Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 300 medarbetare och 33 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också.

Institutionen för fysik söker nu en doktorand i rymdfysik. Projektstart är september 2019 eller enligt överenskommelse. Projektet kommer att bedrivas i nära samarbete med forskare från Universitetscenteret på Svalbard, Norge, och Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholm. Sista ansökningsdag är 15 april, 2019.

Projektbeskrivning
Solvinden för med sig stora mängder energi och massa genom solsystemet, men jorden är delvis skyddad av två tunna avgränsande strömskikt: bogchocken och magnetopausen. Bogchocken är det yttersta gränsskiktet där den supersoniska solvinden bromsas ner och ett turbulent magnetoskikt skapas.

Bogchocken har länge ansetts vara ett ganska passivt element inom rymdfysiken. Ny forskning visar dock att den kan spela en mycket viktig roll för magnetosfären. Bland annat kan bogchocksprocesser orsaka geomagnetiska störningar hela vägen ner till jonosfären. Till exempel kan jetflöden i magnetoskiktet (lokaliserade förhöjningar i den kinetiska energin) skapas vid bogchocken och de kan kollidera med magnetopausen och orsaka störningar i det geomagnetiska fältet.

I projektet kommer vi att analysera data från flera satellitmissioner och markbaserade observatorier för att studera hur jetflöden i magnetoskiktet kan ge gensvar i polarområdena.

Projektet är finansierat av Vetenskapsrådet.

Kvalifikationer
Behörighet att antas till forskarutbildning regleras i Högskoleförordningen. De grundläggande behörighetskraven för att bli antagen till utbildning på forskarnivå är avlagd examen på avancerad nivå, eller slutförda kurser om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller motsvarande utländsk utbildning. För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till utbildning på forskarnivå i experimentell fysik krävs att den sökande har minst 120 högskolepoäng inom ämnesområdet fysik.

Vi söker dig som är engagerad och ansvarsfull och som brinner för att utvecklas, både som individuell forskare och som medlem av en forskargrupp. För att lyckas i rollen behöver du vara kreativ, målinriktad och hängiven uppgiften. Du ska vara intresserad av rymdfysik samt ha lämplig utbildningsbakgrund som motsvarar den utlysta anställningen. Dataanalys kommer att utgöra en central del av forskningsprojektet, och det krävs därför att du har goda kunskaper i programmering och god erfarenhet av att använda programspråken C och Matlab, eller motsvarande. Goda kunskaper i skriven och talad engelska krävs. God social förmåga, initiativrik, och en hög grad av självständighet är andra egenskaper som krävs.

Villkor för anställningen
Anställningen syftar till en doktorsexamen och doktorandens huvuduppgift är att ägna sig åt egen forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan undervisning och annat institutionsarbete (upp till max 20%) ingå. Anställningen är tidsbegränsad till fyra år heltid eller upp till fem år vid undervisning deltid. Löneplaceringen sker enligt fastställd lönestege för doktorandanställning.

Ansökan
En komplett ansökan ska innehålla följande:

1. Ett följebrev som innehåller dina kontaktuppgifter, dina kvalifikationer och din bakgrund som är relevant för anställningen, de drivkrafter som motiverar dig att bedriva studier på forskarutbildningsnivå inom detta vetenskapsområde och i vår grupp, dina karriärambitioner samt de förväntningar du har på arbetslivet efter att du har slutfört doktorsexamen;

2. Ett CV med formella meriter;

3. Verifierade kopior av examensbevis översatta till engelska eller svenska, inklusive dokumentation av slutförda akademiska kurser och erhållna betyg (för en internationell sökande ska betygssystemet förklaras kortfattat);

4. En kopia av slutförd kandidat- och/eller masteruppsats eller motsvarande, samt om tillämpligt, övriga forskningspublikationer;

5. Kontaktinformation till minst tre referenspersoner.

Din ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska. Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem Varbi. Logga in och ansök via knappen längst ner på sidan. Sista ansökningsdag är 15 april 2019.

Information
Närmare upplysningar lämnas av Doc. Maria Hamrin, telefon 090 786 6036, maria.hamrin@space.umu.se.

Vi ser fram emot din ansökan.

Anställningsform Määräaikainen yli 6 kuukautta
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-2173-18
Kontakt
  • Maria Hamrin, 090-786 60 36
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • ST, 090-786 54 31
  • SEKO, 090-786 52 96
Publicerat 2018-12-18
Sista ansökningsdag 2019-04-15

Takaisin avoimiin työpaikkoihin