Umeå universitet, Arkitekthögskolan

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Arkitekthögskolan utlyser en befattning som universitetslektor i arkitektur med inriktning mot samtida arkitekturteori och arkitekturhistoria med fokus på etik i designtänkande. Anställningen är en tillsvidareanställning på heltid med tillträde så snart som möjligt enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 2018-03-16.

Arbetsuppgifter
De huvudsakliga arbetsuppgifterna innefattar forskning och undervisning på grund- och avancerad nivå inom Arkitektprogrammet samt undervisning på forskarutbildningen. Förutom undervisning och forskning ingår bland annat examinators- och kursansvar, planering samt pedagogiskt utvecklingsarbete. Även administrativa uppdrag och ledningsuppdrag kan ingå. En del av anställningen handlar om att tillsammans med övriga kollegor bygga upp en vetenskaplig miljö och bidra till utvecklingen av forskarutbildningen i Arkitektur vid Umeå universitet. I anställningen ingår 40-50 % forskning under anställningens inledande tre år.

Ämnesområdet omfattar arkitekturstudier utifrån ett teoretiskt och historiskt perspektiv. Genom en inriktning mot samtida teori och historia tar ämnet sin utgångspunkt i analyser av samtida förhållanden, historiografiska studier samt filosofiska och etiska frågeställningar.

Kvalifikationer
Vi söker dig som har arkitektexamen samt doktorsexamen inom arkitektur eller motsvarande. Det krävs att du har dokumenterad kunskap och erfarenhet av planering, undervisning, handledning och forskning inom ämnesområdet.

Du har förmåga att självständigt planera, organisera och utveckla utbildningsaktiviteter och att handleda studenter. Du har förmåga att skapa och utveckla en stimulerande studiemiljö i samverkan med studenter, kollegor och omgivande samhälle. Du har även förmåga att skapa samarbeten inom utbildning med professionsutövare samt med andra aktörer inom arkitekturområdet och samhället i övrigt.

Pedagogisk skicklighet avser ämnesområdet arkitektur. Dokumenterad erfarenhet av undervisning på grundnivå och avancerad nivå är ett krav. Erfarenhet av undervisning på forskarnivå, pedagogiskt utvecklingsarbete och akademiskt ledarskap är meriterande. 

Vetenskaplig skicklighet avser ämnesområdet arkitektur med inriktning mot samtida arkitekturteori och arkitekturhistoria med särskild fokus på etik i designtänkande samt hållbar utveckling. Graden av vetenskaplig skicklighet bedöms utifrån vetenskapliga arbeten som publicerats i internationellt väl ansedda vetenskapliga tidskrifter och vid vetenskapliga konferenser.

Dokumenterad förmåga att i konkurrens erhålla forskningsmedel från externa bidrags- och uppdragsgivare är meriterande. Förmåga att självständigt organisera, leda och driva projekt beaktas, liksom förmåga att såväl bedriva metodutveckling som att tillämpa metoderna för nya frågeställningar.

Dokumenterad förmåga att framgångsrikt samarbeta med internationella forskare och forskare inom andra vetenskapliga discipliner är meriterande, samt förmågan till samverkan med omgivande samhälle och med andra aktörer inom arkitekturområdet. 

Administrativ skicklighet ska inkludera förmåga att självständigt planera, organisera, utveckla och leda vetenskaplig verksamhet samt förmåga att skapa samarbete mellan utbildning på grundnivå, avancerad och forskarnivå inom ämnesområdet, samt med andra ämnesdiscipliner.

Mycket goda språkkunskaper i engelska, skriftlig och muntligt, krävs. Du ska även ha god kommunikations- och samarbetsförmåga. Dessutom ska även kreativitet, initiativförmåga samt hög grad av självständighet utgöra en del av bedömningsgrunderna.

Anställningsvillkor
Anställningen är en tillsvidareanställning på heltid. Provanställning tillämpas. Tillträde så snart som möjligt enligt överenskommelse.

Ansökan
Du ansöker via vårt rekryteringssystem Varbi. Sista ansökningsdag är 2018-03-16. 

Till ansökan ska bifogas:

  • Ett personligt brev som beskriver dig själv och skälen till att du söker denna anställning
  • CV
  • Publikationslista
  • Kopior av högst fem forskningspublikationer som du önskar åberopa, numrerade i enlighet med publikationslistan
  • En kortfattad redogörelse för vetenskaplig verksamhet av betydelse för tjänsten samt en forskningsplan för de kommande tre åren (max 5 sidor)
  • En personlig vision för området arkitektur och hur den kan länkas till utbildningen
  • En pedagogisk portfölj. Denna ska vara strukturerad i enlighet med mall för pedagogisk portfölj för Umeå universitet. Se anvisningar i bilaga 4: Anställningsordning för lärare vid Umeå universitet.
  • Redogörelse (med referenser) för administrativ skicklighet, förmåga att leda och utveckla personal samt förmåga att samverka med det omgivande samhället och att informera om forskning och utvecklingsarbete
  • Arbetsprover/Portfolio
  • Kontaktuppgifter till två referenser


Information
För mer information, kontakta rektor Ana Betancour, ana.betancour@umu.se, 090- 786 70 49.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast möjligt
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-2196-17
Kontakt
  • Ana Betancour, 090-786 70 49
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2018-01-24
Sista ansökningsdag 2018-03-16

Tillbaka till lediga jobb