Umeå universitet, High Performance Computing Center North (HPC2N)

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

HPC2N, vid Umeå Universitet, är ett av Sveriges ledande nationella superdatorcentra. Vi söker nu en kvalificerad systemingenjör för att i första hand arbeta med vårt nya beräkningskluster Kebnekaise.

Arbetsbeskrivning

Arbetsuppgifterna innefattar i första hand drift och systemunderhåll av HPC2Ns nya storskaliga och heterogena parallelldatorsystem, Kebnekaise. Arbete med HPC2Ns övriga datorresurser, innefattande högpresterande parallella datorsystem och nätverk, storskaliga disk- och bandlagringssystem, ingår också. I arbetsuppgifterna ingår drift och underhåll av maskin- och programvara, övervakning, felsökning, användarstöd, mm, av heterogena system i en distribuerad miljö. Utvärdering av ny teknologi är en integrerad del i arbetet. Användarstöd är en viktig del i arbetet.

Vi arbetar i första hand med Linux (Ubuntu och RedHat) men även andra operativsystem förekommer.

Nyckelord som förekommer i verksamheten är: Linux (Ubuntu, Debian, RedHat, CentOS), GPGPU, Intel KNL, HPC, Kö-system (SLURM), parallella filsystem (Lustre), AFS, säkerhetssystem (Kerberos, SSH), Puppet, Easybuild, Git, en rad olika programspråk (t.ex. C, C++, Fortran, Java, olika scriptspråk som tex Ruby, Python, Perl, och olika shell), MPI, OpenMP, CUDA, OpenCL, StarPU såväl som olika moln-, grid- och webb-teknologier.

Deltagande i nationella och internationella projekt förekommer.

Kvalifikationer

Civilingenjör inom teknisk datavetenskap eller motsvarande.

Dokumenterad erfarenhet inom flera av nedanstående områden:

 • Drift av större distribuerade och parallella system i Linux-miljö (Ubuntu, Debian, RedHat, CentOS)
 • Installation av maskin- och programvara
 • Felsöknings- och profileringsverktyg i parallella miljöer
 • Programmeringsmiljöer för högpresterande och parallella beräkningar
 • Scriptspråk: shell-script, Perl och Python
 • Drift och administration av nätverk och nätverksutrustning
 • Automatisering av återkommande arbetsuppgifter
 • Övervakning och monitorering av komplexa heterogena datormiljöer
 • Användarsupport och avancerat användarstöd

Huvuddelen av arbetet kommer att ske i en internationell miljö varför det är ett krav att kunna uttrycka sig väl i tal och skrift på engelska.

Höga krav ställs på att självständigt kunna planera, organisera, dokumentera och följa upp sitt arbete, men även på samarbetsförmåga och förmåga att kommunicera med kollegor och användare.

Upplysningar

Närmare upplysningar ges av HPC2Ns föreståndare Bo Kågström, 090-786 54 19, bo.kagstrom@hpc2n.umu.se eller av HPC2Ns tekniske koordinator Björn Torkelsson, 090 - 786 79 28, bjorn.torkelsson@hpc2n.umu.se.

Ansökan

Ansökan ska vara skriven på engelska eller svenska och innehålla ett personligt brev som sammanfattar dina kvalifikationer och med motivering till varför du söker anställningen, ett CV, styrkta kopior av betyg och intyg samt namn och kontaktinformation till minst två referenspersoner.

Ansökan ska göras via e-rekryteringssystemet MyNetwork Pro.

Välkommen med din ansökan!

High Performance Computing Center North (HPC2N) är ett av Sveriges ledande superdatorcentra och ett av sex centra inom Swedish National Infrastructure for Computing (SNIC). HPC2N är baserat vid Umeå Universitet, och är ett konsortium mellan Institutet för Rymdfysik, Luleå Tekniska Universitet, Mittuniversitetet, Sveriges Lantbruksuniversitet och Umeå Universitet.

HPC2N bedriver verksamhet inom högpresterande parallella datorsystem och nätverk, storskaliga disk- och bandlagringssystem. Vi arbetar nära forskare så att de ska kunna utnyttja våra resurser på bästa möjliga sätt.

Vår senaste beräkningsresurs, Kebnekaise, är Sveriges modernaste beräkningskluster, med senaste generationen processorer från Intel, både Xeon Broadwell och Xeon Phi (Knights Landing), NVidia GPU:er och noder med upp till 3TB minne. Allt sammankopplat med ett snabbt Infiniband nätverk.

För mer information om HPC2N se: http://www.hpc2n.umu.se

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast, enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-366-17
Kontakt
 • Bo Kågström, bo.kagstrom@hpc2n.umu.se, 090-7865419
 • Björn Torkelsson, bjorn.torkelsson@hpc2n.umu.se, 090-7867928
Facklig företrädare
 • SACO, 090-786 53 65
 • SEKO, 090-786 52 96
 • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2017-04-13
Sista ansökningsdag 2017-06-02

Tillbaka till lediga jobb