Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Kemiska institutionen söker en förste forskningsingenjör till ett projekt inom kemo-optogenetik. Anställningen är på heltid och tidsbegränsad till två år med start 2018-08-01 eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 2018-03-19.

Projektbeskrivning
Genetisk modulering genom förstärkning eller förlust av genfunktionen genom övertryck, knock out-, eller knock down-metoder är kraftfulla verktyg för biologiska studier. Traditionella genetiska metoder är emellertid kroniska (timmar till dagar). Följaktligen kan effekten inte upptäckas på grund av anpassning, och dynamiken i fenotypisk förändring kan inte följas. Kemiskt-genetiska metoder som använder små molekyler är direkta / akuta, reversibla, konditionella samt dosberoende, och är därmed mycket användbara för att analysera komplexiteten hos biologiskt reglerande system. Många av dessa föreningar har ytterligare off-target-effekter som kan försvåra klarläggandet av biologiska system i vissa sammanhang. Kanoniska optogeniska system som använder fotoreceptorer har inneboende begränsningar i justerbarhet, dynamiskt intervall och hanterbarhet.

Vårt laboratorium har utvecklat en uppsättning av kemiskt och fotokemiskt inducerat dimeriseringssystem (CID och pCID) för att spatiotemporalt styra cellulär signalering och intracellulär transport. Vi kommer vidare att utveckla nya kemooptogenetiska system som gör att aktiviteten kan styras av ljus med stor rumslig och tidsmässig precision i levande celler och organismer.

Arbetsuppgifter
Du kommer bland annat att arbeta med;

  • Att designa och genomföra experiment inom organisk syntes och cellbildning
  • Bearbeta och analysera resultat och data
  • Kommunicera resultaten med handledare och andra medlemmar i gruppen
  • Utveckla ny teknik för kemisk proteinmärkning i celler och utarbeta biologisk tillämpning
  • Handleda studenter
  • Skriva vetenskapliga artiklar

Kompetenskrav
Du har doktorsexamen inom syntetisk kemi eller kemisk biologi eller motsvarande samt mer än tre års forskningserfarenhet på postdoktoral nivå inom organisk syntes. Då du förväntas utforma och genomföra projekt självständigt men också i nära samarbete med andra medlemmar i teamet är självständighet och en god samarbetsförmåga krav. Goda kunskaper i engelska i både tal och skrift krävs. En stark publikationslista inom organisk syntes är en stark merit.

Ansökan
Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem. Logga in och ansök via knappen längst ner på sidan. Din kompletta ansökan ska innehålla;

  • Ett personligt brev med dina kvalifikationer samt motivering till varför du söker anställningen (max 2 sidor)
  • CV med publikationslista
  • Kopior av examensbevis inklusive doktorsexamen
  • Namn och kontaktuppgifter till minst två referenspersoner.

Sista ansökningsdag är 2018-03-19.

Anställningen är på heltid och tidsbegränsad till två år (730 dagar). Startdatum är 2018-08-01.

Vid frågor är du välkommen att kontakta professor Yaowen Wu, yaowen.wu@umu.se.

Om oss
Kemiska institutionen är en av de största institutionerna inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har närmare 200 anställda, varav ca 40 forskarstuderande och en stark och expanderande forskning. Tre större forskningsområden, Biologisk kemi, Miljö- och Biogeokemi och Teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemisk- Biologiskt Centrum. För mer information, se www.chemistry.umu.se.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 180801
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-386-18
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2018-02-23
Sista ansökningsdag 2018-03-19

Tillbaka till lediga jobb