också en del av arbetsuppgifterna.

Kvalifikationer
För behörighet krävs att sökanden avlagt doktorsexamen inom kemi eller relaterat ämne vid tidpunkten sista ansökningsdag. I första hand bör den komma ifråga som avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan den komma ifråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet eller klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande uppdrag.

Erfarenhet av NMR-spektroskopi, entusiasm för interdisciplinärt arbete mellan biofysik, växtfysiologi och biogeovetenskap är ett krav.

Vetenskaplig miljö
Projektet utförs inom Kemiskt Biologiskt Centrum (KBC) vid Umeå universitet och Sveriges lantbruksuniversitet.
Projektet är ett samarbete mellan biofysik(www.nmrforlife.se) och Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Du kommer använda toppmodern NMR-utrustning och ledande infrastruktur för växt- och jordexperiment.

Närmare information och ansökan
Professor Jürgen Schleucher, jurgen.schleucher@umu.se

(Nature Communications 2018 doi: 10.1038/s41467-017-01230-y PNAS 2015 doi: 10.1073/pnas.1504493112 Plant and Soil 2013 doi: 10.1007/s11104-013-1731-z)

Ansökan skall innehålla CV, publiceringslista, betyg och intyg för akademiska meriter, en beskrivning av ditt intresse för detta projekt, namn samt kontaktuppgifter till två referenspersoner. Senaste dag för ansökan är 2019-04-30.

Du ansöker via universitetets e-rekryteringssystem.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-466-19
Kontakt
  • Jurgen Schleucher, 070-5494664
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2019-03-20
Sista ansökningsdag 2019-04-30

Tillbaka till lediga jobb