Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 000 medarbetare och 33 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också.

Institutionen för fysik söker en postdoktor till tvärvetenskapliga Integrated Science Lab, IceLab. Anställningen avser heltid och är tidsbegränsad till 2 år. Sista ansökningsdag är 2018-03-01.

IceLab
IceLab är ett fysiskt nav för tvärvetenskaplig forskning som drivs av institutionerna för ekologi, miljö och geovetenskap; matematik och matematisk statistik och fysik. Vi är cirka 20 forskare med olika bakgrund. Tillsammans arbetar vi med att lösa problem inom livsvetenskaperna med verktyg från fysik, matematik och datavetenskap. För passionen till nya idéer försöker vi föra samman forskare från olika discipliner genom att organisera innovativa och kreativa events.

Projektbeskrivning
För att kunna mildra utbrott av pandemier, klimatdrivna förändringar av arters förekomst och utbredning och andra viktiga fenomen i komplexa system, använder forskare flödesbaserade nätverksmodeller. Hittills har forskare använt minneslösa enstegsmodeller som bara tar hänsyn till nuvarande position för exempelvis resenärer, men detta förenklade angreppssätt missar att riktningen på flödena ofta beror på flera tidigare steg eller systemets tillstånd. Ny forskning visar dock att sådan högre ordningens information om verkliga flödesvägar är helt avgörande för att fånga viktiga fenomen i systemens dynamik och funktion. Dessa resultat blottlägger en grundläggande vetenskaplig fråga: Översköljda av data, hur kan vi fånga och beskriva högre ordningens effekter av verkliga flödesvägar för att förstå den ständigt förändrade organisationen av sociala och biologiska system?

Nu söker vi en postdoktor till vår interdisciplinära forskargrupp för att utveckla kraftfulla modellerings- och kartläggningsverktyg för effektiv analys. Med utgångspunkt i vårt arbete med flerlagers- och minnesnätverk vill vi utveckla principiella modellanpassningsmetoder för att balansera under- och överanpassning av temporära interaktionsdata, samt visuella interaktiva verktyg för att utforska och kommunicera resultaten. Verktygen kommer att göra det möjligt att dra nytta av alltmer förekommande men svåranalyserade data av hur olika delar samverkar i komplexa system så att vi kan attackera tillämpade forskningsfrågor på nya sätt, till exempel årligt återkommande influensautbrott och förändringar av arters förekomst och utbredning på jorden. IceLab erbjuder en kreativ och utvecklande miljö för interdisciplinär forskning som ger stora möjligheter att utforska och förverkliga andra projekt också.

Anställningen avser heltid och är tidsbegränsad till 2 år med tillträde under våren 2018, startdatum enligt överenskommelse.

Kompetenskrav
Du ska ha en doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i tillämpad matematik, datavetenskap, fysik eller angränsande ämne. Doktorsexamen ska vara avlagd högst tre år före ansökningstidens utgång om inte särskilda skäl föreligger.

Dokumenterade erfarenheter av nätverksteori, maskininlärning eller datavisualisering är ett krav. Du ska också vara en skicklig programmerare och behärska moderna programmeringsspråk. Du är engagerad, ansvarsfull och brinner för att utvecklas, både som individuell forskare och som medlem av en forskargrupp. Personliga egenskaper såsom samarbetsförmåga, kommunikationsskicklighet samt analytisk förmåga är därför avgörande. Du ska även vara intresserad av att arbeta interdisciplinärt och måste kunna tala och skriva engelska på en hög nivå.

Ansökan
Ansökan ska innehålla:
1.
Ett följebrev med kort beskrivning av dina kvalifikationer, forskningsintressen och motivering varför du söker (max 2 sidor),
2. En meritförteckning (CV) med publikationslista,
3.
Kopior på relevanta examensbevis,
4.
Kopia av avhandlingen och relevanta publikationer,
5.
Namn och kontaktuppgifter till två referenspersoner. 

Ansökan ska göras via e-rekryteringssystemet Varbi och vara inkommen senast 2018-03-01. 

Övrig information
Närmare upplysningar lämnas av Martin Rosvall, martin.rosvall@umu.se
Forskning: http://www.tp.umu.se/~rosvall
Kartläggningsverktyg: http://mapequation.org
IceLab: http://www.org.umu.se/icelab/english/

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Määräaikainen yli 6 kuukautta
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-23-18
Kontakt
  • Martin Rosvall, 070-2391973
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • ST, 090-786 54 31
  • SEKO, 090-786 52 96
Publicerat 2018-01-10
Sista ansökningsdag 2018-03-01

Takaisin avoimiin työpaikkoihin